“Ik zag laatst steeds meer nieuwsberichten over coronabesmettingen onder slachthuispersoneel en vroeg me toen af: moet ik niet eens stoppen met vlees eten?” Deze woorden kwamen onlangs uit de mond van mijn vader tijdens een verjaardagsbezoekje. Ik dacht dat ik van mijn stoel viel.

Je moet namelijk weten dat hij en ik de afgelopen 2 jaar veelvuldig gediscussieerd hebben over het al dan niet eten van dierlijke producten, waarbij de gemoederen soms hoog opliepen. Ook raakten we beiden meer dan eens geëmotioneerd. Onze relatie kwam dan ook best wel even onder spanning te staan.

Mijn vader stond in eerste instantie heel erg open voor het gesprek en heeft ook menig video over de vee-industrie met me meegekeken. Hij was daar dan zichtbaar van ontdaan en keurde die praktijken 100% af. Misstanden en excessen noemde hij dat, waar de politiek tegen moest optreden. Mijn pogingen uit te leggen dat het veelal om standaardpraktijken ging en dat de politiek gewoon wegkijkt leken tevergeefs. Daarna lieten we het onderwerp maar even voor wat het was.

En nu dan ineens deze ommezwaai. “Maar ik heb geen idee wat ik dan op mijn brood zou moeten eten”, vervolgde mijn vader wiens dagelijks broodbeleg voornamelijk uit ham bestond. Ik greep de kans met beide handen aan en appte direct een linkje naar het assortiment vegetarisch broodbeleg van zijn favoriete supermarkt. Een schot in de roos, zou later blijken.

Net echt

Een tijdje erna informeerde ik of hij wat had kunnen vinden en wat hij ervan vond. Zijn reactie was wederom van het kaliber mondopenvallerij: vanaf vandaag alleen nog maar vegetarisch op mijn brood, ik wist niet dat er zoveel keuze was en het is qua smaak niet van echt te onderscheiden.

Wauw! Ik vierde opnieuw een klein feestje. Bovendien gaat hij nu ook op zoek naar vleesvervangers voor bij het avondeten en zelfs vegan kaas staat op zijn lijstje uitprobeersels. Ik juich deze ontwikkeling echt vol enthousiasme toe!

“Voortschrijdend inzicht” noemt hij het. Want ook is hij door opeenstapelende berichtgevingen over dierenleed gaan inzien dat die ‘misstanden’ toch wel erg vaak voorkomen, zodanig dat het dus geen misstanden meer te noemen zijn maar gewoon structureel leed. En tevens speelt de negatieve impact op de planeet en daarmee de toekomst van zijn (klein)kinderen een rol in zijn realisatie.

Change is coming!
Foto: Akil Mazumder

Lekker gezond

Kort hierna las mijn vader een groot artikel in de Volkskrant over hoe een plantaardig voedingspatroon bepaalde ziekten kan voorkomen en soms zelfs kan genezen, wat zijn nieuwe ontdekkingstocht bekrachtigde. Want angst voor verandering speelde al die tijd daarvoor eveneens een rol. Daarover schreef ik eerder in het blog ‘Waarom de oudere generatie zo moeilijk tot veganisme te bewegen is’.

Kortom, alle hokjes zijn nu aangevinkt: een (meer) plantaardig eetpatroon vermindert mensenleed, dierenleed, vernietiging van de planeet én is ook nog eens beter voor de eigen gezondheid. Zeg maar gerust een win-win-win-win situatie dus.

Binnenkort gaan we een keer samen boodschappen doen, dan kan ik mijn vader een beetje wegwijs maken in het plantaardige aanbod en gaan we samen nieuwe producten uitproberen. Ook ik kan na 30 jaar vleesloos eten wel weer wat inspiratie gebruiken!

Nog meer vleesverminderaars

Andere familieleden blijken eveneens een stuk minder dieren te eten dan voorheen. Mijn moeder eet al een tijdje thuis geen vlees meer, nog enkel vis. Vaak laat ze het vlees simpelweg achterwege, maar ze eet ook graag vleesvervangers zoals groenteballetjes en falafel. Daarbij behoort de boterham met kaas tot de verleden tijd.

Mijn zus blijkt fan van De Vegetarische Slager en eet tot mijn verbazing tegenwoordig de plantaardige kwark van Alpro. Zij en haar gezin eten regelmatig vegetarische maaltijden.

Ik ben ontzettend blij met al deze veranderingen. Stapje voor stapje komen we steeds dichterbij een plantaardige wereld. Al gaat het mij natuurlijk nooit snel genoeg 😉

Change is coming, whether you like it or not

Fabrikanten & supermarkten

Steeds meer bestaande bedrijven waaronder zuivelfabrikanten spotten de verschuiving naar plantaardige voeding en haken daar op in. Bekende merken zoals Becel en Danio komen nu ook met alternatieven voor boter, kwark en melkdranken, waardoor het meer mainstream wordt. Becel gebruikt daarbij de geweldige slogan ‘Planten zijn de nieuwe koeien’ (het moederbedrijf erachter zet in op een 100% plantbased company). Tevens is de befaamde Zaanse Mayonaise onlangs in een vegan variant gekomen: Veganaise. Met zonder ei 🙂

Dit zijn slechts een paar voorbeelden: er worden wekelijks nieuwe vegan producten geïntroduceerd. Supermarkten breiden hun aanbod niet alleen steeds verder uit, maar komen ook steeds vaker met eigen producten, zoals Lidl met de Next Level Burger. Loop af en toe eens een extra rondje door de winkel en zie wat er dan weer te ontdekken valt.

Is een product niet bij jouw supermarkt verkrijgbaar? Vraag erom bij de infobalie of per mail. Hoe meer vraag, hoe eerder het in het assortiment zal komen.

Vegan Danio

Tamara Tervooren

Ondernemer | Op caravanavontuur

Digital nomad, webdesigner en vrijwilliger in vegan activisme. Haar missie is om meer bewustwording in de maatschappij te creëren over waar ons dagelijks voedsel vandaan komt en om mensen te inspireren hoe (h)eerlijk plantaardig eten is. Voor JOIN schrijft zij over haar belevenissen tijdens voorlichtingsacties en geeft ze handvatten om over te stappen naar een plantaardig leven.

19 artikelen | 23 reacties

Sharing is caring

2 reacties op “Change is coming

  1. Wat fijn om te lezen dit! Ik hoop ook ooit zulke dingen te kunnen delen over mijn schoonfamilie.
    Mijn eigen ouders en broers maken hele mooie stappen richting plantaardig, maar de ‘koude kant’ is echt een ander verhaal.

    1. Laten we hoop blijven houden, vroeg of laat zal de wereld plantaardig zijn. Elke gesprek is een zaadje. En tot die tijd moeten we het met de kleine succesverhalen doen. Dank voor je reactie!

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven