Voor de meeste veganisten staat het hoog op het verlanglijstje tijdens hun reis: een bezoek aan een dierenopvangcentrum of asiel. Ik geef je enkele tips waar je op moet letten als je van plan bent om een opvangcentrum te bezoeken.
Waarom een opvangcentrum bezoeken?
Er zijn verschillende redenen om een opvangcentrum te bezoeken als je op reis bent (in Nederland mag het ook trouwens). Om te beginnen kun je wat leren over de dieren, die voor jou vaak exotisch zijn. De medewerkers en vrijwilligers die in de centra werken willen je graag alles vertellen over deze dieren. Daarnaast kun je natuurlijk je steun betuigen en een donatie doen zodat er nog beter voor de dieren gezorgd kan worden.
Waar het allemaal om draait
Bij een echt opvangcentrum, één die ethisch verantwoord is, draait alles om het welzijn van de dieren. De dieren die worden opgevangen zijn in veel gevallen mishandeld of verwaarloosd geweest en verdienen een goed thuis. Hierbij draait alles om het welzijn van de dieren en niet om de wensen van de bezoekers. Het kan dus zijn dat je bij een bezoek niet de dieren ziet die je graag had willen zien, maar dat is dus de keuze van het centrum, niet van de bezoekers. Een opvangcentrum zal nooit dieren verhandelen, ruilen of uitlenen. De dieren blijven daar voor de rest van hun leven.
Kijk naar accreditatie
Indien een opvangcentrum een accreditatie heeft van GFAS (Global Federation of Animal Sanctuaries), dan mag je er vanuit gaan dat alles ethisch is en alles om de dieren draait. Je kunt op hun website kijken of het centrum dat je van plan bent te bezoeken door hen is geaccrediteerd. GFAS is de enige mondiale organisatie die dergelijke accreditaties afgeeft. Er zijn nog andere organisaties die zich inzetten voor het opvangen van dieren op een ethische manier, bijvoorbeeld Responsible Tourism towards Animals.
Zelfs als een opvangcentrum geen accreditatie heeft kan het zijn dat alles nog steeds om de dieren draait. Wellicht zijn ze pas recentelijk opgericht of zijn ze te klein of hebben te weinig budget voor een accreditatie. Beoordeel dan zelf of je denkt dit een echt opvangcentrum is.
Oordeel zelf of het oké is
Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om te beoordelen of alles om de dieren draait:
- Leven de dieren in hun natuurlijke habitat (of is dit zo goed mogelijk nagebootst)?
- Hebben de dieren een fatsoenlijk onderkomen en voldoende ruimte om te bewegen?
- De inrichting van hun verblijf moet zijn afgestemd op de dieren en niet op de bezoekers.
- Bezoektijden moeten bij voorkeur zijn gelimiteerd tot bijvoorbeeld enkele dagen per week? Dieren moeten zo min mogelijk in aanraking komen met mensen.
- Bezoek aan de dieren mag alleen gebeuren onder toezicht van een gids.
- Er moet een dierenarts aanwezig zijn om directe zorg te verlenen.
Waaraan kun je meteen zien dat het NIET oké is?
Vaak kun je al snel zien of iets niet in de haak is. Als je een van onderstaande dingen ziet, blijf hier dan niet maar ga op zoek naar een locatie waar ze wel echt voor hun dieren zorgen:
- De dieren zitten vastgebonden zodat je ze beter kan zien.
- Er wordt gepromoot om vooral selfies te maken met de dieren.
- Het berijden van dieren is toegestaan.
- Het aanraken van dieren is toegestaan (tenzij het boerderijdieren zijn en de dieren dit zelf ook willen).
- Er is een fokprogramma (om leuke kleine diertjes te maken).
Vertrouw op je gevoel
Wat tevens erg belangrijk is, is om je gevoel te vertrouwen. Als je het gevoel hebt dat er iets niet in de haak is, ga er dan niet heen. Om je een beetje voor te bereiden kun je ook van tevoren beoordelingen van anderen lezen die er geweest zijn, bijvoorbeeld op Tripadvisor. En mocht je iets zien in een opvangcentrum dat niet oké is, rapporteer het dan.
Dit artikel is geschreven door Stefan van de Wetering. Hij is reisexpert en eigenaar van On the Vegan Trail, een Engelstalig blog over vegan reizen, eten, minimalisme en spiritualiteit.
Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!
105 artikelen | 77 reacties