Boekentip: The Plant Pharmacy van Lisette Kreischer

Dit is met stip een van de meest schitterende boeken in mijn keuken! De stijlvolle kaft, de fotografie en de vormgeving in het boek met afwisselend beeldmateriaal en heldere indeling. Ook het onderwerp is van een soort dat ik nog niet vaak ben tegengekomen in een praktische vorm. Bladerend en lezend door ‘The Plant Pharmacy’ van Lisette Kreischer – ook bekend van Man.Eat.Plant – voel je het moderne kruidenvrouwtje in jezelf wakker worden. En zelfs al ga je niet aan de slag met de tips en recepten: je leert ontzettend veel over de bijzondere werking van kruiden en andere planten.

Lisette Kreischer is een bekend voorvechtster van de plantaardige levensstijl. Ze heeft diverse kookboeken op haar naam staan en is mede-bedenker van The Dutch Weedburger en restaurant The Dutch Weed Burger Joint. Het leven met respect voor dieren zit al van jongs af aan in haar bloed. En alle kennis die ze vergaarde en uitbreidde voel je door het boek stromen. Dit keer richt ze zich specifiek op het koken met de kracht van de natuur met kruiden en andere heilzame planten. Allereerst neemt ze je als lezer mee in de werking van kruiden.

Ze geeft een compleet overzicht van verschillende manieren om kruiden te gebruiken. Van de welbekende thee en etherische olie tot en met siropen en elixers. Kies je voor vers of gedroogd en pluk je wilde of juist gecultiveerde soorten? Je krijgt vlot wegwijs in de mogelijkheden. Vervolgens duikt ze bijzonder uitgebreid de diepte in met veertien kruiden en planten die iedereen zou moeten hebben. Als plant of bij gebrek daaraan in de vorm van bijvoorbeeld een tinctuur.

Een bloemrijke kruidenlezing

Een aantal kruiden kennen we allemaal wel, vaak hebben we ze gewoon op voorraad. Denk aan rozemarijn, salie en kamille. In veel tuinen zijn de paardenbloem, het madeliefje en een enkele brandnetel ook wel te vinden. Liefhebbers van tuinieren of balkonieren gaan na het lezen van dit boek ongetwijfeld een plekje vrijmaken voor de rode zonnehoed, goudsbloem en sint janskruid. En dan zijn er nog de grotere planten zoals de engelwortel, roos en rozenbottel, en bij de bomen de den en vlier.

Elke soort wordt besproken aan de hand van een aantal kenmerken:

  • De medicinale toepassing: wat doet de plant voor je lichaam.
  • Het gebruik: zowel culinair als in de vorm van medicijn.
  • Let op: wanneer je een plant beter niet of minder gebruikt.
  • Het weetje over de naam.
  • Schitterende fotografie en een tekening van alle plantonderdelen.

Per hoofdstuk adviseert de auteur een recept voor een soepje, elixer of ander drankje. Nadat alle planten zijn besproken volgt een deel met bijzondere recepten, onderverdeeld in de seizoenen lente/zomer en herfst/winter. Ik noem eens wat: rozen-vliercappuccino, botanische pesto, indian summer cake, een wild zonnefeest en – echt als je de foto ziet: fantastisch! – rozentaart met kamillebloemen en citroenmelisse.

Zelf aan de slag, natuurlijk

En zo betrapte ik me op een zonnige lenteochtend al paardenbloem plukkend in de tuin. Ik kookte de bloemen, liet ze 24 uur trekken, deed bij het vocht een aantal andere ingrediënten en ineens had ik een supergezond elixer in de kast staan. Advies: elke dag een theelepeltje of oplossen in water en garneren met een takje munt. Zonneschijn in een glas en bovendien heel lekker.

The Plant Pharmacy van Lisette Kreischer bestel je zonder verzendkosten bij Libris.nl en Bol.com. Ook verkrijgbaar bij andere (online) boekwinkels.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven