Als veganist ben je al snel – al dan niet bewust – een ambassadeur voor de dieren, gezondheid en milieu. Wie kent niet het fenomeen je keuze om geen dierenleed te consumeren te moeten verdedigen? Soms komen daar constructieve gesprekken uit voort, soms pittige discussies die relaties op scherp zetten. Ikzelf ken het maar al te goed. Hoe vaak ik me wel niet heb moeten verdedigen. Of werd weggezet als raar of extreem.
Dat werd nog wat meer toen ik zo’n twee jaar geleden besloot aan activisme mee te gaan doen en sindsdien wekelijks op straat gesprekken voer over het gebruiken van dieren voor voedsel, kleding en entertainment. Het zijn lang niet altijd de fijnste conversaties, maar wel hele belangrijke in de strijd tegen dierenleed en om meer bewustwording in de samenleving te krijgen. Ik doe het dus graag.
Laag pitje
Maar nu, met de maatregelen rondom het coronavirus en alle acties gecanceld zijn, zitten ik en vele anderen massaal thuis waardoor die vorm van voorlichting op een laag pitje is komen te staan. Gelukkig zijn er veel meer manieren om op te komen voor de dieren. Daarom heb ik wat suggesties voor je op een rij gezet wanneer ook jij een bijdrage wil leveren aan het versnellen van de plantaardige revolutie. Van supersimpel tot een tikkeltje out of your comfortzone. Kies wat bij je past!
10 x inspiratie
- Zoek een nieuw, niet te moeilijk recept (receptentips hier), ga lekker aan de slag en maak grappige selfie’s in de keuken die je met een pakkende tekst (en natuurlijk een link naar het recept!) deelt in je familie- of vriendenapp.
- Nodig mensen in je omgeving uit om (al dan niet ‘samen’ op afstand) een documentaire te kijken, zoals The Game Changers (voeding/topsport) of Dominion (dieren), of een eye-opening speech zoals die van Earthling Ed.
- Knutsel een prachtig protestbord in elkaar voor als ‘straks’ de maatregelen over zijn en er weer vreedzame protestmarsen georganiseerd kunnen worden zoals The Official Animal Rights March.
- Ben je goed met taal, schrijf dan een opiniestuk voor een (online) krant of ander medium. Hierin kun je jouw visie delen en anderen stof tot nadenken geven. Wil je een wat minder groot publiek, dan is je eigen social media profiel natuurlijk ook prima.
- Geef jouw eigen vegan journey een gezicht. Schrijf je verhaal op, maak een moodboard, neem een video op, vertel over datgene dat jouzelf inspireerde de stap naar een plantaardig leven te zetten. Wees lekker creatief. En… deel het met iedereen die je wilt.
- Schrijf bedrijven/restaurants aan of ze (meer) vegan producten/gerechten op de markt willen brengen en verwijs op een positieve manier naar een bericht over de gunstige invloed van een plantaardige levensstijl.
- Wil je wat meer confronterend te werk gaan, post dan op je social media of in app-groepen (actuele) nieuwsberichten over de link tussen het coronavirus en het gebruik van dieren. In dit overzicht vind je ruim 70 gerelateerde bronnen.
- Bak een heerlijke taart en maak er een mooie foto van (je weet wel, zo één waarvan het water je al in de mond loopt) en deel deze op social media, waarbij je -indien van toepassing- uitlicht welke melk-, boter- en/of eivervanger(s) je hebt gebruikt.
- Stuur je favoriete supermarkt(en) een berichtje met de vraag om een nog ontbrekend vegan product/merk op te nemen. Een positieve benadering met een complimentje voor het bestaande vegan assortiment kan veel doen.
- Tot slot en wellicht ten overvloede: meer dan ooit is het web momenteel voor velen een belangrijke bron van informatie en dan met name social media. In deze tijden van thuiszitterij hebben we juist nóg meer tijd om die kanalen te bezoeken. Ik heb zelf inmiddels al een scrollvinger 😉 Dus nu is het moment bij uitstek om je Facebook, Instagram, Twitter en al die andere online platformen in te zetten om jouw kennis, foto’s, filmpjes, recepten, wetenswaardigheden en favo blogs een podium te geven voor zover je dat niet al deed. Voeg ook een vegan-gerelateerd kader aan je profielfoto toe. Neem interessante quotes/links op in je bio. Deel grappige meme’s. Kortom, inspireer tot je een ons weegt. Nobody is going anywhere anyway.
Bonustips voor ná het coronatijdperk*
Deze tips brengen mogelijk de ietwat rebelse kant in je naar boven, maar dit kan erg leuk uitpakken kan ik je uit eigen ervaring vertellen 🙂
Praatje
Spreek eens iemand aan in de supermarkt. Iemand waarbij je denkt dat het kan helpen om een diervriendelijkere keuze te maken. Zo kun je een smakelijke vervanger aanbevelen, een luchtig gesprekje aanknopen om te zien wat iemand al dan niet weet over het onderwerp of gewoon prikkelen tot nadenken. Mensen blijken daar verrassend genoeg voor open te staan.
Anoniem
Vind je dit nog te spannend, dan leent de supermarkt zich ook uitstekend om anoniem wat weetjes over dieren te verspreiden. Leg bijvoorbeeld een zelfgeschreven kaartje met info over kippen of varkens tussen de eierdoosjes of verpakte vleeswaren. Dat kan iets zijn over hun lijden, maar ook juist een leuk feitje waardoor consumenten weer beseffen dat het betreffende dier een levend wezen met gevoel was en geen ‘ding’. Wie weet ontmoedigt het op dat moment en loopt men eens langs het schap met alternatieven. Tip: eindig de tekst dan ook positief met een suggestie voor een vervanger.
*Disclaimer:
Bovenstaande inspiratietips voor in de supermarkt zijn op dit moment niet geschikt i.v.m. mogelijke verspreiding van het coronavirus. Wanneer je eigen kaartjes tussen producten zou leggen is er een groter risico op besmetting en ook in gesprek gaan met andere winkelaars kan leiden tot ongemerkt onvoldoende afstand en het gezamenlijk vasthouden van een aan te bevelen product. Toch wilde ik je deze suggesties niet onthouden, gewoon om je alvast te inspireren hoe jij (nog meer) een stem kunt zijn voor de dieren.
Kopfoto: PIRO4D
Tamara Tervooren
Ondernemer | Op caravanavontuur
Digital nomad, webdesigner en vrijwilliger in vegan activisme. Haar missie is om meer bewustwording in de maatschappij te creëren over waar ons dagelijks voedsel vandaan komt en om mensen te inspireren hoe (h)eerlijk plantaardig eten is. Voor JOIN schrijft zij over haar belevenissen tijdens voorlichtingsacties en geeft ze handvatten om over te stappen naar een plantaardig leven.
19 artikelen | 22 reacties