Als je er voor kiest om gezond(er) te eten, dan is het fijn om je daar wat meer in te verdiepen. De supermarkten liggen vol ongezond bewerkt voedsel en zit stampvol vet, suiker en zout. Maar liefst 70% van alle producten die je kunt kopen valt daaronder blijkt uit onderzoek van Foodwatch. Gezond eten maakt het boodschappen doen dus alvast een stuk makkelijker, je kunt het gros van de winkel links laten liggen. Maar goed, dan is het wel handig als je weet hoe je de gezonde keuzes klaarmaakt en nog veel interessanter: hoe kan jouw voedingskeuze positief bijdragen aan het voorkomen of verhelpen van tal van kwalen en ziektebeelden. Daar gaat Dr. Michael Greger je antwoord op geven in het boek ‘Hoe overleef je’ (ook verkrijgbaar als e-book) en het bijbehorende kookboek met meer dan 100 recepten. Vijf redenen waarom deze boeken op jouw boekenplanken horen te staan om er met regelmaat bij te pakken:
- De wetenschappelijke onderbouwing spat er van af
- Gezondheid komt van top tot teen aan bod
- Je wordt stap voor stap op weg geholpen om gezond te eten
- Het kookboek bevat veel makkelijk te maken gerechten
- Er is een superhandige app en een website met verdiepende filmpjes
Tip! Onderaan dit artikel vind je een filmpje over het boek en de mogelijkheid om een gratis miniboek aan te vragen.
De wetenschappelijke onderbouwing spat er van af
Boeken over gezond eten zijn er wel meer, en de onderbouwing is niet altijd even sterk. Dat is in dit boek wel het geval. Er worden talloze wetenschappelijke onderzoeken aangehaald die laten zien wat het goede of slechte effect is van bepaald eetgedrag. Hij weet de informatie bovendien op dusdanige wijze te presenteren, dat het allesbehalve taaie kost is. Leest lekker, en dat is fijn want het boek telt zo’n 400 pagina’s. Dat kun je natuurlijk van voor tot achter lezen, zodat je een compleet overzicht hebt van allerlei onderzoeken, tests en meer. Of je kiest er uit wat voor jou relevant is. Dat maakt het meteen zo’n goed naslagwerk, want gedurende de jaren is er steeds weer iets nieuws waar je je in kunt verdiepen.
Gezondheid komt van top tot teen aan bod
Het eerste deel van het boek gaat over vijftien ziektebeelden. Van hart- en vaatziekten tot diabetes en van depressie tot diverse soorten kanker. Niet alleen bedoeld voor mensen die hier last van hebben, juist ook voor degenen die dat willen voorkomen. En het is interessant om over te lezen als iemand in jouw omgeving ziek is, wie weet kun je die persoon van goed advies voorzien om zich verder te verdiepen in het credo ‘weet wat je eet’. Greger gaat uitgebreid op al deze ziektes in – met dus die wetenschappelijke onderbouwing – en laat je zien hoe voeding er aan bijdraagt dat sommige ziektes zich veelvuldig manifesteren. Tegelijkertijd zie je wat je er aan kunt doen om dat soort ziektes te voorkomen, te beperken en in sommige gevallen zelfs om te keren. Niet voor niets is er een groeiend aantal artsen dat plantaardige voeding voorschrijft aan mensen met hartklachten of diabetes, al meermaals is aangetoond dat de problemen daardoor verdwijnen. Wie zijn of haar gezondheid koestert maakt dus al snel de keuze om gezond eten prioriteit te geven.
Je wordt stap voor stap op weg geholpen om gezond te eten.
Het tweede deel van het boek laat je bijna trappelen van ongeduld om aan de slag te gaan. Hup, je keukenkast eens onder de loep nemen, naar de supermarkt om de voorraad gezonde voedingsmiddelen te kopen en daarna enthousiast bereiden, proeven en genieten. Greger introduceert in dit deel het Dagelijks Dozijn: de 12 dagelijkse ingrediënten om zo gezond mogelijk te leven, dit is een vereenvoudigde versie:
Op elk van deze punten gaat hij flink de diepte in en legt uit waarom ze van cruciaal belang zijn voor je lichaam. En hij vertelt je hoeveel je elke dag nodig hebt en hoe je het beste de overstap kunt maken naar een Whole Food Plant Based voedingspatroom. Het maakt het een zeer leerzaam deel van dit boek. Zelfs als je besluit alleen dit gedeelte te lezen en toe te passen dan is het pure winst voor je lichaam. Bijkomend voordeel is dat je met frisse blik gaat kijken naar al die ingrediënten, omdat je ze veel beter leert kennen. Mag je dan helemaal niks anders meer – denk: chips, een handige kant-en-klare veganburger, koekjes? Greger geeft in zijn boek een stoplicht weer, zodat je makkelijker weet wat de oranje en rode voedselproducten zijn. En dan is de keuze aan jou of en hoe vaak je die wilt eten.
Het kookboek bevat veel makkelijk te maken gerechten
Fijn dat je al die kennis vergaart in het basisboek, maar het komt natuurlijk aan op toepassen. Eten wat goed voor je is en dan wel graag op een zo smakelijk mogelijke manier. Daar gaat het bijbehorende kookboek je bij helpen. Met recepten die geschikt zijn voor iedereen, je hoeft dus geen sterkok te zijn. Juist dat maakt het zo makkelijk om deze manier van eten snel te omarmen.
Allereerst komen een aantal basisrecepten aan bod die je vaak gebruikt, bijvoorbeeld zelfgemaakte hartige specerijenmix en diverse dressings en sauzen. Vervolgens komen de recepten waarvan bij sommige het water je bijna meteen in de mond loopt. En dat voor elk moment van de dag:
- Ontbijt
- Snacks, dips en spreads
- Soepen en chilies
- Salades en dressings
- Burgers, wraps en meer
- Geweldig groentige hoofdschotels
- Bonenschotels
- Geweldige granen
- Bijgerechten
- Zoetigheden
- Dranken
Ik ben de keuken ingedoken om van alles te testen en heb al een aantal standaard favorieten die geregeld op tafel komen. Bijvoorbeeld de warme perencompote als ontbijt, driebonenchili, Indische spinazie en tomaten, portobello’s met gekruide paddenstoelenjus en het groente-explosie-sapje. Dik 100 recepten staan er in, met ingrediënten die je bij de reguliere supermarkt haalt en alles vrij eenvoudig te maken. Aan het eind van boek staat een menuvoorbeeld voor 14 dagen.
Er is een superhandige app en een website met verdiepende filmpjes
Elke dag eten volgens het Dagelijks Dozijn is – zeker in het begin – wel even wennen. Want je bent vast niet de enige die lang niet alle geadviseerde voedingsmiddelen of hoeveelheden meteen haalt. Gelukkig is daar de bijbehorende app, waarin je elke dag aanvinkt wat je hebt gegeten. Zo zie je precies waar je nog een uitdaging hebt en wat je fluitend voor elkaar krijgt.
Wil je je verder onderdompelen in de gezonde voeding die Dr. Greger adviseert? Dan is er de site NutritionFacts.org. Honderden video’s met tips en wetenschappelijke feiten geven je extra achtergrond informatie. Onderverdeeld in categorieën zoals ‘suiker’, ‘cholesterol’, ‘zwangerschap’ en uiteraard ook de diverse ziektebeelden en gezonde voedingssoorten. Omdat wetenschappelijk onderzoek nooit stil staat komen er geregeld nieuwe filmpjes bij. Op alle social media kun je hen ook volgen.
Gratis miniboek en recepten
Wil je eerst kennismaken met het gedachtegoed van ‘Hoe overleef je’? Op de Nederlandse website kun je een gratis miniboek aanvragen en vind je een aantal recepten uit het kookboek.
Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!
105 artikelen | 75 reacties