[Boekentip] Gewoon Vegan – Alexandra Penrhyn Lowe

Een aantal maanden geleden kwam het prachtige boek ‘Gewoon Vegan’ van Alexandra Penrhyn Lowe uit. Wij hebben nog geen tijd gehad om dit boek in het zonnetje te zetten. Gelukkig is het nooit te laat om zoiets te doen, dus bij deze alsnog een recensie over ‘Gewoon Vegan’. Want wat een prachtig kookboek is het geworden! Ik denk dat dit het allereerste kookboek is wat ik in de kast heb staan waar geen enkele foodfoto in staat. Geen foto’s van mooi opgemaakte bordjes met dito bestek. Geen foto’s van perfect gestylde havermoutjes. Helemaal niks.

Ik moet toegeven, dat was eventjes wennen. Maar wat is dit ontzettend fijn joh! Want laten we eerlijk zijn, wie voelt zich ook altijd zo ontzettend mislukt als je eigen creatie totaal niet lijkt op de foto? Door het ontbreken van vergelijkingsmateriaal ziet je eten er nooit meer mislukt uit. Dank daarvoor Alexandra!

Kleurrijk, voor het hele gezin & lekker snel klaar

Geen foodfoto’s dus. Wat staat er allemaal wel in ‘Gewoon Vegan’? Een heleboel! Namelijk 100 heerlijke recepten, voorzien van prachtige tekeningen van groenten en fruit en duidelijke instructies. Het grootste deel van de recepten is kidsproof, geschikt voor het hele gezin en lekker snel klaar. Je hoeft dus geen uren in de keuken te staan voordat je avondeten gereed is, niet ’s ochtends al te starten met de voorbereidingen en ook geen dagen van tevoren bonen in te week te zetten. Ik overdrijf nu natuurlijk expres een beetje, maar geloof me, die kookboeken zijn er.

Alexandra is ontzettend eerlijk, deelt zonder schroom haar mislukkingen in de keuken en schrijft erg leuk. Ik moest daarom ook regelmatig ontzettend lachen tijdens het lezen van dit kookboek. Want lijkt chiazaad niet ook best wel op kikkerdril? Wat moet je in hemelsnaam met jackfruit? En smaakten vegan kazen tot voor kort niet echt allemaal naar karton of krijt? Gelukkig is er de afgelopen jaren een boel veranderd en is vegan eten lang niet meer saai, stoffig en smaakloos. Uiteraard is niet iedereen even groot fan van eindeloze hoeveelheden gezonde ingrediënten.

Gewoon Vegan van Alexandra Penrhyn Lowe

Alexandra heeft hier een perfect oplossing voor. Waarom zou je volkoren pasta niet met de witte variant mengen? En mix je quinoa niet met zilvervliesrijst? Op die manier krijg je toch wat extra vezels binnen! Ideaal voor iedereen die niet erg wild wordt van volkoren granen.

‘Gewoon Vegan’ bevat zes verschillende hoofdstukken met maaltijden voor ontbijt, lunch, salades, soepen, avondeten en zoetigheden. Je kunt prima ontbijten met gerechten uit het avondeten hoofdstuk. Want leftover lasagne als ontbijt klinkt eigenlijk best prima toch? Alexandra sluit af met een aantal baby- en dreumeshapjes en smaakmakers. Want wat is een maaltijdsalade zonder heerlijke dressing? Het zijn nadrukkelijk geen recepten die je bewaart voor speciale avonden (en vervolgens nooit maakt). Het is gewoon eten, lekker voor elke dag. ‘Gewoon Vegan’ is daarom wat mij betreft het ideale cadeau voor een familielid, vriend of buurvrouw die vaker plantaardig wil eten. En natuurlijk ook een perfect geschenk voor jezelf!

Tipje van de sluier

Om je alvast een klein voorproefje te geven, Alexandra heeft echt overal aan gedacht. Zo deelt ze een recept om havermout te maken voor havermouthaters, vertelt ze hoe ze haar dochter Daantje stiekem meer groente probeert te laten eten en geeft ze eerlijk toe dat ze zelfgemaakte ovenfriet bij elke maaltijd lekker en soort van gezond vindt. En ken jij de Libanese platbroden die je o.a. bij de Turkse supermarkt kunt kopen? Die zijn perfect om een platbroodpizza van te maken. Ideaal voor mensen zonder (groot) gezin, heb je ook geen leftover pizzadeeg meer. Ik was ook blij verrast door de wittebonensoep. Een soort hummus, alleen dan in de vorm van soep. Hoe fantastisch is dat? Lijkt me ideaal op een regenachtige dag, broodje erbij en klaar is je maaltijd!

Geniet!

Ik hoop dat jij net zoveel plezier beleeft aan het lezen van ‘Gewoon Vegan’. In deze wereld die steeds sneller draait en waarin alles soms net iets te perfect is, is het een heerlijk nuchter boek. Ik kan je garanderen dat je sowieso moet glimlachen tijdens het lezen en hopelijk ook hardop moet schaterlachen. En van al dat lachen krijg je natuurlijk trek. Komt dat eventjes mooi uit. 😉

‘Gewoon Vegan’ van Alexandra Penrhyn Lowe verscheen bij Uitgeverij Spectrum en is als e-book en fysiek boek verkrijgbaar bij Bol.com en andere online boekhandels en natuurlijk bij jouw lokale boekhandel.

Lauri van Oosterom

HISTORICUS | GROEN HART

Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor JOIN deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.

15 artikelen | 16 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven