Diervriendelijk en wifivrij: tot rust komen in Vegotel [ interview ]

Heerlijk onbezorgd een paar dagen weg in eigen land, zonder je eigen eten mee te hoeven nemen of telkens te moeten checken of alles wel vegan is? Ga dan eens naar een vegan B&B. Nog een niche in de markt, maar ze zijn er. Je moet ze alleen wel even weten te vinden. We spraken met Henk en Nazma van Vegotel, een vegan B&B in het plaatsje Blije in Friesland.

henk en nazma

Vegotel is er voor alle mensen die houden van de natuur en minimaal open staan voor veganisme. Ameland ligt hier praktisch om de hoek en Schiermonnikoog ligt op een steenworp afstand. Dus mensen die naar de eilanden willen kunnen hier gemakkelijk overnachten voor en of na hun verblijf.

Waarom heb je gekozen voor de vegan lifestyle? 

Henk: “Volledig vegan ben ik -helaas- pas twee jaar geleden geworden. Een voorliefde voor (huis)dieren heb ik altijd gehad, maar voordat je de link legt met het onschuldige dier achter dat stukje vlees op je bord, gaat er langere tijd voorbij. Het was een geleidelijke weg die ongeveer 20 jaar geleden begon. 

De eerste stap was het kopen van biologisch vlees, om m’n geweten te sussen en toch te blijven voldoen aan die vleesverslaving. Dankzij m’n knagende geweten hield dit niet lang stand en de volgende stap was flexitarier worden, ook weer een “gewetenssusser”. Niet lang daarna besloot ik van het ene op het andere moment helemaal te stoppen met het eten van vlees. Niet echt gemakkelijk omdat de vleesvervangers toentertijd nog naar karton smaakten en er voor op brood (bijna) niets te krijgen was.”

Twee typen veganisten

Naar mijn mening zijn er twee type veganisten:

Type 1, de veganist die helemaal gaat voor planten/groentegerechten en niets met een vleesbeleving te maken wil hebben;

Type 2, dat wel graag vlees en bijvoorbeeld kaas wil eten, maar absoluut geen dierenleed en milieuproblemen wil veroorzaken.

Ik behoor tot de tweede groep. De Type 2 veganist is volgens mij de grootste groep en groeiende. Dit blijkt uit de steeds groter wordende veganschappen in de reguliere supermarkten, het toenemende aantal merken en soorten vegan vlees-, kaas- en zuivelvervangers. Het woord vegan is inmiddels geen “vies” woord meer, het wordt steeds meer gebruikt op verpakkingen van bekende merken en steeds meer bedrijven sluiten aan op deze trend. Ideaal om te helpen bij het overstapproces.

Henk vervolgt: “Omdat de ontwikkeling van vleesvervangers nog in de kinderschoenen stond, zat ik in een soort van vacuüm. Tot een moment bij de kassa van de Ekoplaza. Een persoon voor me had één pakje kipstuckjes van de Vegetarische Slager op de band liggen waarop m’n oog viel. Ik moest het meerdere keren lezen en het drong vrij laat tot me door, ehhh, de Vegetarische Slager? En kipstukjes?

Ik wist tot op dat moment niet dat de Vegetarische Slager bestond. Vervolgens ben ik naar de diepvries gehold en heb dezelfde avond nog pizza met ‘kip’ gegeten. Na de eerste hap meerdere keren de verpakking moeten lezen om mezelf te verzekeren van het feit dat ik toch echt geen vlees op m’n bord had.

Dat was ongeveer een jaar of zes geleden schat ik, daarna is de ontwikkeling steeds sneller gegaan. Ik eet me echt suf aan schnitzels, biefstuck, kipsaté, shoarma en ben inmiddels een aantal kilo’s aangekomen. Maar goed, er zijn ergere verslavingen en ik troost me met het feit dat het plantaardig is wat ik eet.

Steeds meer vegan stappen

De volgende stap, afkomen van m’n kaas- en gebakken ei verslaving. Alsof ze het plande kwam op dat moment Nazma in m’n leven. Zij was al vegan. Haar rake opmerkingen en veelzeggende blikken tijdens het boodschappen doen, zorgden er in no time voor dat ik helemaal overstapte. En nu denk ik bijna dagelijks, waarom heb ik die stap niet veel eerder genomen, een van de beste beslissingen in m’n leven. Een vraag die denk ik speelt bij veel veganisten. Als ik in de tijd terug zou kunnen gaan en mezelf één advies zou mogen geven zou dat het zijn. Lederen schoenen, riemen en dergelijke kocht ik trouwens al lang niet meer en dankzij bijvoorbeeld Vega-Life is dit ook geen enkel probleem meer.”

Nazma: “Ik was al een jaar of 20 vegetariër en dacht dat ik erg goed bezig was, totdat ik mijn ogen opende en doorkreeg dat ik toch nog steeds in de maling werd genomen door de voedings- en veeindustrie. Gary Yourofsky gaf me een jaar of vijf geleden het laatste zetje”.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Vegotel te beginnen?

Henk en Nazma vertellen dat het een combinatie van factoren was:

“De locatie: We wonen in een woonboerderij op een prachtige locatie aan de Zeedijk te Blije. Met mooi weer komen hier veel fietsers en wandelaars langs die ons regelmatig complimenteren met de locatie. En omdat ik zelf geen woord Fries spreek vragen ze vaak of ik hier met vakantie ben. Dit voelt eigenlijk wel een beetje zo, elke keer als ik om de boerderij heen loop en geniet van het uitzicht.

Ondernemerschap en visie: de horeca, met name hotelketens in Nederland, lopen achter de feiten aan. Bijna niemand maakt reclame voor vegan producten en zelfs vegetarische mogelijkheden zijn schaars. Dit in tegenstelling tot de schappen in de supermarkten. Hoe kan het dat de horeca hier ogenschijnlijk nog zo weinig mee doet? Er is denk ik geen hotel(keten) te vinden die vegan kaasplakjes of bijvoorbeeld ham van Quorn op de plank heeft liggen. Wij springen in dit gat.

Het goede doel: daadwerkelijk iets doen voor dierenwelzijn, weliswaar indirect maar toch. Naast het commerciële voelt het aan als een goed doel.”

Een unieke combi van vegan en wifivrij

Henk vertelt over de keuze om ook wifivrij te zijn: “Ik ben er toevallig achter gekomen dat ik gevoelig ben voor elektromagnetische straling, van wifi/4G masten en devices (smartphones, laptops, iPads etc.). Net zoals ik veganisten een slaapplek wil bieden, gun ik dit ook aan mensen die op vakantie willen in accommodaties zonder wifi. In Nederland is dit nog lastig, maar in bijvoorbeeld Duitsland zijn ze hier veel verder mee. Er zijn accommodaties die vegan zijn of die wifivrij zijn, maar niet de combinatie van deze twee, Vegotel is hiermee de eerste.”

Op welke doelgroep richten jullie je?

“We richten ons op alle veganisten en iedereen die dit een keer wil proberen. We gebruiken dan ook gewoon termen als kaas, ei en ham om te laten zien dat overstappen gemakkelijk is en je niets hoeft te missen. We serveren bijvoorbeeld de plakjes kaas van Natur et Moi, de ham van Quorn, Egg-Free omeletmix van Terra Vegan en de vegan paté van Kips.

Daarnaast richten we ons op mensen die op zoek zijn naar een wifivrije accommodatie. Beide gastenkamers hebben gratis internet maar dan met een LAN kabel, sneller en een stuk gezonder. Verder zijn we een normaal “hotel”, we hebben geen dieren- en groentetuin om de boerderij heen (op onze twee Brahma hanen MG en TF na die vrolijk op het erf rondscharrelen).

Een derde pijler is het ecologische, onder andere door het gebruikmaken van zonne-energie, tweedehands meubels en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Gasten kunnen bij ons een elektrische auto en elektrische fietsen huren, dat is denk ik ook een primeur in Nederland.”

Eindelijk een vegan accommodatie

De reacties zijn echt ontzettend leuk! Het geeft veel energie, vooral om op dezelfde golflengte te zitten. Enkele reacties in ons gastenboek van mensen uit België, Duitsland en Nederland:

  • Heerlijk om niet na te hoeven denken of iets vegan is, heerlijke vlees- en kaasvervangers,
  • Een reactie van gasten op HappyCow, the paté was unforgettable,
  • Zeer gastvrij en vriendelijk, de totale ervaring zal ons bijblijven,
  • Super gutes Früstück met viel auswahl, sehr ruhig, nette und immer hilfsbereite Besitser.
  • Het Engelse en Franse ontbijt waren heerlijk etc. Een B&B met respect voor dier, milieu en mens. Goed bezig!

Daarbij kregen we op alle fronten bij Booking.com een 10! Kortom, een beter begin konden we ons niet wensen.

Naast vegan eten leven we zo duurzaam mogelijk:

  • Vegan kleding, schoenen en overige producten.
  • Zonne-energie (Van de Bron). Hopelijk zonnepanelen in de toekomst.
  • De inrichting van Vegotel is zoveel mogelijk tweedehands.
  • Alle gebruikte materialen hebben een ecologisch keurmerk.
  • Veel kleine meubels heb ik zelf gemaakt van resthout na de verbouwing.
  • Zuinig zijn met energie en de verwarming een graadje lager.
  • Autoritten combineren en plannen we zodat je zo min mogelijk hoeft te rijden. Bijvoorbeeld door één keer per week boodschappen te doen.

Nazma gaat hierin zelfs nog een stap verder: “Wat mij betreft zijn we nog lang niet groen genoeg. Ik wil zo veel mogelijk zero waste gaan leven”.

We gunnen zoveel mogelijk mensen een plantaardige levensstijl

Henk: “Je voelt je in alle opzichten beter, zowel geestelijk als lichamelijk en het geeft je een rijk gevoel van binnen. Ook kun je jezelf dagelijks in de spiegel aankijken zonder een knagend schuldgevoel. Het bijzondere is, dat niemand je ongelijk geeft, als mensen vragen naar mijn vegan lifestyle. Het is aan ons om ze laten zien dat je niets hoeft te missen.”

Nazma: “Het draagt bij aan een “schoner” geweten. Weten dat er niemand voor jou plezier is gedood of heeft geleden. Je kunt bijdragen aan een schoner milieu en het is beter voor je eigen gezondheid, tenzij je alleen maar vegan junkfood eet.” 😉

Wat zijn jullie ‘Gouden tips’ voor mensen die (vaker) plantaardig willen leven?

1. Kijk in de spiegel en realiseer je wat je dieren en het milieu aandoet bij elke hap vlees die je neemt. Ik zeg ook wel eens, geef het dier wat op je bord ligt een gezicht, het wordt dan een stuk persoonlijker.

2. Realiseer je dat er tegenwoordig voor bijna alle soorten vlees en zuivelproducten een 1 op 1 vervanger te vinden is, een van de gemakkelijkste manieren om bij te dragen aan een beter milieu. Niet alle vervangers zijn lekker (net als niet vegan producten) en smaken verschillen. Maar als je eens een pak plantaardige melk koopt en je vind het niet lekker, ga er dan niet direct vanuit dat alle plantaardige melk niet lekker is.

3. En als laatste tip: doe mee aan de VeganChallenge! Je ontvangt gemakkelijke recepten met ingrediënten die je in elke gemiddelde supermarkt kunt kopen. Dit heeft mij laten inzien dat het super gemakkelijk is.

vegotel blije

Waarom wifivrij?

De keuze voor een wifivrije plek heeft te maken met Henk’s persoonlijke ervaring. “Veel mensen krijgen of hebben klachten gerelateerd aan straling, ondanks dat je er in eerste instantie geen last van denkt te hebben. Als ik doorvraag blijken toch veel mensen slecht te slapen, te kampen met hoofdpijn, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, kinderen met ADHD, concentratieproblemen en ga zo nog maar even door. Je moet toevallig die link kunnen leggen en ik heb het geluk gehad hier achter te zijn gekomen.

Er zijn volgens mij drie factoren die de bewustwording in de weg staan, 1. De onzichtbaarheid, 2. De link moet gelegd kunnen worden (bijvoorbeeld, je schaft een nieuwe sterkere wifi zender aan en je slaapt vervolgens slecht). De derde factor is de verslaving aan draadloos internet. Veel mensen willen er daarom niets van weten.

Kortom, je moet er toevallig achter komen, bij mij was dit de installatie een nieuwe zendmast in de buurt. Ik was die dag toevallig thuis en ben naar de monteurs gelopen die ermee bezig waren, ze bleken 4G te installeren. Ik zal je de details besparen maar ik moest per direct m’n huis uitvluchten (en dus verkopen). Een geluk bij een ongeluk dat ik die dag thuis, was anders had ik het niet na kunnen vertellen.

Maar, waar de ene deur dicht gaat, gaat er een andere open. In mijn geval de koop van de boerderij die ik heb omgetoverd tot Vegotel. Wel inclusief gratis internet maar begrijpelijkerwijs met een LAN kabel en dus geen wifi. En misschien interessant om te weten, gasten geven aan zich een stuk rustiger in hun hoofd te voelen in onze wifivrije omgeving.

Gelukkig zijn er ontwikkelingen op dit gebied, in Frankrijk zijn smartphones op scholen verboden (i.v.m. de straling), groeit het aantal wifi vrije hotels in Duitsland en in Nederland en worden er veel vragen gesteld bij de ontwikkeling naar 5G. Kijk voor meer info op onze site.”

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 77 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven