De kracht van kruiden en specerijen

Vegan smaakloos? Nou nee, daar ben je als je deze site een beetje volgt inmiddels wel achter. Maar wat is nou dé truc om lekker plantaardig te eten? Wat mij betreft zonder twijfel: kruiden en specerijen. Van ontbijt t/m avondeten, ik strooi overal wel wat overheen 😉

Snufje antioxidant

Kruiden en specerijen geven geur, kleur en smaak aan je eten. En wist je dat ze ook nog eens heel gezond zijn? Kruiden hebben verschillende goede effecten op onze lichaamsfuncties. Sommige kruiden werken bijv. vochtafdrijvend, ontgiftend of slijmoplossend. Kruiden zoals munt, tijm, oregano en basilicum bevatten een gehalte aan etherische oliën die horen in de categorie fytonutriënten (lees hier meer over deze actieve plantenstoffen en het effect van antioxidanten). Wist je dat het toevoegen van kruiden en specerijen aan je eten het gehalte aan antioxidanten een enorme boost kan geven? Check de video van NutritionFacts.org onderaan dit artikel.

Liever kruiden dan zout

Ik hou van alle keukens waarin kwistig met kruiden en specerijen wordt gewerkt; Aziatisch (masala, tandoori), Midden-Oosters (harissa, komijn), Zuid-Amerikaans (chili pepers, koriander). Je kunt kruiden en specerijen heel goed gebruiken als smaakmaker in plaats van zout. Naast dat dit beter is voor je bloeddruk (over het algemeen gebruiken we in het westerse voedingspatroon te veel zout) kan ook je behoefte aan suiker dalen als je minder zout eet.

Gemalen of geroosterd

Gebruik je kruiden het liefst vers; in verse kruiden zijn de meeste voedingsstoffen bewaard gebleven. Gevriesdroogd kan ook. Dat is voor specerijen vaak wat lastiger, aangezien die groeien in een tropisch klimaat. Maar het kan wel! Komijnzaad of korianderzaad zelf malen in een vijzel betekent meer smaak. Of experimenteer eens met het roosteren van kruiden voordat je ze verwerkt in je eten. 

Magisch kruid: kurkuma

Gember kun je natuurlijk prima vers kopen en raspen, het heeft een verwarmende , energiegevende functie en werkt verzachtend voor je maag. Kurkuma, geelwortel, het hoofdbestanddeel van kerrie, kun je ook als wortel kopen, maar ik gebruik het zelf in poedervorm. Het is een haast magisch kruid waar meerdere gezonde eigenschappen aan worden toegeschreven. Kurkuma werkt als actieve antioxidant en ondersteunt bijvoorbeeld de lever bij het ontgiften. Lekker door de soep of over groenten die je roostert in de oven.

Zin in een heerlijk verwarmend drankje voor een herfstige dag? Probeer eens deze ‘Golden milk’. Het mooie kleurtje krijg je er gratis bij.

kurkuma gember kaneel

Golden milk

Recept voor een flinke kop:

  • 200 ml plantaardige melk naar keuze
  • 1½ tl kurkuma
  • ½ tl kaneel of een kaneelstokje
  • ½ tl kardemompoeder of 4 peulen
  • 1 tl gember, vers geraspt of een paar stukjes
  • tikkie zwarte peper

Verwarm de melk in een steelpan en voeg alle kruiden toe (kaneelstokje kun je beter later toevoegen). Roer een paar minuutjes door en schenk het door een zeef in een flinke kop. Beetje zwarte peper erover heen en klaar ben je. Weer eens wat anders dan warme chocolademelk.

Meer lezen over kruiden? Misschien is het boek The Plant Pharmacy wat voor je?

Bekijk hieronder hoe je met kruiden de antioxidantwaarde van je maaltijd een boost geeft:

Cookie Alert

YouTube kan je kijkgedrag volgen en andere (persoons)gegevens verzamelen. Daarom laden we video's alleen als je daar expliciet voor kiest. Je kunt op elk moment cookies verwijderen via je browser.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 75 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven