Drie tips voor het kopen van vegan kleding

Vegan kleding? Jazeker, dat lees je goed. Een groot deel van de kleding die te koop is valt daar weliswaar onder, maar zeker niet alles en vaak zonder dat je er erg in hebt. Dat een leren jack niet vegan is, klinkt heel logisch. Dat de verf van jouw bloes dierlijke ingrediënten kan bevatten is al wat minder bekend. Er zijn een aantal dingen om op te letten bij nieuwe aankopen. Dan weet je zeker dat er geen dierenleed aan het productieproces van jouw nieuwe look te pas komt.

Dierlijke materialen

De gradaties van omgaan met dieren voor materialen om kleding te maken verschillen. Voor leer moet een dier dood, bij wol is dat niet altijd het geval. We sommen de belangrijkste zaken voor je op, daarnaast verschijnen er op deze website geregeld artikelen met meer achtergrondinformatie

  • Leer en suède: van kalf en lam tot paard en krokodil. Soms is leer afkomstig van de slacht en wordt bestempeld als restproduct. Geregeld worden dieren ook gefokt voor hun huid. Of in het wild gevangen.
  • Bont: nertsen, konijnen, wasberen, zeehonden en vossen zijn een aantal van de meest gefokte dieren voor bont. In krappe kooien worden ze grootgebracht, soms zelf vetgemest voor meer huid en haar. Doden gaat meestal via elektrocutie, zodat de vacht niet beschadigd. En de beelden van zeehonden knuppelen hebben we allemaal wel eens gezien.
  • Wol en vilt: schapen scheren voor wol (en het daarvan gemaakte vilt) is in de wolindustrie niet zo’n diervriendelijk gebeuren. Soms worden er hele stukken huid weggesneden, het zogenaamde muleshing. Ook komt het voor dat schapen geslacht worden voor de wol inclusief huid, Uggs hebben hier al vaker negatief over in het nieuws gestaan. Angorawol komt van konijnen die levend kaalgeplukt worden, keer op keer.
  • Zijde: de rupsen in een zijdecocon worden levend gekookt, zodat de cocon niet beschadigd. Een vlinder mogen ze nooit worden.
  • Veren en dons: net als leer soms een restproduct van de slacht. Daarnaast worden eenden, ganzen en ander pluimvee vaker dan je denkt levend geplukt. Een aantal keer per jaar, tot ze alsnog naar de slacht gaan.

Katoen van biologische oorsprong

De katoenindustrie is sterk vervuilend. Er wordt met zware pesticiden, herbiciden en insecticiden gewerkt. Die hebben een flinke weerslag op insecten en de dieren die de insecten eten. Daarnaast komen de giftige stoffen via de bodem in het grondwater terecht, waar dieren van drinken. Los daarvan eist de conventionele katoenindustrie zijn tol van mensen. Eveneens door het drinkwater wat zij binnenkrijgen. Maar ook zij ervaren de negatieve effecten van het vele gif. Voor biologisch katoen worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Als alternatief van katoen zie je in snel tempo materialen verschijnen met vergelijkbare kwaliteit en draagbaarheid, zonder de milieuimpact. Denk aan bamboe en hennep bijvoorbeeld. Check wel altijd of het inderdaad met respect voor mens, dier en milieu geproduceerd is. Fabrikanten en merken die daar oog voor hebben, vermelden dat er altijd graag bij op websites.

Inkt, lijm en meer

De minst zichtbare kant van vegan kleding, veel verkopende partijen weten het zelf ook niet altijd. Neem inkt of andere verf waarmee kleding gekleurd wordt. Daar kunnen dierlijke ingrediënten inzitten of het goedje is getest op dieren. Bovendien is de meeste inkt en verf voor kleding gemaakt op basis van een bepaalde soort PVC (met fltalaat). Slecht voor het milieu, de dieren en ook voor de mensen die er mee werken of de kleding dragen. Vegan inkt is gemaakt op waterbasis. Ben je niet zeker van de aard van de kleuring? Een mailtje naar de fabrikant of het merk geeft uitsluitsel.

Een tweede minder zichtbare niet-vegan kant van kleding is de lijm waarmee opdrukken worden gedaan. Vrijwel altijd zit daar gelatine in, afkomstig van dierlijke botten dus. Vegan opdrukken zijn heel beperkt verkrijgbaar, dat vraagt echt navraag doen bij de fabrikant.

Nog een om rekening mee te houden is wederom lijm, maar dan voor bijvoorbeeld schoenen of riemen. Het ‘zichtbare’ materiaal is dan bijvoorbeeld imitatieleer, de lijm is zeker niet altijd vegan.

Wie naast dieren en milieu ook de mensen in de kledingindustrie een warm hart toedraagt, doet er goed aan te letten op Fairtrade keurmerken. De mensen die bij de productie betrokken zijn geweest hebben een eerlijk loon en fatsoenlijke werkomstandigheden.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 75 reacties

Sharing is caring

2 reacties op “Drie tips voor het kopen van vegan kleding

  1. Mooie en duidelijke uitleg, hier heb ik wat aan.
    Ik ga zeker nog meer blogverhalen van je lezen.

    Groetjes Amanda

    1. Dank voor het compliment, Amanda! Veel leesplezier met de andere blogs. En geniet van je vegan kleding 🙂

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven