Boekentip: Vegabijbel van Isabel Boerdam + toprecept

Bijna vuistdik is deze Vegabijbel dus je kunt er heerlijk doorheen bladeren. En ja het is vega, niet vegan. Waarom ik er dan toch zo enthousiast over ben? Omdat het stampvol volledig plantaardige recepten staat, pak ‘m beet 200 stuks. Je vindt ze in het register snel doordat er een blaadje bij staat als herkenningsicoon. En de recepten waarvoor dierlijke ingrediënten zoals zuivel of ei worden gebruikt zijn voor het overgrote deel heel simpel te veganizen, zie de tips voor vervangers in het kader onderaan dit artikel.

Isabel Boerdam – bekend van De Hippe Vegetariër – maakt met dit kookboek de stap naar eten zonder dierenleed heel simpel. Met een rijke keuze aan smakelijke recepten. Van gerechten voor een doordeweekse dag tot bijzondere creaties waar je tafelgenoten jaloers van worden, zoals de gevulde ananas met kokosrijst en cashewnoten van onderstaande foto. Het water loopt je in de mond!

VegaBijbel-Isabel-Boerdam-vegan-kookboek-FeestGerechten-GevuldeAnanas ©Saskia Lelieveld

Een vega kookboek vol vegan recepten dus. Voor wie de vega(n) keuken een nieuwe ontdekkingsreis is, begint het boek met onder meer de gouden regels voor het bereiden van maaltijden, tips om het makkelijk te maken en een aantal feiten en fabels. Denk aan de fabel dat je voedingsstoffen zou missen zonder het eten van vlees en het feit dat je met een diervrij eetpatroon positief bijdraagt aan klimaatdoelstellingen en het wereldvoedselprobleem. Interessant is de eerlijkheid van de auteur over het eten van kaas. Ze schrijft dat veel kazen niet vegetarisch zijn door het toegevoegde kalfsstremsel, toch kiest zij er soms voor om het wel te eten. Het eerste deel eindigt met een handig overzicht van ingrediënten en keukengerei.

Hoe? Nou heel simpel: stap voor stap

Vegan ei maken? Tofu marineren? Bloemkoolrijst of courgettespaghetti bereiden? Deze en meer basisvaardigheden staan met stap-voor-stap-foto’s uitgelegd om je alvast op weg te helpen. Volgende stap: het onder de knie krijgen van de altijd-goed-basisrecepten. Denk aan tal van dressings – van citrus tot kruiden – voor salade en groentegerechten, spreads van groente voor op brood of toastjes, bouillons en kruidenpasta’s voor pittige currygerechten. Zelf maken is niet alleen leuk, ook nog eens veel lekkerder dan uit een pakje of potje. En dan kan het echte werk beginnen!

De recepten zijn overzichtelijk verdeeld in een aantal categorieën:

  • Curry’s en stoofschotels
  • (Maaltijd)soepen
  • (Maaltijd)salades
  • Pasta’s en Lasagnes
  • Wraps en pakketjes
  • Quiches, frittata’s en hartige taarten
  • Stamppot en aardappelgerechten
  • Rijst- en granengerechten
  • Burgers en balletjes
  • Feestgerechten

Veel vegan dus in dit boek. Wat zoal? Nou dit bijvoorbeeld. Aubergine paddenstoelenstoof, pinda-pastinaaksoep met kokos, zwarte-rijstsalade met boerenkool en ingemaakte komkommer, fusilli met geroosterde romanesco en spinazie, piadina met pulled tempé, hartige bietentaart met rabarber, aardappelkroketjes met notenkorst, paella met venkel, tomaat-paprikaburger, hele artisjok met citroenmayo. Het recept van de Oosterse broccolisalade met mango en chili delen we graag met je.

Oosterse broccolisalade met mango en chili

Deze salade is zo gemaakt, heerlijk fris en verrassend tegelijk door de chilidressing. De broccolistronk hoef je niet weg te gooien, die gaat door deze salade. Merk je niets van, zorgt zelfs voor een extra bite en extra vitamines.

Ingrediënten salade

150 g spelt
1 broccolistronk
1 paprika, in blokjes
50 g cashewnoten, grof gehakt
1 mango, in blokjes
15 g koriander, fijngesneden
zout en peper

  1. Bereid de spelt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel na het koken af met koud water zodat de spelt niet verder gaart en zijn bite behoudt.
  2. Snijd kleine roosjes van de broccoli. Snijd de broccolisteel grof en maal deze enkele minuten in de keukenmachine tot ‘broccolirijst’. Kook de broccoliroosjes in 4 minuten gaar in een pan met kokend water. Voeg de gemalen stronkjes de laatste minuut van de kooktijd toe. Giet af en spoel na met koud water zodat de broccoli niet verder gaart.
  3. Vermeng de dressing (zie onder) met de broccoli, paprika, mango en spelt. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel de salade over de borden en garneer met de cashewnoten en koriander.

Ingrediënten zoete chilidressing

3 el sambal
3 el sesamolie
2 el agavesiroop
2 el water
1 teentje knoflook, geperst
sap van ½ citroen
zout en peper

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en blend totdat de sambal, knoflook, siroop en sesamolie goed gemengd zijn. Is de dressing te dik? Voeg dan 1-2 eetlepels water toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Tip! Deze zoete chilidressing is ook een perfecte dip voor bij een vega-balletje.

VegaBijbel-Isabel-Boerdam-vegan-kookboek-MaaltijdSalades-OosterseBrocoliSaladeMangoChili ©Saskia Lelieveld

Zo veganize je recepten

Ei-vervangers

Voor taarten, in desserts of andere toepassingen: er zijn allerlei manieren om het ingrediënt ‘ei’ te vervangen door een plantaardige variant. Ook voor omelet! Je vindt ze in dit artikel.

Zuivelvervangers

  • Veel merken die plantaardige melk op de markt hebben gebracht, maken ook vegan yoghurt, kookroom of andere zuivel. Dit overzicht geeft je een idee van de vele variaties, bijna elk merk heeft een uitgebreid assortiment zuivelvervangers.
  • Vegan slagroom: het merk Schlagfix heeft kant-en-klaar of zelf op te kloppen slagroom. Te koop bij vegan webshops en -winkels en PLUS supermarkten. Tegenwoordig is er ook kant-en-klare slagroom in een spuitbus van het huismerk AH en Jumbo.
  • Vegan kaas: gewoon bij reguliere supermarkten te vinden. Daarnaast bij biologische supermarkten en bij de vegan webshops. En dan zijn het niet alleen plakjes kaas, juist ook alternatieven voor Franse kaasje schieten als paddenstoelen uit de grond. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de site van Charly’s All Is Fair, zoooo lekker wat zij maken.

Natuurlijk staan er ook in dit kookboek veel mooie foto’s van de gerechten. De vormgeving is sowieso fris en met praktische icoontjes, zodat je meteen ziet of een gerecht in de oven, koekenpan of met bijvoorbeeld een mandoline bereid moet worden. De Vegabijbel verdient een plek op de keukenplank in elke vegan keuken. Laat je er door inspireren en geniet van al het lekkers!

Vegabijbel van Isabel Boerdam bestel je onder meer hier.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 77 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven