Armanda Govers – Stichting Even Geen Vlees [Interview]

Armanda Govers ken je wellicht van haar deelname aan Utopia of van een van haar opinieartikelen, zoals dit stuk in het Parool over de uitstoot van vlees en vis. Ze is ook de oprichter van Stichting Even Geen Vlees. En dat is meteen ook de reden waarom ik met Armanda Govers in gesprek ben gegaan!

De coronacrisis de afgelopen periode heeft veel mensen geïnspireerd en gestimuleerd om na te denken. Wat wil ik nu echt in mijn leven? Welke baan past goed bij mij? Waar krijg ik energie van?

Wie weet twijfel jij al een tijdje over het opzetten van een eigen bedrijf of ben je juist druk bezig met solliciteren naar de perfecte baan voor jou. Ik kijk zelf met veel bewondering naar alle groene ondernemers die we in Nederland hebben. Graag wilde ik meer over deze toffe mensen te weten komen. Want hoe is het eigenlijk om je eigen bedrijf te starten? Wat zijn de leuke dingen en wat valt toch best wel vies tegen?

Daarom ga ik de komende tijd met meerdere mensen in gesprek die mij geïnspireerd hebben. De spits wordt afgebeten door Armanda Govers. Ik ben met Armanda in gesprek gegaan over haar eigen stichting, Even Geen Vlees, en natuurlijk haar doelen. Want wat wil ze zelf nog bereiken en leren? Pak een lekkere kop thee, zet een bak koffie of giet je glas vol met een ander heerlijk drankje. Ga er goed voor zitten en leer Armanda Govers beter kennen!

Je hebt stichting Even Geen Vlees in 2016 zelf opgericht, je bent dus ondertussen al meer dan 4 jaar bezig! Waar ben je het meest trots op van wat je de afgelopen jaren hebt bereikt?

“Wat je bereikt is als stichting vaak moeilijk te meten, tenzij je bijvoorbeeld er bepaalde wetgeving doorheen krijgt ofzo. Maar ook dat is vaak een gezamenlijke inspanning van meerdere organisaties, burgers en de media. Maar ik ben er erg trots op dat ik heb bijgedragen aan de beeldvorming over vlees versus vegan. Veel mensen weten nu dat vlees erg slecht is voor het milieu en dat vegan zijn iets heel gaafs is, een krachtig statement voor een betere wereld.

Wat concrete dingen waar ik trots op ben zijn de reclamecampagne die ik had georganiseerd in 2017 (Ontdek de kracht van plantaardig eten), de campagne ‘Een onsje minder vleesreclame alstublieft’, de informatieve en opiniërende stukken die ik heb geschreven, de acties die ik heb georganiseerd en sinds kort mijn politieke lobby voor kweekvlees.”

Stichting Even Geen Vlees
20.000 handtekeningen overhandigd aan Tweede Kamer

Wat vind je het leukste aan je werk? En waarvan zeg je: als ik dit niet meer zou hoeven doen, zou dat geweldig zijn?

“Iets wat ik heel erg leuk vind is lobbyen, het is gewoon heel tof om contact te maken met politici en ambtenaren en ze te informeren en inspireren om bepaalde ontwikkelingen te stimuleren. Ook haal ik er voldoening uit om informerende en prikkelende stukken te schrijven, vooral als ze veel gelezen en gedeeld worden. Maar ik moet zeggen dat ik ook met erg veel plezier fysieke acties heb georganiseerd. Het is gewoon heel leuk om een toffe leus of leuzen te bedenken, het geheel een bepaalde vorm te geven en vooral dat er zoveel leuke mensen meedoen aan de actie.

Als ik niet meer hoefde te reageren op misleidende advertenties en foutieve informatie in de media en op websites om misverstanden recht te zetten, dan zou ik heel erg blij zijn! Ik word er soms gewoon misselijk van als ik zie hoe de status quo (soms onbewust) in stand wordt gehouden met valse of selectieve informatie. En als de Reclame Code Commissie het ook nog eens toelaat, dan word ik nog misselijker. Dus nee, dit zou ik liever niet meer hoeven doen.”

Je hebt meerdere acties en campagnes gedaan o.a. om de kracht van plantaardig eten te laten zien en tegen vleesreclames. Welke actie of campagne heeft het meeste indruk op je gemaakt? Wat zal je nooit vergeten? 

“De actie bij de parlementaire barbecue van 2019 zal ik nooit vergeten. Dat er zoveel mensen meededen maakte indruk op me. Ik heb ook nog wat andere acties georganiseerd, bij de hoofdkantoren van Albert Heijn en FrieslandCampina. Dat er zoveel fijne mensen aan deze acties meededen, daar heb ik echt warme herinneringen aan. Daarnaast zag het er gewoon erg leuk uit, dat we met 100 mensen de parlementaire barbecue min of meer omsingelden met onze A2 formaat groen-witte borden met teksten als ‘Make it climate friendly’, ‘Make it cruelty free’ en ‘Make it vegan’ en daarbij leuke illustraties van Brenda de Groot. We kregen ook best wat positieve media-aandacht en binnen de veesector ging daarna zelfs het geluid op dat ze misschien maar moesten stoppen met die parlementaire barbecue. Dit jaar ging het ook niet door, vanwege corona zeiden ze zelf. Maar de plantaardige barbecue van Diervriendelijk Nederland vond dit jaar wel gewoon plaats.”

Stichting Even geen Vlees
‘Vegan burgers’ omsingelen parlementaire barbecue

“Bij de actie van Albert Heijn vond ik de borden en leuzen ook erg leuk. Ik had ze dan wel zelf bedacht samen met mijn vriend, maar ik kan er zelf smakelijk om lachen en volgens mij vonden de Albert Heijn medewerkers het over het algemeen een sympathieke actie. NRC schreef er ook een leuk stukje over.”

Wat is de raarste of gekste reactie die je ooit hebt gekregen? En hoe ga jij om met negatieve feedback?

“Je bent natuurlijk heel wat vragen en opmerkingen gewend als vegan. Maar fysieke agressie, dat went nooit. We gingen met een paar mensen naar het bouwprotest op het Malieveld, met borden om te benadrukken dat – in het kader van de stikstofcrisis – de veestapel afgebouwd moet worden als we de bouw willen redden, want de bouw draagt 0,6% en de veesector 43% bij aan de stikstofdepositie. Je ziet dat er naar zulke protesten veel boze boeren en onruststokers komen en die energie die je dan als vegan op je af krijgt, daar wen je nooit aan denk ik.

Als negatieve feedback terecht is, dan neem ik het mee. Als het in mijn ogen onterecht is en ik vind het belangrijk om dat te laten weten, dan reageer ik. Maar soms laat ik het ook gewoon gaan, je kunt immers niet altijd iedereen tevreden houden.”

Zijn er bepaalde vaardigheden die je nog zou willen leren of ontwikkelen?

“Niet bang en onzeker meer zijn. Ik had een sociale fobie en dat zit er nog steeds wel een beetje in. En vaak ben ik onzeker en vraag ik daarom om bevestiging van anderen als ik bijvoorbeeld bepaalde ideeën heb. Vaak kom ik erachter dat ik meer op mijn eigen oordeel mag vertrouwen. Work in progress dus, maar dat komt goed!”

Tot slot, wat doe je het liefst in vrije tijd? Waar krijg jij echt energie van?

“Wandelen met mijn vriend en de paarden hier in de buurt aaien. Heerlijk! En daarnaast hou ik natuurlijk, zoals de meeste mensen, van lekker eten, en films en series kijken.”

 

Lees meer over Armanda en haar stichting Even Geen Vlees op haar website.

Lauri van Oosterom

HISTORICUS | GROEN HART

Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor JOIN deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.

15 artikelen | 16 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven