Vegan kookboeken verschijnen bijna aan de lopende band. Boeken die dieper ingaan op gezond vegan eten een heel stuk minder. Gelukkig is Lisa Steltenpool als plantaardig diëtist heel goed in het ontwikkelen van verrukkelijke recepten én ze heeft een schat aan kennis als het gaat om een gezond voedingspatroon. En dat combineert ze op boeiende en heldere wijze in het boek Vegan Vibes. Haar boek De Vegarevolutie staat beduimeld op mijn kookboekenplank, ik heb een donkerbruin vermoeden dat dit nieuwe boek dezelfde toekomst krijgt. Vijf redenen waarom het een must-read en must-have is voor iedereen die – vaker – plantaardig wil eten.
1. Alle relevante info over gezond plantaardig eten
Nogal logisch dat dit onderwerp zeer uitgebreid aan bod komt, het is immers haar vak! De wijze waarop ze alle info over voeding presenteert is fijn toegankelijk. Daardoor wordt het voor iedereen begrijpelijk en het blijft goed te onthouden. Haar focus ligt op een eetstijl die zo veel mogelijk Whole Food Plant Based (WFPB) is, met zo min mogelijk bewerkte producten als koek, gefrituurd eten of kant-en-klare vleesopvolgers zoals burgers. Het is niet zozeer dat het nooit zou mogen eten, in een enkel recept komt iets dergelijks ook aan bod. Zolang je voedingspatroon verder rijkelijk gevarieerd en volwaardig is, is er niet veel aan de hand. Hoe je dat doet, komt dus volop aan bod.
Dat begint al heel simpel met voorbeelden hoe je zuivel, vlees, broodbeleg en snacks vervangt. Vervolgens duikt ze de diepte in met voedingsstoffen. Wat heb je nodig en waar zit het in? Welke risico’s op tekorten kunnen ontstaan en hoe voorkom je die? Hoe zit het nou met eiwitten, vitamines en mineralen? Kortom: uiterst compleet en daarmee meteen een handig naslagwerk op dit vlak.
2. Handige checklist voor elke dag
Misschien begin je net met (vaker) plantaardig eten en ben je zoekend in wat je allemaal moet eten voor een volwaardig eetpatroon. Of misschien ben je al langer gecharmeerd van vegan eten, maar wil je graag van junkfood-vegan veranderen naar een WFPB-liefhebber. Gezond eten begint met het eten van alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarvoor heeft Lisa ‘De plantaardige checklist’ gemaakt.
De checklist is een handig overzicht van wat je dagelijks consumeert. Denk aan fruit, groeten, volkorengranen, peulvruchten, plantaardige zuivel, noten en zaden. De hoeveelheden zijn gericht op wat je minimaal consumeert. Ben je bijvoorbeeld een fanatiek sporter dan heb je van een aantal voedingsmiddelen meer nodig, net als wanneer je bijvoorbeeld zwanger bent. Als basisrichtlijn is de checklist ideaal en het vinkt lekker weg zo elke dag.
3. De 1=3-deal als positief effect
Gezondheid, dierenwelzijn en milieu zijn de drie belangrijkste redenen waarom mensen massaal kiezen voor een plantaardig voedingspatroon. Over het eerste item las je al bij bovenstaande reden. Omdat de andere twee minstens zo belangrijk zijn – en voor veel mensen doorslaggevend – gaat Lisa ook hier met kundigheid op in. Beide thema’s krijgen een heel hoofdstuk alle aandacht met feiten en interessante wetenswaardigheden. En het mooie is: als je om 1 van deze redenen kiest om veganistisch te gaan eten, dan krijg je er automatisch ook de positieve effecten van de andere redenen bij. En wie wil dat nou niet?!
4. Tips voor ‘troubleshooting’
Heel origineel in dit boek zijn de items over specifieke vragen of problemen. Zo zijn er tips voor speciale doelgroepen, zoals mensen die graag willen aankomen of afvallen, borstvoeding geven en kinderen opvoeden. Een aantal veelvoorkomende gezondheidsklachten komen aan bod – van vermoeidheid tot huidproblemen en darmklachten – waarbij Lisa uiteen zet welke voedingsstoffen een positief effect kunnen hebben. Dit uiteraard niet als medisch advies, wel vanuit de gedachte dat je lichaam wordt opgebouwd uit wat je eet en je daar al een verschil mee kunt maken voor jezelf.
Ook leuk: een Q&A met voedingsvragen, variërend van ‘Help, ik krijg last van mijn darmen door peulvruchten?’ tot ‘Heeft het zin om eiwitpoeder te nemen?’. Tot slot geeft Lisa ook nog antwoord op enkele hardnekkige mythes over nadelen van plantaardig eten en tips voor mogelijke uitdagingen zoals reacties uit je omgeving.
5. 60 het-water-loopt-in-je-mond-recepten
Ja natuurlijk! Het boek is niet alleen bijzonder informatief, er staan ook veel smakelijke recepten in voor ontbijt, lunch, diner en extraatjes. Originele recepten, die je toch makkelijk maakt en snel op tafel zet op een doordeweekse dag. Bij het doorbladeren van de recepten loopt het water je al in de mond, laat staan bij het maken en eten ervan. Zo ben ik fan van het pindastoofpotje en heb ik nieuwe inspiratie voor havermoutontbijt en smoothiebowls opgedaan. Nog wat lekkere toppers: kruidige linzensoep met wortel en bloemkool, Aziatische wraps, sushiburger, Indiase burrito’s met mangochutney en het appeltaarttoetje et dadel-karamelsaus. Afijn, zo kan ik nog wel even enthousiast doorgaan met zoveel heerlijks.
Genoeg redenen om het boek te lezen, er uit te leren en recepten te maken. Enjoy!
Vegan Vibes is onder meer bij Bol.com te koop.
Meer Vibes
- Bij het boek hoort de website veganvibes.nl waar je allerlei downloads vindt
- Voor Android en IOS is er de app van Vegan Vibes, zodat je een aantal recepten altijd snel bij de hand hebt
- Lisa gaf eerder antwoord op vragen van onze volgers over bijvoorbeeld sporten, soja en omega 3. Je leest ze in dit en dit artikel.
Op lisasteltenpool.nl vind je meer informatie over lezingen of persoonlijk voedingsadvies.
Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!
105 artikelen | 76 reacties