Eerder heb ik al een overzicht gemaakt van de beste vegan kookboeken. Over veganisme valt natuurlijk veel meer te lezen. Boeken met achtergrondinformatie, wetenschappelijke onderbouwing of juist de heel praktische insteek om deze planet proof levenstijl te omarmen. De beste boeken op dit vlak zet ik graag voor je op een rij. Met nog als bonustip twee heel bijzondere boeken over leven met liefde voor dieren. Veel leesplezier!
Why we love dogs, eat pigs and wear cows – Melanie Joy
In het voorjaar volgde ik een tweedaagse cursus van het Center for Effective Vegan Advocacy, waarvan Melanie Joy medeoprichter is. Ik was hooked toen ik hoorde hoe zij zich inzet om mensen bewust te maken van keuzes in het leven en daarmee de vegan leefwijze onder de aandacht brengt. Dus kocht ik ook een aantal van haar boeken, waaronder deze. Joy is sociaal psycholoog en dat maakt dit boek ijzersterk op (wetenschappelijke) inhoud.
Het is inmiddels een van de meest baanbrekende boeken over het thema veganisme en biedt een boeiende kijk op het waarom en hoe mensen zich zo van harte kunnen wijden aan bepaalde dieren en anderen dan onnodig kunnen laten lijden, vooral degenen die worden geslacht voor consumptie. Ze heeft onderzoek gedaan naar de vele manieren waarop we loskomen van onze natuurlijke empathie voor landbouwhuisdieren. Ze munt de term carnisme uit om de overtuigingen te beschrijven die ons geconditioneerd hebben bepaalde dieren wel en andere niet te eten.
Het boek is Engelstalig en koop je onder andere hier.
How to create a vegan world – Tobias Leenaert
De cursus van CEVA werd ook gegeven door Tobias Leenaert, eveneens oprichter van deze organisatie. Zijn boek kende ik al en was zo ongeveer het laatste zetje wat ik nodig had om definitief de keuze te maken om Seeds op te richten. Vanaf pagina 1 herkende ik de zienswijze die deze auteur omschrijft. Kort gezegd is elke stap die iemand zet richting een diervriendelijker leven een goede stap, niets hoeft (meteen) perfect en iedereen die zijn of haar steentje bijdraagt helpt mee aan een mooiere wereld.
Leenaert gaat in het boek verder dan de voor de hand liggende redenen waarom de wereld vegan moet worden. Hij biedt verhelderende inzichten over hoe effectief vooruitgang kan worden geboekt in de richting van het doel. Het boek geeft veel waardevolle ideeën en inzichten voor zowel beginnende voorstanders van veganistisch leven als doorgewinterde activisten, organisatieleiders en ondernemers. De sterke schrijfstijl maakt je wordt aangezet om na te denken over (nieuwe) strategieën, doelstellingen en communicatie van de veganistische en dierenrechtenbeweging. De zeer pragmatische aanpak staat daarbij voorop.
Het boek is Engelstalig en koop je onder andere hier.
Fatsoenlijk eten – Karen Duve
Een hilarisch boek! Het leest als een heerlijk verhaal waarin je jezelf herkent in de valkuilen én mooie ontdekkingen op weg naar plantaardig eten. De auteur probeerde vier verschillende voedingspatronen – die pretenderen moreel juist te zijn – elk twee maanden uit: biologisch, vegetarisch, veganistisch en uiteindelijk zelfs fruitarisch. Tegelijkertijd analyseert ze de onderliggende wereldbeelden en geeft ze je veel achtergrondinformatie.
Duve is bepaald geen gezondheidsfreak. Tot er iemand bij haar in huis komt wonen die luidkeels protesteert Karen Duve een diepvrieskip wil kopen. Terwijl ze voor de diepvrieskist staan, komen er in minder dan geen tijd fundamentele vragen op: mag je dieren eigenlijk wel opeten? En als we geen dieren eten, waarom dan wel planten? In hoeverre zijn we bereid om uit respect voor andere levende wezens iets op te geven? Wat is ethisch gezien juist? Kunnen we er zelfs persoonlijk profijt van hebben wanneer we onze gewoonten veranderen? Door de leuke stijl waarin het boek is geschreven lees je het in de kortste keren uit.
Het boek koop je onder andere hier.
Dieren eten – Jonathan Safran Foer
Een klassieker binnen het thema over veganisme en dierenrechten. Foer is een bekend auteur van meerdere bestsellers, in dit boek kiest hij juist voor non-fictie. Hij vertelt over hoe hij afwisselend vegetariër en vleeseter was. Toen hij echtgenoot en vader werd, stelde hij zichzelf de vraag: waarom eten we dieren? En zouden we ze ook eten als we wisten hoe ze op ons bord terechtkomen?
In een briljante synthese van filosofie, literatuur, wetenschap en undercoverjournalistiek onderzoekt Foer in dit boek de verschillende verhalen die we onszelf vertellen om ons eetgedrag te rechtvaardigen – van folklore tot populaire cultuur, van familietradities tot westerse mythen – en laat hij zien hoe die verhalen onze onwetendheid in stand houden. Het boek getuigt van sterke morele gedrevenheid en grote ruimhartigheid, voor mensen en voor dieren. Het is geschreven op in de kenmerkende stijl van deze auteur, waardoor het prikkelend en uitdagend leest. Een boek dat iedereen die wil weten wat hij eet gelezen moet hebben.
Het boek koop je onder andere hier.
Ooit aten we dieren – Roanne van der Voorst
Dit boek zou echt iedereen moeten lezen, of je nu nog diereneter bent of juist al overtuigd veganist. We zijn in Nederland en in vele andere landen opgegroeid met het idee dat melk goed is voor elk, vlees ons groot en sterk maakt en eieren niet kunnen ontbreken op de ontbijttafel. Kortom, het eten van dierlijke producten is volledig geaccepteerd. In dit boek leer je waar deze gedachtegang vandaan komt, hoe de lobbyindustrie hier een grote rol in heeft gespeeld en vooral, hoe het ook anders kan! Want auteur Roanne van der Voorst gelooft in een toekomst waarin we geen dieren meer zullen eten of zullen gebruiken voor amusement of medicijntesten.
Kortom, een toekomst waarin veganisme de norm zal zijn. Roanne gaat niet alleen het gesprek aan met boeren en wetenschappers, ze deelt ook lessen uit haar eigen ontdekkingstocht. Want hoe communiceer je nou het beste met een niet-veganistische partner? Hoe zorg je ervoor dat je niet voortdurend ruzie hebt? Een echte leestip!
Het boek koop je onder andere hier.
Stoppen met vlees – Robert Bridgeman
Over dit boek schreef ik eerder een recensie. Het is pakkend, heel volledig en stevig onderbouwd met feiten en onderzoeken. Daarmee geeft het een volledige kijk, zonder activistisch te zijn. De ondertikel ‘Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees’ raakt zo exact de kern. Verontrustende berichten over de productie en consumptie van vlees zijn aan de orde van de dag. Steeds meer Nederlanders hun vraagtekens bij het product vlees. Toch blijven ze het massaal eten; waarom?
Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn. Robert Bridgeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees.
Het boek koop je onder andere hier.
Twee extra bijzondere boeken
Voor liefhebber van gedichten
Een varken heeft wel een krul in zijn staart – Ingrid Hoeben
Deze 100 spitsvondige en eigentijdse haiku’s beogen dat iedere aardbewoner bewondering verdient. Van het mooiste tot het lelijkste en van het nuttigste tot het ogenschijnlijk minst nuttige dier. De titel ‘Een varken heeft wel een krul in zijn staart, wil zoveel zeggen als: zelfs de eenvoudigste persoon heeft nog wel iets waarop hij of zij trots kan zijn. Poëzie kent geen grenzen en het dierenrijk laat zich daardoor eindeloos goed in dichtvormen gieten. Deze bundel is helemaal aan hen gewijd. Ingrid Hoeben zet zich met goede energie in voor het veganisme. Met haiku’s en ook op social media is zij een interessante persoon om te volgen. Raak in alle opzichten.
Het boek koop je onder andere hier.
Een prentenboek met een missie
De avonturen van Piepmuis – Tiara Portier
Dit prentenboek inspireert ouders en kinderen liefdevolle keuzes te maken. Piepmuis is in dit eerste boek van Tiara Portier op bezoek bij Anna de koe. Het is een lief, stoer muisje. Samen met zijn familie woont hij op de boerderij van Cor en Annie. Met zijn dierenvrienden beleeft hij een avontuur dat te maken heeft met dierenwelzijn, natuur en milieu. Realistisch, kindvriendelijk, praktisch en informatief. In dit boek is Anna de koe drachtig en Piepmuis gaat bij haar op bezoek. Zou het kalfje al geboren zijn? Als Piepmuis bij Anna aankomt, is zij heel verdrietig. Haar kalfje is weg. Piepmuis doet er alles aan om Anna weer blij te maken. Hoe loopt het af met Anna de koe en haar kalfje Herman? En hoe kan jij helpen? Dit boek is niet alleen heel leuk en leerzaam voor kinderen, het maakt ook de eigen missie waar als het gaat om milieuvriendelijkheid. Het is namelijk waterloos offset gedrukt met de schoonste bio-inkten ter wereld en op 100% gerecycled papier.
Het boek koop je onder andere hier.
Bonustip!
In het overzicht van de kookboeken staat het boek ‘Eet win-win’ van Janneke van der Meulen. En al staan er overheerlijke recepten in, het boek is zoveel meer dan dat. Het overgrote deel staat namelijk bomvol wetenschappelijke informatie over de effecten van plantaardig eten. De auteur haalt honderden onderzoeken aan die exact laten zien wat voeding voor je lichaam doet. Het boek verdient dus ook zeker een plekje in dit overzicht met boeken over veganistisch leven in brede zin.
Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!
105 artikelen | 114 reacties
