Duurzaam op vakantie: toerisme met oog voor de planeet

Op reis gaan en andere landen en culturen ontdekken is geweldig leuk om naar uit te kijken en om te doen. Maar reizen heeft een impact op onze omgeving. Het gebruik van vervoermiddelen creëert een CO2-uitstoot wat negatieve gevolgen heeft voor het milieu. Daarnaast kan toerisme ook negatieve gevolgen hebben voor de lokale omgeving in het land van bestemming. Dat geldt uiteraard ook als je in eigen land vakantie viert. Als je vegan leeft ben je je vaak ook meer bewust van het goed omgaan met onze planeet. Misschien is het zelfs wel de belangrijkste reden om te kiezen voor een vegan lifestyle! Hoe dan ook, er zijn veel redenen om op vakantie oog te hebben voor mens en milieu. Lees hieronder wat je allemaal zelf kunt doen om zo duurzaam mogelijk op reis te gaan.

Afvalvermindering

Plastic afval is een enorm milieuprobleem. Gebruik geen plastic voorwerpen die je niet echt nodig hebt, zoals plastic borden en bestek en plastic wegwerptassen uit de supermarkt. Neem in plaats daarvan je eigen tas en eetgerei mee. Het gebruik van plastic waterflessen kan in sommige landen niet altijd worden vermeden, maar je kunt wel een grotere fles kopen om je eigen flesje bij te vullen. Als je plastic flessen gebruikt, gooi ze dan weg in een recyclebak of – als die er niet is – in de gewone afvalbak om zwerfafval te voorkomen. Niet voorhanden? Neem je afval mee tot je een manier vindt om het op de juiste manier weg te gooien.

Plastic recycling

Duurzaam vervoer

Om de CO2-uitstoot tijdens je reis te verminderen gebruik je zoveel mogelijk moderne voertuigen met een lagere uitstoot. Maak zo weinig mogelijk gebruik van binnenlandse vluchten en huurauto’s, maar ga met de bus of de trein. Het gebruik van het openbaar vervoer is niet alleen beter voor het milieu maar ook leuker!

Souvenirs kopen

Je kunt de lokale gemeenschap ondersteunen door souvenirs te kopen. Koop dan wel souvenirs die lokaal en handgemaakt zijn en, indien mogelijk, direct bij de maker. Koop je souvenirs niet bij een grote winkel of op het vliegveld: deze items worden mogelijk in het buitenland en in grote hoeveelheden geproduceerd. Koop geen zaken zoals T-shirts: deze worden massaal geproduceerd in lagelonenlanden en de verkoop hiervan ondersteunt de lokale gemeenschap niet.

Interactie met de lokale bevolking

Toeristische bestemmingen zijn geen pretparken. Het zijn plaatsen waar mensen wonen en proberen hun brood te verdienen, kortom: leven. Je kunt de lokale bevolking ondersteunen door met hen in contact te komen, met hen te praten over wat ze doen en hoe je ze eventueel kunt helpen. Soms kan toerisme een negatief effect hebben op de lokale gemeenschap, het is goed om te leren van de lokale bevolking en hun cultuur.

The locals

Foto’s van mensen nemen

Niet iedereen is ervan gediend als er een foto van ze wordt gemaakt. In sommige landen en religies is het misschien zelfs verboden om bepaalde foto’s te maken. Vraag altijd of mensen het goed vinden om gefotografeerd te worden. Sommige mensen vragen misschien om een gift. We raden af om dit aan te moedigen. Maak in ieder geval nooit foto’s in het geheim.

CO2-uitstoot

Je kunt er voor kiezen om de CO2-uitstoot van de reis te compenseren. Er zijn diverse organisaties, zoals Greenseat, die je de mogelijkheid geven om de CO2-uitstoot van je reis te berekenen. Middels een financiële bijdrage sponsor je bijvoorbeeld duurzame projecten waarmee je huishoudens in ontwikkelingslanden toegang geeft tot duurzame energie. Dit zorgt voor minder CO2 in de atmosfeer en een verbetering van de leefomstandigheden van lokale families.
Greenseat logo

Certificering

Als je met een organisatie op reis gaat, controleer dan of ze voldoende aandacht besteden aan duurzaam toerisme. Bijvoorbeeld of hun reisbegeleiders met succes de training ‘Leading the way’ van The Travel Foundation hebben afgerond. Bij deze training wordt geleerd om duurzame praktijken te integreren in het reizen en tevens de principes van duurzame reisbegeleiding en de communicatie met klanten en de lokale gemeenschap.

Dit artikel is geschreven door Stefan van de Wetering. Hij is reisexpert en eigenaar van On the Vegan Trail, een Engelstalig blog over vegan reizen, eten, minimalisme en spiritualiteit.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 77 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven