Heerlijke groente- en fruit abonnementen

Een tijdje geleden probeerde ik de groentetas van Vitatas. Een tas boordevol biologische groenten waar ik ontzettend van heb genoten! Ik was benieuwd welke andere fruit- en groentetassen in Nederland bestaan. Ik ben rond gaan zoeken en heb speciaal voor jullie de landelijke en regionale groente- en fruitabonnementen op een rijtje gezet. Zoals je zult zien is de keuze reuze. En dan heb ik nog niet eens alle lokale initiatieven genoemd. Wat fantastisch dat er zoveel opties zijn!

Voordelen van een groente- en fruitabonnement

Ik hoef ze nauwelijks meer te noemen, maar voor de volledigheid doe ik het toch. Met een groente- en fruitabonnement ben je verzekerd van heerlijke seizoensgroenten en afwisselende fruitstukken. Zo krijg je in de winter veel boerenkool, champignons en pompoen. En in de zomer juist courgettes, tomaten en sla. Eten met het seizoen is niet alleen klimaatvriendelijk, het is ook nog eens fijn voor de afwisseling. Want laten we eerlijk zijn, wie wordt er nou echt blij van elke dag komkommer te eten? Of constant sperziebonen? Een beetje variatie is wel fijn toch! En dan kan een groente- en fruitpakket voor jou net dat steuntje in de rug zijn om ook écht afwisselend te eten.

Bovendien is een groente- en fruitpakket een leuk cadeautje voor jezelf. Elke week is het weer een verrassing wat voor producten je ontvangt. Hier maak je niet alleen jezelf blij mee, maar ook de boerderij, kwekerij of tuinderij.

fruit

Welke mogelijkheden zijn er?

Hieronder volgt een overzicht van de groente- en fruitpakketten. Bij elke aanbieder kun je terecht voor zowel groente- als fruit- of combinatiepakketten. Via de linkjes kom je direct terecht op de overzichtspagina van de aanbieder en kun je snel jouw keuze doorgeven. Niet elk pakket is door heel Nederland beschikbaar. Daarom staat tussen haakjes telkens aangegeven in welke regio dit pakket bezorgd of opgehaald kan worden.

  • Odin (vooral in midden-Nederland, ook op te halen bij Odin winkels) Odin laat je kennismaken met producten die je niet zo snel zou kopen, zoals schorseneren of cherimoya. Je krijgt natuurlijk ook recepten om hier mee in de keuken aan de slag te gaan.
  • Vitatas (landelijk op te halen bij Ekoplaza winkels) Met de Vitatas ben je verzekerd van een tas boordevol biologische groente- en/of fruitstukken. Ooit gehoord van Kumquats of een rebellion tomaat? Je vindt ze misschien wel in jouw Vitatas!
  • Bioboer Giel (landelijk op te halen bij COOP winkels) De inhoud van deze pakketten is grotendeels afkomstig van een biologisch boerenbedrijf op de Veluwe in Gelderland. Je ontvangt als abonnee elke week een nieuwsbrief en een recept om te maken met jouw groenten.
  • Kievit (omgeving Leiden/Den Haag) Een deel van de producten van de Kievit wordt in eigen tuin in Katwijk geteeld. De rest komt zoveel mogelijk uit de regio.
  • De Almershof (regio Noord-Holland) Bij de Almershof kun je kiezen uit een streekpakket, vol met biologische groenten uit de regio Noord-Holland.
  • Bio Aan Huis (regio Zuid-Holland) Bestel je een groentepakket in combinatie met een fruitpakket? Dan krijg je een mooie korting!
  • Hofweb (groot deel van Noord-Nederland, Flevoland, Zuid-Holland en Brabant) Hofweb heeft speciale themapakketten, bijvoorbeeld rond de kerstdagen. In de herfst is er een speciaal appel- en perenpakket, met heerlijke appels en peren uit eigen regio.
  • Ekonoom (groot deel van Drenthe en Groningen) Bij Ekonoom kun je een heuse fruitmand bestellen. Wie weet een leuk cadeau? Extra speciaal, je kunt bij Ekonoom ook microgroenten bestellen. Echte vitaminebommetjes!
  • Tuinderij De Stroom (omgeving Arnhem, Nijmegen, Wageningen) De groenten zijn allemaal lokaal geteeld en seizoensgebonden. Op de website staat duidelijk aangegeven waar de producten vandaan komen. Leuk om eens te bekijken.

Groente

Lokale opties in eigen woonplaats

Naast alle genoemde opties in dit artikel zijn er natuurlijk ook tal van lokale mogelijkheden. Wie weet kan je bij een boerderij bij jou in de buurt wel een (biologische) fruit- of groentetas bestellen? Zo kun je bijvoorbeeld in Zwolle terecht bij Tuin Salland en in ’s Gravenzand bij Land en Boschzigt. Ook kun je vaak langs de weg bij tuinderijen en kwekerijen producten kopen, zoals tomaten, pompoenen en peren.

Wil jij liever een box ontvangen met ingrediënten voor een complete maaltijd? Bekijk dan dit artikel van mijn collega-auteur Daniëlle over maaltijdboxen. Ben jij niet echt een keukenprins(es) en haal je weinig plezier uit koken? Wie weet zijn kant-en-klare maaltijden dan meer iets voor jou. Denk bijvoorbeeld aan Lazy Vegan of Vegan Masters.

Was jij al bekend met groente- en fruitabonnementen? Ben je toevallig ergens vaste klant? Of is er een abonnement dat jij graag wilt proberen? Laat het weten in de comments!

Lauri van Oosterom

HISTORICUS | GROEN HART

Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor JOIN deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.

15 artikelen | 16 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven