Er hoeven geen dieren te worden gedood voor mijn eten [interview]

Ik ken haar al mijn hele leven, want ze is de dochter van vrienden. Geweldig leuk om haar te hebben zien opgroeien tot een ‘woke’ tiener. Yara (16) is heel bewust bezig met wat ze eet en koopt. Ik vind dat inspirerend en mooi om te zien. En ik was benieuwd hoe jongeren tegen de vegan movement aankijken. Een helder en eerlijk verhaal.

Sinds wanneer volg jij de vegan lifestyle?

Sinds net na mijn 12e verjaardag ben ik vegetariër. Er was niet echt een specifieke aanleiding, het was meer iets waar ik al een tijdje aan zat te denken en wat ik toen besloot. Het begon toen mijn broertje vegetariër werd en nadat ik echt doorhad wat er in veestallen gebeurde besloot ik ook vegetariër te worden.

De voornaamste reden was dat ik niet wilde dat er dieren werden gedood voor mijn eten. Het is echt niet nodig om vlees te eten om lekker te eten. Vooral het laatste jaar probeer ik steeds meer veganistisch te eten, omdat ook bij de productie van melk en eieren dierenleed betrokken is en omdat het nóg beter is voor het klimaat. Ik weet niet meer helemaal hoe ik daarachter kwam, maar waarschijnlijk door een video op YouTube of tv. Toen besloot ik geen losse eieren, melk en yoghurt meer te eten (maar ik eet eerlijk gezegd nog wel melk en eieren als het ergens in zit).

Wat houdt een vegan lifestyle voor jou in?

Bewust omgaan met wat ik eet en bewust zijn van de impact die het heeft op het milieu. Het milieu vind ik erg belangrijk omdat de aarde zo mooi is en als we zo doorgaan is daar over een paar decennia niet veel meer van over. Bovendien heeft klimaatverandering door de stijging van de zeespiegel en verdroging van sommige gebieden ook een negatieve invloed op ons eigen bestaan.

Vooral de impact op het klimaat was voor mij de grootste eye-opener, volgens mij keken we daar ooit op school een filmpje over. En ook het feit dat er geen honger meer in de wereld hoeft te zijn als iedereen veganistisch zou eten. Al het landbouwgebied dat voor dieren en dierenvoedsel gebruikt wordt, kan gebruikt worden om eten voor mensen te maken.

Wat merk jij om je heen van de vegan movement?

Ik merkte wel in mijn klas dat steeds meer mensen minder vlees eten en ook meer van hen vegetariër werden in de afgelopen jaren. Maar nog niemand in mijn klas is echt vegan, ik denk omdat dat voor veel mensen toch wel veel gevraagd is van hun ouders om vegan eten te maken. Vooral als de ouders zelf wel vlees eten en dan is het moeilijk als je van je ouders afhankelijk bent voor boodschappen.

Hoe kijken je vrienden en vriendinnen er tegenaan?

Van mijn vijf beste vriendinnen zijn er drie vegetariër, dus mijn vrienden vinden het zeker ook een goed idee. Ik heb eigenlijk bijna geen negatieve reacties van anderen gehad, hoogstens dat ze zeggen dat zij dat nooit zouden kunnen. Maar over het algemeen zijn mensen er altijd erg positief over. Ik merk dat jongere mensen vaker positief zijn en ouderen het (soms) een beetje vreemd of ‘alternatief’ vinden. Hoewel dit niet altijd het geval is, want mijn oma bijvoorbeeld is altijd al heel bewust met het milieu bezig en eet nauwelijks vlees, hoewel ze daar wel mee opgegroeid is.

In mijn klas waren volgens mij vier van de 30 leerlingen vegetariër. Maar het was zeker een thema dat speelde en waar het af en toe over ging. Er waren ook meer mensen die wel uitspraken minder vlees te eten uit klimaatoverwegingen. Het was ook een thema vanwege de oprichting van de klimaatclub door een aantal leerlingen uit de 6e die ook daarvoor gingen protesteren in Den Haag. De club was opgericht om het mogelijk te maken om voor dat soort protesten lessen te missen. Zelf ben ik er niet bij aangesloten omdat ik het al best druk had met allerlei dingen en er niet meer aan toe kwam. Maar als het niet mijn examenjaar was geweest had ik me waarschijnlijk wel aangesloten.

Waarin komen jouw keuzes voor veganisme of duurzaamheid nog meer tot uiting?

Ik probeer producten te kopen met minder plastic en probeer ook minder fast fashion te kopen vanwege de vele negatieve gevolgen voor het klimaat en de slechte behandeling van de arbeiders. In plaats daarvan koop ik tweedehands/vintage als dat mogelijk is, bijvoorbeeld bij kringloopwinkels of leuke winkeltjes zoals Second Floor in Eindhoven waar ze vintagekleding verkopen. Ik ben ook een keer met mijn moeder naar VinoKilo geweest, een markt van één dag in een loods voor een kilo-sale van vintagekleding. Dat was erg leuk.

Wat zijn jouw drie ‘gouden tips’ voor mensen die (vaker) plantaardig willen leven?

  • Tempé is echt heel lekker als je het marineert.
  • Maak je eigen pizza van Turks brood want dan kun je makkelijk maken wat je wilt zonder dat het veel tijd kost.
  • Zoek op Google wat je wilt maken met ‘vegan’ erachter en je vindt meteen honderden opties.

Wat is je favoriete recept?

Ik heb niet echt één favoriet recept, maar er is een veganistische carbonara die ik graag maak: 15 Minute Vegan Carbonara. En ook deze chocoladetaart: Raspberry Chocolate Cake.

Foto: @vega_happen

 

Over Yara

Waarvoor stap jij elke ochtend fluitend uit bed?
Ik heb altijd een hele hoop projectjes waar ik aan werk, zoals schrijven, schilderen, naaien, iets maken, theater, pianospelen.

Wie of wat inspireert jou?
Ik denk dat ik niet echt één voorbeeld heb, maar er zijn veel mensen die me inspireren om creatief te zijn, mezelf te zijn, te luisteren en me bewuster te zijn van wat ik doe en wat dat oplevert.

Wat zijn jouw hobby’s?
Theater, lezen, schrijven, pianospelen, naaien, knutselen.

Wat is je favoriete boek of film?
Ik ken veel te veel goede boeken om een favoriet te kiezen 😉

Wat is je guilty pleasure?
Gefrituurde uienringen.

Hoe groen of duurzaam leef jij?
Ik kan zeker nog veel meer doen dan ik doe, ik ben zeker nog niet klaar met groener worden. Maar ik ben me wel bewust van mijn keuzes en ik probeer mijn best te doen!

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring
Terug naar boven