Bregje Mols van Focus Food Bar: zo chill om dit te doen [interview]

Tilburg is een studentenstad en heeft zijn historie in de textielindustrie. Een aantal jaar geleden stond de stad bekend als ‘lelijk eendje’. Als je afgestudeerd was maakte je dat je er weg kwam. Inmiddels is het beeld 180 graden gedraaid. De afgelopen jaren zijn er verschillende gebieden opgeknapt, zoals de Piushaven en de Spoorzone, hippe plekken met industriële sfeer en veel horeca. 

Mijn favoriete nieuwe plek? Focus Food Bar: een 100% plantaardig restaurant, dat deze maand haar eenjarig bestaan viert. We spreken Bregje Mols, de ondernemer achter deze eetgelegenheid, over haar achtergrond, haar eigen keuze voor veganisme, het ontstaan van Focus Food Bar en hoe het nu gaat in deze barre tijden. 

We spreken elkaar op een zaterdagochtend op haar terras. Als de groenteman z’n verse spullen heeft gebracht en de taartjes van Van Planten zijn geleverd steekt Bregje van wal. 

Zeven maanden open en dan dicht moeten vanwege corona, da’s pittig. Hoe gaat het?

“Het gaat goed! Het is natuurlijk een bizarre tijd geweest maar we hebben in juli onze beste week ooit gehad. Goed weer, vakantie, veel gasten uit andere plaatsen zoals Den Bosch en Breda en veel Belgen. Dus ik mag helemaal niet klagen. Voor corona zaten we al geregeld vol en zijn we een extra dag open gegaan, maar het loopt nu gelukkig ook weer lekker.” 

tempeh bowl focus food bar

Sinds wanneer volg jij de vegan lifestyle?

“Ik eet zelf nu acht jaar vegetarisch en sinds vier jaar vegan. Ik heb theologie gestudeerd, ik ben opgeleid voor levensbeschouwelijk werk en daar word je natuurlijk ook uitgedaagd om na te denken over je eigen idealen en de keuzes die je maakt. Ik realiseerde me toen dat het voor mij heel belangrijk is hoe we met de dieren omgaan. Veganisme is voor mij allereerst goed zijn voor de dieren. Toen ik me in het veganisme ben gaan verdiepen heb ik er ongeveer een half jaar over gedaan om van vegetariër naar veganist te gaan. Thuis at ik vegan maar buiten de deur of bij vrienden toch vaak vegetarisch. Na het zien van de film Earthlings (zie kader aan het eind, red.) was voor mij de knop om.” 

Hoe kwam je op het idee van Focus Food Bar?

“Tilburg kon volgens mij wel een plantaardig restaurant gebruiken. Er was al wel het een en ander, zoals De Groene Chef en bijvoorbeeld Stoom013, maar dat zit best goed verstopt. Ik wilde, als ik wat begon, midden in het centrum zitten en mensen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met de plantaardige keuken. Gezond eten speelt voor mij dan minder een rol. Als je uit eten gaat wil je vooral genieten. Daarom heb ik gekozen voor een eetcafé-stijl, want dat was er nog niet.

vegan bitterballen

We leggen het er ook niet te dik bovenop, veel mensen zien het niet eens als ze binnenkomen of op het terras gaan zitten. Dan krijgen we wel eens de vraag “Hebben jullie ook iets met vlees?” of “Heb je ook gewone melk?”. Soms lopen mensen alsnog weg als ze de kaart hebben gezien, maar vaak blijven ze ook zitten.” 

Hoe bevalt het ondernemerschap?

“Ik heb jarenlang in de horeca gewerkt. Het was altijd een soort droom; hoe zou het zijn als ik m’n eigen restaurant zou openen? Ik dacht: ik moet daar echt wat mee. Ik ben zelf alleen niet zo goed met cijfers. Gelukkig heb ik een goede boekhouder, die ook vegan is. En ik doe het echt samen met de chef en het team. Dus toen we dicht moesten zijn we creatief gaan ondernemen. We hebben een Paasbrunch gedaan die we hebben thuisbezorgd en ook met Moederdag. We hebben meer gefocust op take away. 

broodje vegan kipkerrie

De eerste week dat we weer open mochten na corona was het rustig. Toen dacht ik wel ‘oei’, maar de grenzen zijn weer open en het is mooi weer voor het terras, dus het gaat nu goed. Ik denk eigenlijk dat het juist geholpen heeft, dat mensen bewuster kiezen en minder of geen vlees meer willen eten. Ik vind het echt gaaf om te zien dat het onderwerp nu meer in de schijnwerpers komt te staan. Bijvoorbeeld ook de misstanden in de veehouderij komen nu vaker in het nieuws. 

Heel stom eigenlijk, voor mijzelf was het ook een eyeopener toen ik me realiseerde dat koeien natuurlijk niet altijd maar melk geven. En dat haast overal dierlijke producten in zitten, vooral melk. Dat is toch shocking: in paprikachips zit melkpoeder! Waarom? En dat voor sommige kokosmelk kokosnoten worden gebruikt die door apen zijn geplukt*.”

Wat vond of vind je het lastigste?

“Wat ik het lastigste vind, is bevriend zijn met mensen die niet vegan zijn. Sommigen ken ik natuurlijk al van voordat ik vegan was. Ik denk echt vaak ‘jongens, zie je het dan niet?’ en dat jij als veganist je keuzes dan moet verdedigen. Bijvoorbeeld bij een barbecue. Dan zeggen mensen “Ja maar ik eet maar drie keer per week vlees of ik koop alleen biologisch”. Het is een beetje mock the vegan. Het zou toch juist andersom moeten zijn? Ik raad ze wel eens aan om documentaires te kijken, zoals Cowspiracy, What The Health of The Game Changers. Of ze dat doen is de vraag, maar hopelijk heb ik toch een zaadje geplant.” 

Fritz kola

Welke rol speelt duurzaamheid bij jouw keuzes? 

“Ik vind duurzaamheid heel belangrijk en probeer er zo goed mogelijk rekening mee te houden. Maar ik vind het ook moeilijk te combineren. De horeca is niet erg duurzaam, als je ziet wat er wordt weggegooid aan eten, da’s echt niet oké. En in de groothandels wordt zoveel plastic gebruikt. Een courgette zit in plastic verpakt, waarom? Maar ik blijf ernaar zoeken. Ik heb bijvoorbeeld toiletpapier van The Good Roll. En Fritz Kola is een merk dat veel aan duurzaamheid doet. De andere kant is: je wilt ook niet dat de kosten te hoog worden voor de gasten.” 

Wat is je guilty pleasure?

“Zonder twijfel Ben & Jerry’s. Ik vind het zo tof aan deze tijd dat grote merken ook overstappen naar plantaardige producten. Ook al doen ze het waarschijnlijk meer uit winstoogmerk, het begin is er.”

Focus Food Bar vind je op Heuvelstraat 122, Tilburg

Meer vegan friendly plekken in Tilburg lees je in ons eerdere blog.

“Echt, ik vind dit zo chill om te doen! Als we vol zitten en iedereen zit gezellig te eten, dan denk ik niet ‘kassa’ maar ‘kijk nou, iedereen is hier vegan aan het eten, dat is toch fantastisch!’. Dat geeft toch iets extra’s aan wat we doen.”

Over Bregje

Motto: Om anderen te kunnen bewegen, moet je zelf bewogen zijn.

Studie: Theologie

Werk: Horeca, eigenaar van Focus Food Bar sinds augustus 2019

“Van je droom je werk maken is het mooiste wat er is. Zeker als je beweegt vanuit je eigen fundament.”

Earthlings

Earthlings is een documentaire over hoe de mensheid afhankelijk is van dieren (als huisdieren, voor voedsel, kleding, vermaak en wetenschappelijk onderzoek), maar het illustreert ook hoe respectloos we met dieren omgaan. De verteller in de film is acteur Joaquin Phoenix en de muziek is van Moby (beiden veganist).

Let op: de documentaire bevat heftige beelden!

Bekijk de documentaire hier

* Bekijk deze lijst van fabrikanten van kokosproducten zonder apenleed.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring
Terug naar boven