[Boekentip] Taart ende Koeck van Maartje Borst

Grapefruit-meringuetaart, saffraanbrioche  en raised mushroom pie. Taaitaai, gehakte pompoentaart en pavlova. Of toch ‘gewoon’ appeltaart, haverkoeken en tulband. Plus: dé recepten voor tompouce en bokkenpootjes, jummie! Van bekende baksels – al dan niet met een smakelijke twist – tot verfrissend nieuwe ideeën: je vindt het allemaal in het bakboek ‘Taart ende Koeck’. Geschreven door Maartje Borst, eigenaresse van het sfeervolle Koffie ende Koeck in Amsterdam. Of misschien ken je haar al van het boek MAN.EAT.PLANT, hét kookboek voor echte mannen dat ze samen met Lisette Kreischer schreef. Dat Maartje de meest mooie en lekkere creaties kan bakken wisten we al, en dat kun jij dus voortaan ook!

De plantaardige bakwereld van ’s ochtends tot ’s avonds

Wie al wat langer plantaardig eet, weet vaak al wel hoe eieren eenvoudig te vervangen zijn en welke plantaardige melk het beste past bij zoete of juist hartige gerechten. Voor wie dat nog nieuw is of wie dat graag nog eens fijn uitgelegd wil hebben begint het boek meteen goed met een heel hoofdstuk over de basisingrediënten. Daarin komen ook meteen meelsoorten en zoetmiddelen voor, want alleen een pak bloem en zak suiker zijn toch wel erg uhm….van vroeger. Vervolgens geeft Maartje je een flink aantal recepten voor basics en de voorraadkast. Nu ben ik een groot bakfan, maar hier vond ik toch al aardig wat nieuwe inspiratie. Neem hazelnootganache, fruit curds en zelfgemaakt bladerdeeg. Leuk, handig, lekker. Maar daarna, oelala dan begint het feest pas echt!

Maartje weet je te verleiden om voor elk moment van de dag een heerlijk baksel uit te proberen. Het boek is opgedeeld in een aantal hoofdstukken die je door de dag meenemen:

  • Ontbijtbaksels
  • Koekjes
  • Cakes
  • Taarten
  • Feest!
  • Hartig
  • Traybakes, bars & slices
  • Desserts

Grappig dat er een hoofdstuk ‘Feest!’ is, voor mij is elk zelfgebakken koekje al een feestje op zich. Maar goed, wat in dit boek bedoeld wordt zijn uiteraard recepten voor de feestdagen. Denk: advocaatpaastaart en Couronne de Noël.

taart ende koeck vegan bakken recepten kookboek bakboek maartje borst

Voor newbie’s en pro’s

Met al die bijzondere gerechten zou je bijna denken dat het boek vooral geschikt is voor de doorgewinterde taartenbakker. Dat valt reuze mee. De ingrediënten die gebruikt worden kun je eenvoudig verkrijgen en de bereidingswijzen zijn uitstekend te volgen. En je hoeft niet te beginnen met het meest exclusieve gerecht natuurlijk. Waarom niet een oer-Hollandse appeltaart die in dit geval dankzij de peer een extra fruitige smaak krijgt? Of een echte Oma’s Cake die je weer even terugvoert naar vroeger toen je uit school kwam en de thee met cake op tafel stond? Elk recept is helder uitgeschreven, soms ook met wat meer speels uitziende aanwijzingen.

En dan de foto’s! Van die typische het-water-loopt-in-je-mond-fotografie. Misschien is de grootste uitdaging van alle recepten wel om het te laten lijken op de foto’s in het boek. Hoewel, de smaak zal er niet minder om zijn als dat niet zo is.

Wat ik goed vind aan de hoofdstukken is de rijke variatie. Bij een kookboek voor taarten en koek denk ik al snel aan zoet. Terwijl er ook genoeg hartigs te bakken is en naast koek zijn allerlei repen net zo goed bakwaardig te noemen. Dat maakt dit boek meteen een exemplaar dat je er vaker bij gaat pakken en niet alleen als je aan de geijkte baksels denkt. Op elk moment van de dag dus een ideale verleider om vrienden, familie of collega’s te laten proeven dat vegan baksels meer dan lekker zijn. Enjoy!

Taart ende Koeck – Kosmos Uitgevers – is onder meer verkrijgbaar bij Bol.com, andere online boekwinkels en uiteraard bij de lokale boekhandel.

taart ende koeck vegan bakken recept cake kookboek maartje borst

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven