“Ja maar een kip legt toch eieren,” hoor ik wel eens. Ja, dat klopt. De manier waarop is echter voor veel mensen – die om ethische of compassievolle redenen plantaardig willen eten – reden genoeg om eieren te laten staan. De bijna 50 miljoen leghennen in de Nederlandse eierindustrie zijn doorgefokt om er voor te zorgen dat ze veel meer eieren leggen dan hun lichaam aan kan. Rond de 35% van deze kippen krijgt door deze leefwijze kanker, niet bepaald een aangenaam idee om dat te eten. Nadat ze zo’n 300 eieren gelegd hebben worden ze na een kort leven onder erbarmelijke omstandigheden en grove vangmethoden geslacht. De haantjes – in Nederland ongeveer 45 miljard per jaar – niet, die worden zodra ze uit het ei zijn gekropen vergast of levend vermalen. Kortom: voor de ware dierenvriend een no brainer als het gaat om de keuze voor eieren eten. En vervangen in recepten is heel makkelijk, in dit artikel zetten we het graag voor je op een rij.
Ei-vervangers als bindmiddel of om deeg te laten rijzen
Als bindmiddel in zoete recepten vervang je 1 ei door:
• Halve (goed) rijpe banaan, geprakt
• 50 gram appelmoes
Tip! Wil je taart of cake extra glans geven? Vervang het ei dan door abrikozenjam of een mengeling van water en suiker.
Als bindmiddel in hartige recepten vervang je 1 ei door:
• 3 eetlepels water mengen met 1 eetlepel gemalen lijnzaad
• 50 gram tomaten- of aardappelpuree
• 2 eetlepels water mengen met maïzena of kikkererwtenmeel
Wist je dat eieren in pannenkoeken volstrekt onnodig zijn? Je kunt ze gewoon weglaten of als je wat dikkere (Amerikaanse) pannenkoeken wilt wat bakpoeder of baking soda toevoegen.
Sommige recepten moeten rijzen of hebben luchtigheid nodig, in die gevallen vervang je 1 ei door:
• Bakpoeder mengen met azijn, van beide 1 eetlepel
• 2 eetlepels water mengen met 1 theelepel No Egg of andere ei-vervanger in poedervorm. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de grotere A-merksupermarkten en biologische winkels.
Ook als rijsmiddel kun je kiezen voor de combi lijnzaad en water.
Dit zijn de meest makkelijke en veel gebruikte manieren om eieren te vervangen. In de infographic onderaan dit artikel vind je nog meer opties.
De smaak van ei: Kala Namak is het toverwoord!
Kala Namak is zout met de smaak van ei. Dat komt doordat er van nature zwavel in zit, de geur en smaak die je ook van eieren kent. Je koopt Kala Namak bij de Aziatische winkels en toko’s of bij tal van online webshops. Het wordt ook verkocht onder de namen zwart zout, zwavelzout, Himalayan black salt (niet te verwarren met ander Himalaya-zout) of Indian black salt. Grappig detail: ondanks dat het zwart zout heet, is het roze van kleur.
Recept: vegan eiersalade
Op een boterham, broodje of op een toastje bij de borrel: eiersalade is een favoriet van velen! Op plantaardige wijze maak je het als volgt.
Ingrediënten:
- Half blok tofu, goed uitgelekt OF 2 rijpe avocado’s
- 2 tot 3 eetlepels vegan mayonaise
- 1 afgestreken eetlepel mosterd
- Halve theelepel kurkumapoeder
- Halve theelepel kerriepoeder
- Snufje Kala Namak
- Versgemalen zwarte peper
- Verse bieslook
Snij de tofu in kleine blokjes of verkruimel het. Meng de mayonaise met de mosterd en voeg daarna de kurkuma, kerrie en Kala Namak toe. De hoeveelheid zwarte peper voeg je naar smaak toe. Alles goed mengen en tot slot de tofublokjes door de saus scheppen. De verse bieslook knip je in kleine stukjes en strooi je er overheen of roer je er doorheen.
Recept: vegan omelet
Bij een uitgebreid zondagochtendontbijt, als lunch gevuld met groenten of in reepjes door de Oosterse tomatensoep: met omelet kun je veel kanten op. De veganistische variant maak je zo.
Ingrediënten voor twee omeletten:
- 50 gram kikkererwtenmeel
- Ruime eetlepel gebroken lijnzaad
- Halve theelepel bakpoeder
- 1/3 theelepel kurkumapoeder
- 1/3 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 200 ml water
- Zout en zwarte peper naar smaak
- Optioneel: half pak zijdentofu
Let op: dit is niet de tofu uit de supermarkt, zijdentofu koop je bij de biologische winkel.
Meng het kikkererwtenmeel, de zijdentofu, lijnzaad, bakpoeder, kruiden, edelgistvlokken en versgemalen peper en zout met het water. Goed mengen tot een enigszins stevig beslag ontstaat, laat dit een minuut of 15 rusten. De omeletten bak je op middelhoog vuur in wat olie, één voor één. Omdraaien zodra de bovenkant gestold is.
De kippen op de foto bij dit artikel zijn van Noor van Gulik. Zij heeft een hele groep kippen die vrolijk rondhuppelen in de tuin en waar goed voor gezorgd wordt.
Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!
76 artikelen | 66 reacties
