Hoe help je mensen in je omgeving aan de juiste informatie over de vee-industrie, zodat ze een beter beeld krijgen van wat er speelt?
Door zelf in de materie te duiken! š
Educate yourself
Informeer jezelf over leefomstandigheden, ingrepen, cijfers, methoden, wetten, oorzaken, gezondheidsaspecten, afspraken, wanpraktijken, fokprogramma’s, keurmerken, belangen, protocollen, eisen, vervoer, verdovingsmethoden, slachtprocessen, voedingswaarden, documentaires, fraude praktijken, milieuaspecten, voedselverdeling en alles wat je maar kunt bedenken.
Want als iemand reeds van mening zou zijn dat een dier gebruiken, uitbuiten en/of slachten niet okƩ is, dan was diegene waarschijnlijk al veganist. En dus kan het nuttig zijn vooral standaardpraktijken en misstanden aan te kaarten om te laten zien wat er achter het eten van dierlijke producten schuil gaat. Diervriendelijk vlees, zuivel en eieren bestaan nu eenmaal niet wanneer het belang van het dier ondergeschikt is aan die van de mens.
Naast ethische redenen zijn er meer motieven om vegan te gaan: zowel op het gebied van milieu als op het gebied van gezondheid. Het is intussen al lang en breed aangetoond dat een plantaardig eetpatroon -voorzien van vitamine B12- volwaardig is voor mensen van alle leeftijden en alle levensstadia inclusief zwangere vrouwen en zelfs gezondheidsvoordelen kan opleveren. Daarbij is de vee-industrie verwoestend voor de planeet.
Bronnen
Wil je jezelf -en anderen- goed informeren wat er allemaal bij de productie van dierlijk voedsel komt kijken? Met onderstaande bronnen kom je goed beslagen ten ijs!
Dieren
- De website van Animal Rights biedt veel informatie per diersoort en wat er allemaal aan schort.
- De universiteit van Wageningen heeft in 2011 een grootschalig onderzoek gedaan naar diverse landbouwdieren en het rapport ‘Ongerief bij rundvee, varkens, pluimvee, nertsen en paarden’ opgesteld. Ook al zijn de gegevens niet uit een recent jaar, de meeste procedures zijn nog altijd onveranderd.
- Op de site van de Dierenbescherming kun je de verschillen tussen de diverse Beter Leven sterren bestuderen en zien dat het niet zozeer ‘beter’ is, maar eerder ‘minder slecht’.
- SKAL geeft informatie over de huisvestingseisen van biologische dieren, waaruit blijkt dat het qua welzijn vaak nog minimaal is.
- Er zijn verschillende verdovingsmethoden voor de slacht van varkens (let op: heftige beelden).
- Het CBS verstrekt relevante statistieken, zoals import- en exportcijfers en -landen. Dit is van belang omdat veel mensen -onterecht- in de veronderstelling zijn dat het in Nederland allemaal goed geregeld is met strenge welzijnseisen. Echter, bijna 65% van al het vlees dat in ons land wordt verkocht is geĆÆmporteerd. Dus al was het hier op z’n ‘diervriendelijkst’, dan nog eet men ongemerkt vaak van over de grens waarover men juist altijd klaagt dat het er zo slecht gesteld is met dierenwelzijn.
- Informatie over zuivel (dierenleed en milieu-impact) vind je op de site van Melk Je Kan Zonder.
- Alle ins en outs over vissen en andere waterdieren vind je op de site van de Vissenbescherming.
- Animal Rights toont dat het Nederlandse hitteprotocol voor veevervoer een wassen neus blijkt. Controle door NVWA laat zien dat deze regels zĆ³ gemaakt zijn dat je er altijd aan kunt voldoen.
- YouTube biedt vele video’s over bijv. absurde hulpstukken voor kalfjes, het bevlammen van koeienuiers, bizarre manieren van veevervoer en het vangen en levend verpakken van garnalen.
- De YouTube kanalen van Animal Equality, Varkens In Nood en CIWF brengen talloze verborgen waarheden en misstanden in de vee-industrie aan het licht.
- Dit NVWA-rapport toont de nalevingscijfers uit Nederlandse slachthuizen (klik op de pijl rechts in het infographic voor de overige criteria).
- Uit de uitgebreide dierenrechten in de Islam blijkt dat dierlijke producten uit de massa-industrie per definitie niet halal kunnen zijn.
- In deze video is o.a. een trotse melkveehouder aan het woord, die duidelijk kenbaar maakt dat het belang van het dier het nooit wint van zijn rekenmachine (luister ook vooral naar zijn bewoordingen als “Ik probeer hem nu drachtig te maken” en “Die koe zorgt beter voor zichzelf dan voor mij en daar heb ik hem niet voor”).
- Statistieken en cijfers uit de vee-industrie vind je in dit uitgebreide rapport van Wageningen Livestock Research.
- Het NVWA heeft een fraude-rapport gepubliceerd over de pluimvee-industrie.
Gezondheid
- Het Voedingscentrum schrijft hier en hier over de verhoogde kans op het krijgen van bepaalde ziekten, zoals beroerte, darmkanker, diabetes type 2 en longkanker wanneer men vaak rood vlees (100 tot 120 gram per dag) en/of bewerkt vlees (50 gram per dag) eet.
- Ook heeft dit Voedingscentrum een pagina over vlees die veel interessante informatie bevat.
- De Academy of Nutrition and Dietetics onderschrijft de gezondheidsvoordelen van een plantaardig voedingspatroon t.o.v. een voedingspatroon met dierlijke producten.
- Voedingswaarden vind je overzichtelijk in deze tabel. Een wat minder gebruiksvriendelijke is NEVO-online van het RIVM.
- Het CIWF informeert over de voedselongelijkheid die de vee-industrie met zich meebrengt.
Milieu
- Greenpeace geeft een korte, heldere uitleg over de milieuproblematiek die met het eten van dierlijke producten gepaard gaat.
- De documentaire Cowspiracy onderzoekt de impact van de vee-industrie op het milieu en hoe milieuorganisaties met die informatie omgaan.
- Het CIWF geeft uitleg over het verlies van biodiversiteit.
- In het artikel Waarom veganisme het klimaat kan redden heb ik de belangrijkste punten in heldere taal op een rijtje gezet.

Documentaires en andere video’s
Tot slot: de documentaire H.O.P.E. What You Eat Matters is erg informatief (zowel over dieren, milieu en gezondheid) en de documentaire Dominion is ook een aanrader (let op, heftig). Voor topsport in relatie tot voeding is The Game Changers een ware eye-opener. Een overzicht met de beste vegan films en docu’s vind je hier.
Kun je na het opdoen van al deze kennis nog wel wat hulp gebruiken? Het gratis e-boek van Earthling Ed biedt uitkomst als het gaat over het weerleggen van de 30 meestgehoorde excuses. Kijk je liever video’s waarin hij je uitlegt hoe je omgaat met de excuses? Dat kan ook!
Voorbeeld
Persoon:
“Ik koop alleen biologisch vlees”.
Antwoord:
“Het label biologisch slaat vooral op milieuaspecten en het veevoer, veel minder op dierenwelzijn dan de term ons doet geloven. Zo is weidegang niet verplicht voor biologische varkens. Een uitloopĀ naar buiten wel, maar die mag gewoon van beton zijn en voor 75% overdekt. Wroeten en scharrelen is er dus niet bij.
Verder is de wettelijke minimum stalruimte voor een varken van 110 kg 1,3 m2 t.o.v. de gangbare 0,8 m2. Een minimaal verschil dus. Bovendien eindigen deze dieren in precies hetzelfde slachthuis als hun gangbare soortgenoten, waar hen een pijnlijke vergassing of elektrocutie te wachten staat alvorens hun keel wordt doorgesneden.
De termen biologisch, scharrel, vrije uitloop en Beter Leven zijn vooral in het leven geroepen om ons geweten te sussen, zodat we de producten blijven kopen. Want de enige reden waarom deze praktijken gebeuren is omdat er een markt voor is en er geld aan te verdienen valt.”
Gebruikte bronnen: Stichting Beter Leven en SKAL.
(Er zijn in Nederland ruim 12 miljoen varkens, waarvan 0,7% biologisch gehouden, maar je ziet buiten nooit varkens.)

Keurmerken
Mensen die een zogenaamd diervriendelijk label of keurmerk waarderen, geven blijkbaar om het welzijn van dieren. Daarom stel ik dan ook vaak de enigszins confronterende vraag: hoe kun je een dier dat niet wil sterven diervriendelijk slachten als dat niet in zijn belang is en als het niet noodzakelijk is om zelf een gezond en gelukkig leven te leiden?”
Ik probeer mensen ook te laten nadenken door te vragen wat ‘humaan’ betekent wanneer ze zeggen dat het slachten humaan moet gebeuren. Humaan betekent namelijk zoiets als compassievol en dat je een ander behandelt zoals je zelf behandeld wilt worden wanneer je je in hun positie zou bevinden. Op die manier hoop ik dat men zelf in zal zien dat zoiets als diervriendelijk vlees niet kan bestaan.
Ik schreef hierover ook het artikel Als het dier maar een goed leven heeft gehad.
Samen
Hopelijk heb je hiermee voldoende handvatten omĀ het gesprek aan te gaan en op constructieve wijze je verhaal te kunnen onderbouwen. Lees jezelf in, kijk documentaires en informeer je over het letterlijke wel en wee in de vee-industrie.
Samen maken we de wereld een beetje meer plantaardig.
Until every cage is empty.
Tamara Tervooren
Ondernemer | Op caravanavontuur
Digital nomad, webdesigner en vrijwilliger in vegan activisme. Haar missie is om meer bewustwording in de maatschappij te creƫren over waar ons dagelijks voedsel vandaan komt en om mensen te inspireren hoe (h)eerlijk plantaardig eten is. Voor JOIN schrijft zij over haar belevenissen tijdens voorlichtingsacties en geeft ze handvatten om over te stappen naar een plantaardig leven.
19 artikelen | 22 reacties
