Boekentip: De gezonde bourgondiër van Jacinta Bokma

‘Culinair gezond genieten op een makkelijke manier’ is de ondertitel van dit boek en daar word ik dan meteen blij van. Want eenvoudige gerechten voor een doordeweekse dag tover ik zonder moeite op tafel en neem ik echt de tijd met speciale bereidingstechnieken dan komt er meestal ook iets knaps tevoorschijn. Maar de combi makkelijk én bijzonder in de zin van culinair was mij tot dusver nog niet zo heel bekend. Jacinta Bokma presenteert juist dat soort recepten als rijke verzameling in het boek ‘De gezonde bourgondiër’. Met stip ook meteen een van de allermooiste exemplaren in mijn kookboekencollectie. Oh wat een verleiding die foto’s! Op mooi papier gedrukt en het boek heeft van zichzelf een handig formaat met harde kaft.

Pure verleiding

Kidneybonen bourguignon, een mega groen-paars snackplateau of het knolselderijpronkstuk: ideale gerechten voor een feestdag of etentje waarbij je wilt laten ervaren hoe waanzinnig smakelijk plantaardig eten is. Of wat denk je van de gepofte zoete aardappel met chili nacho-avocado crust, spruitjesbloemen met aardpeer of de bananenroomtaart met fluffy vegan slagroom. Zowat ieder gerecht nodigt uit om vol enthousiasme de keuken in te duiken. En inderdaad – zo kan ik uit ervaring zeggen voor een aantal gerechten – de bereiding van al dit lekkers is heel goed te doen. De meeste ingrediënten heb je in huis of haal je bij de supermarkt. Het kokkerellen zelf staat in duidelijke stappen uitgelegd. Alles net zo mooi krijgen als op de foto’s is een ander verhaal, al zegt dat waarschijnlijk meer over mij 😉 . De smaak daarentegen: verrukkelijk!

Op elk moment van de dag

Dit boek biedt je een complete gids voor tal van eetmomenten, verdeeld over zes hoofdstukken:
• Een wakkere start
• Doordeweeks verrassen
• Lunchinspiratie & luie dagen
• Vrienden & feestjes
• Hapjes geluk
• Hoe dan? Heel slim
Dit laatste hoofdstuk staat vol dipsausjes, kruidenmengsels, dressings en chutneys voor nog meer smaak aan je eten.

Vrolijk Voedingshart

Aan het begin van het boek vertelt de auteur over haar visie op voeding, heel interessant om te lezen. Net als ik heeft ze meer gevoel bij de Voedingsdriehoek die het Vlaams Instituut voor Gezond Leven introduceerde, en veel minder bij de Schijf van Vijf die we in Nederland krijgen gepresenteerd van het Voedingscentrum. De driehoek maakt gezond kiezen namelijk stukken eenvoudiger. Jacinta Bokma geeft er nog een eigen kleur aan door de driehoek om te toveren tot het Vrolijk Voedingshart met vijf vuistregels om je eetpatroon in goede banen te leiden.

vegan kookboek jacinta bokma

Vegan in een handomdraai

Jacinta Bokma is een bekende kookboekenschrijver. Zo staat in mijn kast onder meer de bestsellers ‘Puur plantaardig’ en ‘De dunne vegan’, beide boeken schreef ze met Antoinette Hertzenberg. Met ‘De gezonde Bourgondiër’ dacht ik haar derde vegan kookboek in handen te hebben, wat niet helemaal het geval bleek. Laat ik zeggen dat het 98% vegan is. Een aantal recepten zijn namelijk vegetarisch met zuivel en ei. Wees gerust: je kunt er alle kanten mee uit als je ze veganistisch wilt maken!

Slechts twee recepten in het hele boek – het ei-nestje en avocado met een gepocheerd ei – zijn niet vegan te maken. Alle overige recepten zijn al veganistisch van zichzelf of heel simpel te veganizen, zie de kaders onderaan dit artikel om je op weg te helpen. In het boek tipt ze overigens zelf ook hier en daar de plantaardige variant van een ingrediënt. Geen enkele reden dus om het boek links te laten liggen als je op zoek bent naar veganistische recepten. Het gaat je veel kook- en smulplezier opleveren! De ideale manier om met vrienden of familie te genieten van de rijke smaken van gezond plantaardig eten.

Enjoy!

Zo veganize je recepten

Ei-vervangers

Voor taarten, in desserts of andere toepassingen: er zijn allerlei manieren om het ingrediënt ‘ei’ te vervangen door een plantaardige variant. Ook voor omelet! Je vindt ze in dit artikel.

Zuivelvervangers

  • Veel merken die plantaardige melk op de markt hebben gebracht, maken ook vegan yoghurt, kookroom of andere zuivel. Dit overzicht geeft je een idee van de vele variaties, bijna elk merk heeft een uitgebreid assortiment zuivelvervangers.
  • Vegan slagroom: het merk Schlagfix heeft kant-en-klaar of zelf op te kloppen slagroom. Te koop bij vegan webshops en -winkels en PLUS supermarkten. Tegenwoordig is er ook kant-en-klare slagroom in een spuitbus van het huismerk AH en Jumbo.
  • Vegan kaas: gewoon bij reguliere supermarkten te vinden. Daarnaast bij biologische supermarkten en bij de vegan webshops. En dan zijn het niet alleen plakjes kaas, juist ook alternatieven voor Franse kaasje schieten als paddenstoelen uit de grond. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de site van Charly’s All Is Fair, zoooo lekker wat zij maken.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven