Diëtist Lobke Faasen, de healthy vegan [interview]

Het is een zonnige vrijdagmiddag. We zitten bij Daantje Food & Drinks in Dordrecht (hier schreven we al eerder een artikel over, en nee, we hebben geen aandelen, maar het is niet geheel toevallig de favoriete lunchplek in de stad waar Lobke woont). Lobke noemt zichzelf plantaardig diëtist en omdat ik graag meer wil weten over de invloed van plantaardige voeding op de gezondheid, spreken we samen af.

Vrouw met passie

Nog met natte haren van de douche, ze heeft net gesport, schuift ze naast me aan tafel. Lobke werd vegetariër toen ze 14 was. “Door wat ik las en leerde over de voedingsindustrie werd ik haast letterlijk depressief en ook behoorlijk fanatiek. Niet altijd gezellig voor mijn omgeving.”, zegt ze zelf. Haar honger naar kennis leidde tot de keuze om voeding en diëtetiek te gaan studeren. Bij veel wat ze daar hoorde zette ze haar vraagtekens: “Er zaten twee soorten mensen op de opleiding, mensen die kwamen om te leren en mensen die er zaten vanuit passie”. Lobke behoorde duidelijk tot de tweede groep. Zij was naar eigen zeggen die irritante leerling die de boel ophield omdat ze maar bleef vragen hoe het nou precies zat. Daarnaast las ze tijdens haar studententijd in de trein van alles wat ze kon vinden over voeding en gezondheid. Haar conclusie: hoe meer plantaardig, hoe beter dit is voor de gezondheid. Na enkele jaren was de stap naar 100% vegan dan ook niet meer dan logisch.

Whole Food Plant Based

Na haar studie is Lobke gestart als diëtist: “Ik bied online coaching aan en help zo mensen in het hele land. Mijn missie is om mensen te laten ervaren hoe plantaardige voeding je gezondheid een enorme boost kan geven. De doelgroep die ik nu vooral help, zijn mensen die veganist willen worden of het al zijn, en met klachten rondlopen. Denk aan gewichtsproblemen, darmproblemen, hoog cholesterol of huidproblemen. Daarnaast zie ik veel mensen die de overstap naar 100% plantaardig willen maken en willen weten hoe ze dit verantwoord doen. Een andere doelgroep die ik in toenemende mate in mijn praktijk zie, zijn ouders met baby’s vanaf ca 8 maanden. Ze willen weten hoe ze kinderen volwaardig vegan kunnen opvoeden. 

De lifestyle die Lobke aanhoudt en de basis vormt in de adviezen voor haar klanten heet ‘Whole Food Plant Based’: “Onbewerkte, pure plantaardige producten, voeden in plaats van vullen, en uiteraard ook heel erg lekker eten.” Kant-en-klare vleesvervangers hoeven voor haar niet zo. Wat houdt whole food plant based verder in? Minimaal olie, want dat is geraffineerd (je vetzuren haal je uit noten). En minimaal toegevoegd suiker. Lobke: “Ik word er oprecht heel gelukkig van om zo te eten. Het is een kleine moeite om erbij na te denken wat je in je mond stopt, of dat je echt voedt of slechts vult én of dat je daarmee jezelf of een dier kwaad doet.”

Maar guilty pleasures heeft ze ook. Ze is dol op zoet en bakt graag. Ook om te kijken hoe de kwarktaart die haar moeder vroeger maakte ook plant based kan en hoe je het dan toch lekker krijgt. Of Mac & cheese, zonder kaas. Haar vriend Fabian is proefkonijn. En zo af en toe gunt ze zichzelf vegan Ben & Jerry’s Chunkie Monkey.

Wat altijd in huis hebben?

Welke tip heb je voor anderen die de vegan lifestyle willen omarmen? “Pas je omgeving aan en maak het je zelf gemakkelijk. Zorg dat je de goede dingen in huis haalt. Er is teveel keuze en ongezond eten is eigenlijk te goedkoop, een zak friet kost haast niets en als je niet veel te besteden hebt, is dat verleidelijk.” 

En wat zijn dan die dingen die je altijd in huis moet hebben?

  • peulvruchten
  • groente & fruit
  • volkoren granen en aardappelen
  • walnoten/lijnzaad/hennepzaad of chiazaad voor de omega-3 vetzuren
  • kruiden, verse of gedroogd of diepvries

En drink vooral voldoende water en thee.

Stap voor stap steeds gezonder

Lobke vat haar advies nog even samen: “Je hebt het zelf in de hand. Hoe meer plantaardig je eet, hoe beter dat is voor je gezondheid. En beweging en ontspanning spelen natuurlijk ook een rol in hoe gezond je je voelt. Wil je iets veranderen aan je voedingspatroon, begin daar waar jij denkt dat het kan. Als je nu vlees eet en de stap wil zetten om dit te vervangen voor kant-en-klare plantaardige burgers is dat een enorme gezondheidswinst voor je lijf. Maar blijf niet op dit punt hangen, maar blijf juist je voedingspatroon verbeteren (bijvoorbeeld door te gaan experimenteren met peulvruchten als eiwitbron) zodat het langzaamaan steeds gezonder wordt. De ervaring leert toch dat voor de meeste mensen langzame veranderingen op de lange termijn beter werken dan radicaal alles omgooien. Iedere stap richting meer plantaardig is winst voor je gezondheid en mag je trots op zijn! Iets kant-en-klaars mag best een keer, maar blijf proberen.”

Lobke’s favorieten

Winkel voor vegan boodschappen
Gewoon Albert Heijn

Lekker eten bij
Daantje Food & Drinks in haar hometown Dordrecht en Spirit in Rotterdam.

Inspiratiebronnen
–  Michael Greger

– Caldwell Esselstyn en zijn zoon Rip Esselstyn

– T. Colin Campbell

Hobby’s
Sporten! Zowel cardio als krachttraining en zo nu en dan een lesje BodyPump bij de sportschool.

Tips voor wie vaker plantaardig wil eten
Het is niet een ‘all or nothing’ principe. Dat is juist zo mooi aan whole food plant based: alles wat je introduceert in je voedingspatroon is belangrijker dan de dingen die je weglaat.

Haar toekomstvisie
Lobke is bezig met een specifiek coachingspakket voor mensen met diabetes type 2: Low Fat Whole Food Plant Based, gebaseerd op ‘Mastering Diabetes’.

“Tegenwoordig geven veel zorgverleners het advies bij diabetes om precies andersom, namelijk koolhydraatarm, te eten en dat werkt op de lange termijn juist weer meer gezondheidsrisico’s in de hand. Daar wil ik mee aan de slag, te beginnen door deze mensen zelf te gaan begeleiden.”

Meer weten over Whole Food Plant Based lifestyle? Bekijk de documentaire ‘Uprooting the leading causes of death’ met Michael Greger.

Cookie Alert

YouTube kan je kijkgedrag volgen en andere (persoons)gegevens verzamelen. Daarom laden we video's alleen als je daar expliciet voor kiest. Je kunt op elk moment cookies verwijderen via je browser.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven