De Vegetarische Slager: “Eind 2019 zijn al onze producten vegan” [interview]

Thaise curry is op dit moment zijn favoriet, Schindler’s List zette hem aan het denken over de jacht en liefde voor de natuur loopt als rode draad door zijn leven. We spraken Jaap Korteweg – oprichter van De Vegetarische Slager – over hoe hij the vegan movement beleeft.

Een zonnige lenteochtend op een terras, met een kop sterke koffie in onze handen. In gesprek over de wereld mooier maken, het gebruik van dieren stoppen en ook over wie nou de man achter het succesvolle merk is. In zijn bedrijf en de vele mensen die hij ontmoet merkt hij hoe snel de veganistische transitie gaat.

Jaap: “Het aantal consumenten dat kiest voor plantaardig vlees groeit enorm hard. Ik hoor van mensen dat ze graag de beweging horen, die gaat heel groot worden. Een mooi voorbeeld zijn de twee vegan pizza’s die New York Pizza recent lanceerde. Pizza en veganisme zijn traditioneel gezien niet de meest verwachte fit. Toch stond de pizza met vegan shoarma én vegan kaas al vanaf dag één in de top 3 van best verkochte soorten. Zo zie je dat een heel grote groep zich aangetrokken voelt tot deze ontwikkelingen als het goed smaakt.”

Ethisch en duurzaam

Zelf eet hij voor zo’n 80% veganistisch. Het dierenwelzijn – de ethische kant – is voor hem het belangrijkste en hij is op meerdere vlakken bezig met duurzaamheid. Thuis drinkt hij alleen nog koemelk in de koffie. Bij non-food producten let hij op niet dierlijke ingrediënten en materialen, zoals laatst een vegan broekriem. Buitenshuis eet hij een enkele keer kaas of ei.

“Het wordt steeds makkelijker om voor 100% veganist te zijn. Toen ik ruim 20 jaar geleden vegetariër werd was dat niet makkelijk. Inmiddels is het een stuk eenvoudiger. Dat zal met veganistisch worden hetzelfde zijn over een tijdje.”

Het nieuwe vlees

De boodschap van De Vegetarische Slager is niet om te stoppen met vlees eten, maar juist het nieuwe plantaardige vlees gaan eten. Doorgaan met genieten en vleesliefhebbers aangenaam verrassen, zodat ze geen reden meer hebben om de dierlijke variant te kiezen. Dat daar de sleutel tot succes ligt blijkt wel uit de ongekende populariteit van de producten en alle positieve reacties. Jaap: “Op dit moment is ongeveer 60% van ons assortiment veganistisch. We streven er naar om eind 2019 een volledig plantaardig aanbod te hebben.”

Mooier voor alle aardbewoners

De drive van het hele team gaat verder dan een eind maken aan diergebruik in de voedselketen en mensen een ultieme smaakbeleving gunnen. “Veganistisch eten maakt de wereld voor alle aardbewoners mooier. Het is uiteindelijk voor iedereen goed. Op dit moment is van de gewervelde dieren op de wereld 35% mens, 60% vee voor de vleesindustrie en daarmee indirect ook voor de mens en slechts 5% dieren die in het wild leven. Dat is schrikbarend weinig. Daar komt bij dat 70% van de landbouwgrond ter wereld gebruikt wordt voor de veehouderij. Om dieren te huisvesten én om voedsel voor die dieren te telen.

Gaan we als samenleving over naar een plantaardig dieet dan is nog maar maximaal de helft van die grond nodig en kunnen we de rest teruggeven aan de natuur. Alle (mega)stallen het landschap uit, geen mestlucht meer en ook de maïsakkers voor het uitrijden van mest of telen van veevoer zijn niet meer nodig. Een deel van het akkerbouwareaal komt beschikbaar voor graan, erwten, bonen. Het veenweidegebied kan weer laagveen worden wat het oorspronkelijk was. Het veen kan weer aangroeien, zodat we echt weer duurzaam Co2- gaan opslaan op de plaats waar het thuishoort. Er komen enorme arealen beschikbaar waar zoogdieren, vissen, amfibieën en insecten weer mogen leven op natuurlijke wijze. Het is ons ideaal om daar aan bij te mogen dragen”, aldus Jaap.

Thaise curry van Roepa

Roepa is een van de medewerkster in de fabriek van De Vegetarische Slager. Als vrouw van Hindoestaanse afkomst weet ze de perfecte curry’s op tafel te toveren. Met verse groenten, veel kruiden en alternatieven voor vlees zoals de kipstuckjes. Jaap weet haar maar wat graag te vinden voor zijn favoriete Thaise curry met rijst en koolsalade. En de rest van het bedrijf geniet geregeld mee. Als liefhebber van de pittige keuken gaat hij graag bij Oosterse restaurants eten. Ook Italiaanse gerechten eet hij met smaak.

De horeca kan volgens Jaap nog wel een slag slaan in de plantaardige keuken. “Veel restaurants lopen nog behoorlijk achter. Vaak is er geen veganistische optie of alleen op verzoek. En als er wordt gekozen voor vegan vleesproducten komt het écht aan op de kunde van de kok. Ga maar na: als je zonder enige kennis een biefstuk gaat bakken leidt dat meestal niet tot een goed resultaat. Datzelfde geldt voor vega(n) producten. Het vraagt aandacht van de chefs om die te bereiden.”

Sinds kort is in Den Haag ‘De Vleesch Lobby’ geopend, het restaurant waar de hele kaart vol staat met bijzondere gerechten van De Vegetarische Slager. Een hit mag je wel zeggen en er is duidelijk markt voor, want elke dag zitten ze met diner vol, lunchen kan er ook. Voor het bedrijfsleven in brede zin heeft Jaap nog een tip: serveer in bedrijfsrestaurants plantaardige gerechten om medewerkers er kennis mee te laten maken. Het is gezond en verantwoord, met de juiste voorlichting help je hen om een bewuste keuze voor voeding te maken.

Natuur en een goed boek

Natuur is een terugkerend thema in Jaap’s leven. Als biologisch boer besteedt hij al jaren de beste zorg aan het land en de gewassen die er op zijn bedrijf worden geteeld. Hij woont in een natuurrijk gebied en mag er graag een rondje hardlopen. Gezond leven helpt hem om alle energie te hebben voor zijn drukke bestaan. Dat betekent ook: vroeg naar bed en als het licht wordt weer fluitend aan een nieuwe dag beginnen. Zijn liefde voor de natuur en dieren zat er al vroeg in. Een echte eyeopener was de film Schindler’s List. Het maakte op de jonge Jaap veel indruk hoe de kampcommandant willekeurig mensen neerschoot als hij daar zin in had. Dit legde voor hem een directe link naar de jacht wat hij vroeger op de boerderij deed. “Wie ben ik om met willekeur te bepalen welk dier mag leven en welk niet?”

Naast zijn drukke bestaan heeft hij ook voldoende ruimte om te ontspannen. Vaak is dat met een goed boek, het beste wat hij recent las: Het oude land van Dörthe Hansen. Een prachtige en humoristische beschrijving van het platteland en zijn bewoners. Op NPO volgt hij op dit moment Homeland en Zuidas. Verder brengt hij graag tijd door met familie en vrienden. En binnenkort pakt hij het tennissen weer op: “Ik kan er niets van, nooit les gehad maar toch erg leuk!”

Jaap's favorieten

Winkel voor vegan boodschappen
Gewoon bij de supermarkt.

Vegan merk(en)
Alpro voor de zuivelvervangers.
Flora Smeerbaar met de smaak van roomboter.

Gamechanger
Elon Musk van Tesla. Dat soort mensen zijn echt nodig. Hij heeft de autobranche gedwongen om te switchen naar elektrisch. Al gaat hij failliet, hij blijft een held.

Mooiste wereldbeeld
Landbouwgrond teruggeven aan de natuur.

Tips voor wie vaker plantaardig wil eten
Voor mensen met liefde voor vlees wordt het steeds eenvoudiger, want plantaardig vlees wordt steeds beter. Probeer en stop wat energie in de bereiding.
En: blijf bij je keuze, er zijn steeds meer en betere alternatieven!

Meer Jaap?

Brandpunt+ besteedde een hele aflevering aan zijn aandeel in de veeteelt als ‘Klimaatveranderaar’.

Maatschapwij maakte dit krachtige portret:

Cookie Alert

YouTube kan je kijkgedrag volgen en andere (persoons)gegevens verzamelen. Daarom laden we video's alleen als je daar expliciet voor kiest. Je kunt op elk moment cookies verwijderen via je browser.

 

Update: eind 2019 waren nog niet alle producten van De Vegetarische Slager vegan. Er wordt door het ontwikkelteam hard aan gewerkt om de vleesopvolgers zonder dierlijke ingrediënten te ontwikkelen, waarbij smaak, textuur en gehele beleving hoge prioriteit hebben. Het streven is nog steeds om dit te realiseren.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

6 reacties op “De Vegetarische Slager: “Eind 2019 zijn al onze producten vegan” [interview]

  1. Geweldig! Ben hier zo blij mee!! En oja voor wie nog altijd commentaar heeft op de namen, hier had vinnievidiviccii een reactie op: Uhm wel gewoon hotdogs zo blijven noemen (=geen hond) en commentaar geven op vegetarische kip is een beetje raar.. Haha.. Maar goed, nogmaals supergaaf dit! Can’t wait! Jullie spul is top of the line vind ik! Keep it up!

    1. Dank voor je enthousiaste reactie, Sharon! Wij vinden het ook geweldig goed nieuws 😉

  2. Wat een super bericht!!!! Ik hoop dat jullie dan ook de concurrentie nog aan gaan met andere producten (ah eigen merk, vegafit, vivera etc etc) Op dit moment koop ik namelijk jullie producten vrijwel niet ivm de prijs. Zo jammer….

    1. Hi Shirley, wij vinden het ook topnieuws! Geef je tips gerust aan de Vegaslager door, wie weet kunnen ze als meer mensen het kopen ook de prijs naar beneden doen. Dan wordt vegan eten voor nog meer mensen een makkie ;). Groeten, Danielle

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven