Dierproefvrije, vega & vegan cosmetica: de verschillen

Het feit dat er dierlijke ingrediënten zitten verstopt in cosmetica is voor velen van ons nog steeds een eye-opener. Wat trouwens helemaal niet zo gek is… Want hoe kun je dát weten wat niet verteld wordt?! In een maatschappij waarin je als consument steeds meer wilt weten over de oorsprong van producten die je aanschaft, wordt het ook wel eens tijd om je cosmetica producten onder de loep te nemen. Dat de meeste make-up en verzorgingsproducten dierlijke ingrediënten bevatten, dát is – helaas – nog steeds een feit. Om welke ingrediënten dat gaat per product, lees je overigens in mijn gratis e-book. Maar als we het hebben over dierproefvrije, vega en vegan cosmetica, waar hebben we het dan over? Wat zijn de verschillen? Hoe weet je wat bij jouw overtuigingen past, of waar jij je gewoonweg het prettigst bij voelt? Ik leg het je uit!

De verschillen in grote lijnen

Zowel vegans als vega’s eten geen vlees en dierlijke producten afkomstig van dode dieren, zoals gelatine. Veganisten eten daarnaast ook geen andere dierlijke producten, zoals eieren, melk, kaas en honing. Als het gaat om vegan cosmetica betekent dat, dat je geen enkel dierlijk ingrediënt terugvindt in het product, maar ook dat het eindproduct en de afzonderlijke ingrediënten niet zijn getest op dieren. In vega cosmetica kun je wel bijenwas, honing en melk tegenkomen als ingrediënt. Dus:

  • Dierproefvrije cosmetica = vrij van dierproeven
  • Vega cosmetica = vrij van ingrediënten uit dode dieren
  • Vegan cosmetica = vrij van dierlijke ingrediënten én dierproeven 

…en dierenleed?

Is dierproefvrije cosmetica vrij van dierenleed? Het antwoord is wederom nee, niet per se. Dierproefvrije cosmetica is vrij van dierproeven tijdens de ontwikkeling van de individuele ingrediënten of het eind product. Dat wil niet zeggen dat de ingrediënten die gebruikt worden niet dierlijk zijn. Het is dus goed mogelijk dat er in jouw dierproefvrije cosmetica wél ingrediënten als bijenwas, lanoline, honing, karmijn worden gebruikt. 

Is vega cosmetica vrij van dierenleed? Ook hierop is het antwoord, nee, niet per se. Vega cosmetica is vrij van ingrediënten uit gedode dieren. Ingrediënten als melk en honing kunnen er dan wel inzitten – al is het ook discutabel of voor deze ingrediënten geen dieren gedood worden, maar dat ter zijde.

Is vegan cosmetica vrij van dierenleed? Daarop is het antwoord volmondig JA! Vegan cosmetica is zowel vrij van dierproeven – op de individuele ingrediënten én het eindproduct -, en bevat tegelijkertijd GEEN ENKELE dierlijke ingrediënten. En, vegan cosmetica brengt nog een aantal voordelen met zich mee. In een eerder blog schreef ik al over de 14 voordelen van vegan cosmetica,welke ten behoeve komen van: 

  • je gezondheid, want je krijgt minder snel een allergische reactie en smeert minder tot geen chemicaliën op je gezicht die intrekken. 
  • je huid, omdat je puurdere ingrediënten smeert, wordt je huid minder snel vet, minder gevoelig en vertraagt het huidverouderingsproces. 
  • de dieren, want die komen er niet aan te passen; en daarmee gaat er dus ook geen dierenleed mee gepaard.
  • de planeet, omdat er geen dierlijke ingrediënten in zitten. De veehouderij blijkt namelijk de grootste invloed te hebben op de klimaatverandering. 

Waar je voor kiest, dat is uiteraard aan jou! Als je het aan mij vraagt, kies je voor vegan cosmetica. De werking is nét zo goed, het heeft vele voordelen voor jou, maar ook voor de dieren. Een win-win als je het aan mij vraagt. Uiteraard ben ik wel wat biased, dus ik zou zeggen, probeer het uit en maak een bewuste keuze die bij jou past! 

Monique Schoofs

Business Developer | Cosmetica- & huidverzorgingsexpert

Business Developer van congressen & opleidingen en voormalig eigenaar van een webshop met natuurlijke, vegan make-up en huidverzorging. Het voorbeeld dat dier- en milieuvriendelijk hand in hand kunnen gaan met een stralende look. Voor JOIN schrijft ze over achtergronden van ingrediënten, tips bij de aanschaf van producten en over tal van beautyzaken-met-een-vegan-twist.

18 artikelen | 5 reacties

Sharing is caring

2 reacties op “Dierproefvrije, vega & vegan cosmetica: de verschillen

  1. Welke merken en waar kan ik veganistische make-up en verzorgings producten kopen heb je voor mij een lijst met merken vriendelijke groet van lianne van schoten

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven