Je kan natuurlijk gaan voor een Alpro’tje maar je kunt je vegan zuivel ook zelf maken. Ingewikkeld? Als je Emilie Holms’ tips opvolgt lijkt dat allemaal reuze mee te vallen. Ik kwam op het spoor van haar prachtige boek Vegan zuivel. Met de mooie gebonden kaft, verrassende recepten en schitterende foto’s een originele cadeautip voor een jarige vriend(in). Of voor jezelf.
Ontdekkingsreis
Het idee voor het boek Vegan zuivel, vertaald uit het Zweeds, is ontstaan toen voedingsdeskundige en auteur Emilie Holm zelf steeds minder dierlijke producten wilde gebruiken. Ze ging daarom op zoek naar recepten om plantaardige zuivel te maken van noten. Ze merkte zelf dat haar gezondheid er flink op vooruit ging nadat ze stopte met koemelk. Het boek is eigenlijk het resultaat van haar persoonlijke reis.
In het begin van het boek legt ze de basisprincipes uit en welk keukengerei je nodig hebt; een goede keukenmachine is onmisbaar! Ze vertelt hoe je noten kunt weken om het fytinezuur te verminderen en beter verteerbaar te maken. En ook hoe activeren werkt; dat is het drogen van de geweekte noten in een dehydrator of oven. Ook licht ze toe hoe je je glazen potten en deksels gemakkelijk kunt steriliseren in de oven.
Basisrecept: amandelmelk
Als je eenvoudig wilt beginnen is amandelmelk een goede eerste stap. Amandelen weken, laten uitlekken en uitwringen door een kaaszak (of theedoek). Of ga je liever voor cashewmelk, sesammelk, hazelnootmelk of havermelk? Dat kan allemaal. Een tikkie zeezout, vanillepoeder, een snuf kaneel en klein scheutje ahornsiroop geven smaak aan de verschillende soorten melk.
Ook kefir komt aan bod. Kefir staat de laatste tijd in de belangstelling omdat het gefermenteerd is en dus gezond is. Meestal wordt kefir gemaakt van koemelk maar het kan ook heel goed van kokoswater worden gemaakt. De fermentatie (gisting) treedt op door het gebruik van melkzuurbacteriën. Deze produceren gisten in de drank, die gezond zijn voor de darmen. Kefir kan ook worden gebruikt om notenkaas of notenyoghurt te fermenteren.
Kaas, notenpasta en dips
Naast plantaardige melk en yoghurt vind je in het boek ook recepten voor verschillende soorten kaas. Wat denk je van een zachte kaas van cashewnoten met geroosterde knoflook? Lijkt me heerlijk. Ook kom je recepten tegen voor de heerlijkste notenpasta’s (love that!), tussendoortjes, ijs en een aantal smakelijke dips voor op brood of bij de borrel.
Echt een mooi boek met 152 pagina’s met veel verschillende lekkernijen. Heb je een keer een zondagmiddag vrij? Duik dan eens de keuken in om lekker te experimenteren met je eigen vegan zuivel.
Amandelmelk zelf maken
Dit recept voor je homemade amandelmelk delen we met toestemming van de uitgever.
Voor circa 1 liter:
- 225 gram amandelen, geweekt, uitgelekt en afgespoeld
- een halve theelepel vanillepoeder
- een halve theelepel kaneel
- een snufje zeezout
- 3 medjooldadels, ontpit en gehakt
- 1 liter heet water
Maal alle ingrediënten 2 tot 3 minuten in de blender tot een glad geheel. Schenk dit in een notenzak die in een kom ligt. Wring de zak uit om de vloeistof in de kom te persen. Laat afkoelen.
Schenk de melk in een schone fles met een goed sluitende dop. Zet in de koelkast en laat voor gebruik een paar uur of een nacht staan. Bewaar de melk in de koelkast en gebruik hem binnen twee dagen.
Proost!
Uitgeverij Good Cook is onderdeel van Kookwinkel Oldenhof. Dit familiebedrijf bestaat sinds 1821 en is sindsdien uitgegroeid tot één van de grootste kookwinkels van Europa met onder andere winkels in Amersfoort, Hilversum en Zwolle. Ze bieden een mooie selectie originele kookboeken die er ook nog eens prachtig uit zien.
Het boek Vegan Zuivel is o.a. te koop bij bol.com.
Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!
105 artikelen | 75 reacties