Gezichtscrème: wat maakt het chemisch en niet-vegan?

86% van de vrouwen en 29% van de mannen gebruikt een gezichtscrème (Avrotros, 2017), waarschijnlijk de meeste mét dierlijke ingrediënten en chemische stoffen.

Wat zit er in jouw gezichtscrème? Enig idee? Het is toch nog best lastig om de ingrediëntenlijst van cosmetica te ontcijferen. Ze gooien met e-nummers en lange en moeilijk uitspreekbare woorden, waardoor je na het lezen van het etiket nog steeds geen idee hebt. Ondanks dat het een groot vraagteken blijft, smeren we met volle overgave de crèmes op ons gezicht. Precies daarom is het de hoogste tijd om te ontdekken welke dierlijke ingrediënten én chemische stoffen vaak zijn verwerkt in de reguliere gezichtscrèmes. 

De dierlijke stoffen waar het om gaat

De volgende ingrediënten zijn dierlijk en vind je met enige regelmaat terug in gezichtscrèmes.

1. Collageen

Collageen is een lijmvormend eiwit uit de botten, graten en huid van dieren. Rundercollageen en viscollageen komen het meeste voor. Dit ingrediënt wordt toegevoegd, omdat het de huid een beschermende laag geeft. 

2. Elastine

Elastine is een elastisch proteïne in bindweefsel van onder andere koeien. Elastine zorgt ervoor dat je huid elastisch blijft, zodat het na het lachen of fronsen weer netjes terug trekt.

3. Hyaluronzuur

Hylaruonzuur of sodium hyaluranote (en of dat een lastig woord is..) is een stofje afkomstig uit dierlijk huid en/of dierlijke gewrichten; bijvoorbeeld de kam van een haan. Je komt dit stofje vooral tegen in producten die huidveroudering tegengaan, vanwege haar hydraterende effect.

4. Lanoline

Lanoline (E913), ook wel wolvet, is een vettige talg afkomstig uit schapenwol. Deze stof werkt vochtvasthoudend. Het zit vaak in gezichtscrèmes, omdat het goed door de hoornlaag van de huid wordt opgenomen. Ook, zorgt lanoline ervoor dat de crème gaat glanzen en niet gaat schuimen.

5. Bijenwas

Bijenwas (E901) is een vettige stof die door sommige soorten bijen wordt geproduceerd. Bijenwas herstelt de droge en ruwe huid. Je vindt bijenwas regelmatig terug in (natuurlijke) gezichtscrèmes. Ook, wordt dit ingrediënt vaak aanbevolen bij DIY-gezichtscrèmes.

6. Propolis 

Ook de stof propolis is afkomstig van bijen. Om precies te zijn, de afscheiding van bijen. Deze harsachtige stof ondersteunt het herstellende vermogen van de zeer gevoelige huid.

7. Glycerine 

Glycerine of glycerin is een kleurloze suiker-alcohol welke soms uit dierlijk vet wordt gewonnen. Dit vochtvasthoudende ingrediënt zorgt ervoor dat de huid soepel wordt.

8. Parfum

Je ziet regelmatig ‘parfum’ staan op de ingrediëntendeclaratie. Het gaat dan om geurstoffen die verder niet gespecificeerd zijn. Dit kan dus van alles zijn. En dus, eventuele dierlijke ingrediënten bevatten zoals castoreum. Castoreum, ook wel bevergeil,  is een vanille geur- en smaakstof uit een klier van een bever dat vaak wordt gebruikt in mannen parfum en aftershaves.

vegan gezichtscrème oog

Niet dierlijke, maar chemische stoffen

Dan heb je nog een aantal niet dierlijke, maar wel chemische stoffen die je ook vaker tegenkomt dan je misschien zou willen. Waarschijnlijk ken je veel van deze ingrediënten al van naam. Maar mocht er niet direct een lampje gaan branden, no worries. Ik leg je kort uit wat het is. 

1. Parabenen 

Parabenen hebben conserverende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat parabenen de activiteit van het hormoon oestrogeen kan nabootsen. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. 

2. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Heb je je ooit afgevraagd waarom een natuurlijke shampoo niet schuimt? Je raadt het al. Daar zitten geen sulfaten in, die ervoor zorgen dat een product gaat schuimen. Sulfaten zijn zorgwekkend omdat ze eiwitten afbreken, wat kan leiden tot een degeneratief effect op de celmembranen. Sulfaten blijken ook residu achter te laten in het hart, de longen en de hersenen. Vermijden dus! 

3. Siliconen

Deze groep polymeren herken je aan namen die eindigen met -cone, -conol of -siloxane. In gezichtsverzorging fungeren siliconen voornamelijk als beschermende barrière, glijmiddel, oplosmiddel, anti-stick en transporteur voor werkstoffen. Zo zorgen siliconen ervoor dat andere, stuggere ingrediënten gemakkelijker over de huid kunnen worden uitgesmeerd en dat je huid gladder en zachter aanvoelt. 

Siliconen zijn slecht voor je omdat ze het huideigen evenwicht ontregelen. Bovendien, zijn ze slecht voor het milieu. Enerzijds, vanwege hun herkomst (aardolie), anderzijds vanwege de slechte afbreekbaarheid. Via het doucheputje sijpelt deze rommel ons milieu in.

4. Minerale oliën en petroleum derivaten (waaronder vaseline)

Deze stoffen worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Ze kunnen verschillende huidproblemen veroorzaken zoals acne, rimpels en vroegtijdige huidveroudering. Bovendien, verstopt het je poriën en ontregelt het je natuurlijke talgproductie. Net als siliconen zijn minerale oliën slecht voor het milieu vanwege de herkomst en hun slechte afbreekbaarheid. 

5. Propyleenglycol of propaan-1,2-diol (E1520) 

Deze vochtdrager wordt in cosmeticaproducten gebruikt in plaats van glycerine. Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Bovendien, kan het worden opgenomen in de bloedbaan en mogelijk hartritme stoornissen, nierschade en leverafwijkingen veroorzaken. Niet best!

6. Alcohol

Harde alcohol irriteert de huid, droogt de huid uit en tast de natuurlijke beschermingslaag van de huid aan, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen.

Er bestaan ook alcohol soorten die de huid niet of nauwelijks irriteren; zachte alcohol. Denk aan: cetyl alcohol, ceteary alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Deze vettige alcoholen houden juist vocht in de huid en hoef je dus niet te vermijden.

ideal face cream monique

Monique Schoofs

Business Developer | Cosmetica- & huidverzorgingsexpert

Business Developer van congressen & opleidingen en voormalig eigenaar van een webshop met natuurlijke, vegan make-up en huidverzorging. Het voorbeeld dat dier- en milieuvriendelijk hand in hand kunnen gaan met een stralende look. Voor JOIN schrijft ze over achtergronden van ingrediënten, tips bij de aanschaf van producten en over tal van beautyzaken-met-een-vegan-twist.

18 artikelen | 5 reacties

Sharing is caring

Eén gedachte over “Gezichtscrème: wat maakt het chemisch en niet-vegan?

  1. “B: Ik ga op zoek naar een gezichtscrème die bij mijn huidtype past en die óók nog eens natuurlijk & vegan is; geeft toch een fijner gevoel – letterlijk en figuurlijk.”

    Doe in een volgende artikel maar een voorzet, als dat kan. Wordt gewaardeerd…

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven