4x waarom vegan cosmetica perfect is voor de gevoelige huid

Sceptici roepen dat niet-vegan cosmetica beter en effectiever zijn voor de huid. Ik roep het tegenovergestelde. Sterker nog, ik geloof dat vegan cosmetica niet alleen nèt zo effectief is, maar zelfs beter voor je huid en je gezondheid. Met name de gevoelige huid is enorm gebaat bij vegan cosmetica; deze 4 argumenten lichten het toe!

1. Onze huid neemt veel op

Onze huid absorbeert tot 60% van de producten die we erop smeren. Als je je dan bedenkt dat veel producten die wij op ons snoetje smeren vol zitten met synthetisch en bewerkte ingrediënten, conserveermiddelen, chemicaliën en toxines, dan is dat niet zo best. De gevoelige huid is daar bovendien extra gevoelig voor. Ik vraag mij dan toch echt af waarom we allemaal zo druk zijn met puurder en natuurlijker eten, terwijl we ons tegelijkertijd totaal niet druk maken of we wel puur en natuurlijk smeren… 

Natuurlijke, vegan cosmetica bevat over het algemeen minder ingrediënten, maar bevat – zoals het woord het al zegt, veelal natuurlijke ingrediënten. Puurder en natuurlijk dus. 

2. Extra hydratatie

Een bijkomend voordeel van plantaardige ingrediënten is dat deze over het algemeen meer vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Deze stofjes zorgen ervoor dat de huid super wordt gehydrateerd en de huid sneller herstelt. Eigenlijk best logisch. Als je gezonder eet, dan voel je je fitter. Hetzelfde geldt voor de ingrediënten die je op je huid smeert. 

Denk aan ingrediënten als: 

  • Vitamine A, C en E
  • Natuurlijke oliën, zoals kokosnoot, arganolie en rozenbottel

Deze ingrediënten zijn net zo effectief, zo niet effectiever, dan hun synthetische tegenhangers, omdat ze dichter bij hun natuurlijke staat zijn.

Let op, termen als natuurlijk en biologisch betekenen niet per definitie dat het product ook vegan is.

3. Vrij van dierenleed en dierproeven

Vegan cosmetica is ook wel dierproefvrije, of cruelty free op z’n Engels. Bovendien bevatten deze beauty producten geen dierlijke ingrediënten en bijproducten. Dierlijke ingrediënten zitten vandaag de dag nog vaak verstopt in niet-vegan cosmetica. Al heb je daar als consument vaak geen weet van. Je moet maar net weten op welke ingrediënten je je moet richten, denk bijvoorbeeld aan bijenwas, lanoline en karmijn.

Lees hier meer over de dierlijke ingrediënten die je tegen kunt komen in cosmetica.

Maar, los van het dierenleed, maak je de gevoelige huid wel blij met die dierlijke ingrediënten en bijproducten? Het antwoord daarop is nee! Dierlijke ingrediënten kunnen hard zijn, poriën doen verstoppen en de huid flink irriteren. Lanoline is daar een uitstekend voorbeeld van. Vegan cosmetica is daarentegen zachter en meer verzorgend. Kortom, beter voor de gevoelige huid.

4. Helemaal budget-proof

Dat vegan cosmetica duur is, horen we ook nog heel vaak. Maar niets is minder waar. Doordat de vraag naar vegan producten toeneemt, stijgt het aanbod en daalt de vraagprijs. Vegan cosmetica hoeft dus helemaal niet (meer) duur te zijn. Op verschillende sites kun je terecht voor vegan cosmetica on a budget. Een leuke selectie betaalbare vegan cosmetica vind je onder andere bij BE VEGAN – de webshop die laat zien dat dier- en milieuvriendelijk hand in hand gaan met een stralende look.

Monique Schoofs

Business Developer | Cosmetica- & huidverzorgingsexpert

Business Developer van congressen & opleidingen en voormalig eigenaar van een webshop met natuurlijke, vegan make-up en huidverzorging. Het voorbeeld dat dier- en milieuvriendelijk hand in hand kunnen gaan met een stralende look. Voor JOIN schrijft ze over achtergronden van ingrediënten, tips bij de aanschaf van producten en over tal van beautyzaken-met-een-vegan-twist.

18 artikelen | 5 reacties

Sharing is caring

Eén gedachte over “4x waarom vegan cosmetica perfect is voor de gevoelige huid

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven