De reactie van mensen die dit boek bij mij op tafel zagen liggen was veelal ‘Hm, dat is zeker zo’n activistisch boek’. De werkelijkheid: dat is het juist niet. En al helemaal niet in de zin van een emotionele en veroordelende oproep om geen vlees meer te eten. De kracht zit namelijk in het feit dat de auteur vlees benadert vanuit diverse kanten. De consument, overheid, retail, opleidingen voor de veehouderij, economische situatie en meer.
Het boek is bovendien stevig onderbouwd met onderzoeken, geregistreerde feiten en cijfers, documentaires en interviews. Daardoor is ‘Stoppen met vlees’ van Robert Bridgeman de ondertitel meer dan waard: een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.
Vrijwel alle betrokken partijen komen ongekleurd en feitelijk weergegeven aan bod. Behalve de veehouders en slachters. Niet omdat de auteur dat niet wilde, die heeft er veel moeite voor gedaan. Maar elke keer trof hij nul op het rekest en zelfs na een enkele toezegging dat hij welkom was, bleek dat als puntje bij paaltje kwam niet het geval. Misschien weten ze dat wat ze doen het daglicht niet kan verdragen? Waarom anders zouden ze niet willen meewerken? Dat is jammer, want zo blijft het een afgeschermd onderdeel van deze grote industrie.
Desalniettemin heeft Bridgeman dankzij andere bronnen een waarheidsgetrouw beeld weten te schetsen over de complete vleesketen. De thema’s die hij beschrijft:
- De macht ligt bij de vork
- Gezondheid
- Zijn dieren intelligente wezens
- Dierenleed
- De bio-industrie
- Het klimaat
- De schuldvraag
- De branche
- Flexitariërs, vegetariërs en veganisten
- Toekomstmuziek
Robert Bridgeman was ooit verstokt carnivoor. Tot hij zich afvroeg wat hij aan het eten was, inmiddels eet hij veganistisch. Hij is sinds 2009 voorzitter van de Bridgeman Foundation. Een organisatie die zich inzet voor mensen en dieren die het moeilijk hebben onder het juk van het oude bewustzijn van angst en macht.
Alle belanghebbenden én alle aspecten van vlees
Het handige van dit boek is, is dat alle relevante zaken bij elkaar gebundeld zijn. Zo komt natuurlijk het gedrag van de consument aan bod. Waarom we vlees eten, en waarom het voor sommigen nog ingewikkeld lijkt om de stap naar vleesvrij eten te maken. Hoogleraar Roos Vonk onderbouwt dit met haar expertise over gedrag. In het verlengde daarvan is een hoofdstuk besteed aan gezondheid. Tal van onderzoeken tonen aan wat het effect van dierlijke eiwitten op gezond leven is met een vergrote kans op diverse vormen van kanker en hart- en vaatziekten.
Ook staat omschreven hoe het komt dat mensen vlees lastig verteren. Een van Nederlands bekendste plantaardig diëtisten – Lisa Steltenpool – legt in het boek uit hoe een goed diervrij voedingspatroon er uit ziet, bijvoorbeeld ook voor mensen die veel sporten en meer eiwitten nodig hebben.
Voor het actuele thema over de klimaateffecten van de vleesindustrie heeft de auteur ook ruimte gemaakt. Het drinkwaterprobleem, de ontbossing van regenwouden voor veevoer en de vervuiling worden uiteengezet. Aangevuld met inzichten van Karen Soeters, oprichter van Animals Today. Vanzelfsprekend is er in dit boek ook veel aandacht voor de dieren en de bio-industrie. Over het ontstaan daarvan door de Nederlandse minister Mansholt, over de boeren die steeds groter en efficiënter moeten produceren onder druk van de banken, over….de echte dierenvriend leest deze alinea’s met een traan in het oog.
Tegelijkertijd komen studenten van de HAS aan het woord, van wie de meeste op een veehouderij wonen, die anders geconditioneerd zijn over dierenwelzijn. Er is nog een wereld te winnen in onderling begrip en kennis van feiten en standpunten. Bekende Nederlanders als Henny Huisman en Guido Weijers geven hun motivatie om vegetarisch te leven en niet bij te dragen aan het leed achter vlees.
Interessant is het hoofdstuk over wie nu schuldig is aan deze catastrofe. Want daar is niet zomaar één speler in het veld voor aan te wijzen. De consumenten, de supermarkten, de banken, de veehouders, de politiek en machtige lobby: ze zijn allemaal een rader in het wiel. En al heeft ieder van hen de mogelijkheid om te veranderen, dat is nog niet zo snel gedaan.
De auteur sluit het boek daarom af met een blik op de toekomst. Met het feit dat er een groeiende groep consumenten kiest voor diervriendelijk leven, dat het aanbod aan veganistische producten explosief groeit en dat de stijgende bewustwording over de gang van zaken in de vee- en vleesindustrie hoopvol is.
Het boek: onderdeel van een breder project
‘Stoppen met vlees’ is meer dan een boek. Het boek is ‘slechts’ een onderdeel van een waanzinnig project dat 1 jaar duurt, tot april 2019. Er wordt gewerkt aan een documentaire en er is een platform met blog. Door deze aanpak hebben ze al een mooi rijtje sponsoren aangetrokken. Geïnteresseerden kunnen zich daarnaast aanmelden om bij te dragen aan de realisatie van de documentaire. Op stoppenmetvlees.nl vind je alle informatie.
‘Stoppen met vlees’ van Robert Bridgeman (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) koop je € 17,99 zonder verzendkosten bij Libris, het is ook verkrijgbaar bij Bol.com en andere (online) boekwinkels. Er is tevens een E-book.
Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!
105 artikelen | 75 reacties