Jason Tjon Affo leerde ik in begin 2019 kennen toen hij een kookdemonstratie gaf tijdens VeggieWorld. Dit is een jaarlijks evenement georganiseerd door ProVeg Nederland, waar ik als vrijwilliger bij help. Het hele weekend was ik druk heen en weer aan het rennen van hot naar her. Ik kreeg weinig mee van alle kookdemonstraties en lezingen, maar Jason en zijn prachtige maaltijden hebben echt een blijvende indruk op me gemaakt. Ik vond het dan ook geweldig om in de navolgende zomer een kookworkshop van hem te mogen volgen en kon mijn geluk niet op toen hij begin dit jaar aankondigde met een eigen kookboek genaamd ‘Vegan Soul Food’ te komen. Een lichtpuntje in deze soms best donkere coronatijd!
Nu vraag je je vast af, ho eens eventjes Lauri, waarom ben je hier zo ontzettend enthousiast over? Nou geloof me, als jij de cover van ‘Vegan Soul Food’ ziet word je toch ook blij? Het boek bevat werkelijk waar de meest prachtige en kleurrijke foto’s van allerlei heerlijke gerechten uit de Surinaamse keuken, zoals cassavesoep, bruine bonen met bakbanaan en pindasoep. Natuurlijk inclusief alle recepten om dit zelf thuis te maken. Het enige nadeel hiervan? Jouw eigen maaltijden lijkt never nooit niet op het origineel! Ik zal je daarom ook niet lastig vallen met lelijke foto’s van mijn eigen creaties. Ik kan wel zeggen dat alles wat ik tot nu toe heb uitgeprobeerd verrukkelijk was. En ach, in onze magen ziet al het eten er uiteindelijk hetzelfde uit, nietwaar? 😉
Tips & Tricks
Toen ik Jason sprak over zijn boek ‘Vegan Soul Food’ en vroeg naar zijn favoriete maaltijden vertelde hij me: “Een van mijn favoriete gerechten om te maken voor grote groepen mensen is Pom. Dit traditionele Surinaamse gerecht is iets wat veel mensen niet zo vaak eten. Het wordt veel gemaakt op verjaardagen en feesten en is echt mijn all time comfort food!”
Aanrader om te gaan maken dus! Een kookboek schrijven is natuurlijk altijd een flinke onderneming, al helemaal als je klassieke recepten wilt veganizen. De maizena koekjes hebben Jason dan ook meerdere slapeloze nachten bezorgd. Ga jij ze proberen te maken?
Natuurlijk heb ik Jason ook gevraagd naar het belangrijkste ingrediënt wat je als veganist in huis moet hebben. Zijn antwoord was ontzettend duidelijk: “Kruiden! Het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, maar als je eten goed op smaak is, dan wordt iedereen blij!” Op naar de Turkse supermarkt/toko bij jou in de buurt dus.
En heb jij nou een super drukke baan? Of kleine kinderen? Kom je doodmoe en hongerig thuis en wil je graag in tien minuten eten? Dan adviseert Jason je om de noedelsalade uit ‘Vegan Soul Food’ te maken. “Het is een super makkelijk gerecht en zit bomvol smaak. Deze salade maak ik zeker een aantal keer per week!” En zoals je hiernaast kunt zien, het ziet er ook nog eens prachtig uit.
‘Vegan Soul Food’ bevat niet alleen 60 recepten, maar ook een handige boodschappenlijst om alle basis ingrediënten mee in huis te halen. Wie weet heb jij wel standaard peulvruchten in huis, maar kan een toevoeging zoals misopasta of garam masala jouw maaltijden naar het volgende niveau brengen. Jason geeft je ook nog eens tips hoe je je eten een prachtige kleur kunt geven, bijvoorbeeld met bietenpoeder of kurkuma. Is je maaltijd klaar om gegeten te worden? Dan vertelt Jason je ook nog hoe je jouw creaties mooi presenteert en natuurlijk vervolgens goed op de foto krijgt. Want ook dat is belangrijk haha.
Wil jij wekelijks genieten van de prachtigste maaltijden? Volg Jason dan op Instagram en houd zijn website The Indigo Kitchen goed in de gaten. Geniet ervan en eet smakelijk!
‘Vegan Soul Food’ van Jason Tjon Affo verscheen bij Uitgeverij Becht en is als e-book en fysiek boek verkrijgbaar bij Bol.com en andere online boekhandels en natuurlijk bij jouw lokale boekhandel.
Lauri van Oosterom
HISTORICUS | GROEN HART
Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor JOIN deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.
15 artikelen | 16 reacties