In actie komen voor dieren? Dat doe je zo!

Veel mensen die veganist zijn komen vaak – soms zelfs zonder het zelf door te hebben – op voor dieren. Wie herkent het niet om tijdens de lunch op het werk of bij een familiediner je diervrije keuze te moeten verantwoorden c.q. toelichten?

In actie komen voor dieren kan op heel veel verschillende manieren. De ene vorm is wat actiever dan de andere, maar uiteindelijk valt het allemaal wel onder de noemer ‘activisme’ te scharen.

Wat is activisme?

Het woord activist wordt nogal eens geassocieerd met veel heibel veroorzaken, de maatschappij ontwrichten of zelfs illegale activiteiten. Echter is activisme simpelweg het actief opkomen voor in dit geval de dieren. En dat kan dus in vele, vele vormen. Zo kun je de straat op gaan om met vreedzame demonstraties mee te doen. Maar een vegan kookclub beginnen is evengoed activistisch te noemen. Je bent immers actief voor de dieren. En tegelijkertijd ook nog voor het klimaat. Is dat even mooi meegenomen!

Soorten activisme

Zoals gezegd is er niet één soort activisme. Iedereen heeft zijn of haar voorkeuren en pakt het weer anders aan. Soms doe je ergens aan mee en blijkt het toch niet bij je te passen. Dan kies je gewoon iets anders. Doe wat voor jou goed voelt.

Onderstaand vind je een lijst met 40 verschillende vormen van activisme, gewoon om je een beetje een idee te geven van de mogelijkheden. Kleine acties, grote acties, stille acties, acties met veel bombarie, acties in je uppie of juist met duizenden tegelijk, acties die eigenlijk geen acties zijn maar wel leuk in dit rijtje staan 🙂 Enfin, doe er gerust inspiratie mee op als ook jij je (vaker) voor de dieren wilt inzetten.

Wat kun je doen?

 1. Blogs schrijven (tadaa!)
 2. Kaartjes met info over dieren tussen de vleeswaren in de supermarkt leggen
 3. Populaire traktaties veganizen en uitdelen op je werk of school
 4. Relevante tijdschriften achterlaten in de trein of bij de kapper / huisarts / tandarts
 5. Meelopen in een mars of herdenkingstocht voor dieren
 6. Een opiniestuk schrijven voor een (landelijke) krant
 7. Het schoolreisje helpen organiseren zodat er niet naar de dierentuin gegaan wordt
 8. Een praatje aanknopen in de supermarkt en je favoriete vlees- of zuivelvervanger aanraden
 9. Kookworkshops geven
 10. Petities verspreiden in je omgeving en/of op social media
 11. Afhaalmaaltijden aanbieden voor buurtgenoten
 12. Het verzorgen van lezingen op scholen en/of bedrijven
 13. Cartoons tekenen
 14. Meedoen aan voorlichtingsacties op straat
 15. Je terminologie aanpassen: zeg dieren eten i.p.v. vlees eten, koeienmelk i.p.v. (koe)melk etc.
 16. Vrijwilliger worden bij een dieren(rechten)organisatie of sanctuary
 17. Marktplaatsverkopen die je per post verstuurd inpakken in een krantenartikel over veganisme (of slachthuizen)
 18. Meedoen aan protestacties
 19. Bekenden uitnodigen om samen een leuke of juist aangrijpende documentaire te kijken
 20. Stoepkrijten (kleine creaties of megagroot zoals op de luchtfoto hieronder)

  In actie komen voor dieren: Vegan Chalk Night Utrecht 2019
  Vegan Chalk Night 2019 – Utrecht, Jaarbeursplein – Foto: Tarik Berkhof
 21. Aanbieden dat jij voortaan de koekjes voor in de bedrijfskantine inkoopt
 22. Op social media kanalen reageren onder berichten waarin dierlijke producten worden gepromoot
 23. In elke horecagelegenheid standaard vragen of ze plantaardige melk hebben (zelfs als je geen koffie bestelt)
 24. Post-its met pakkende teksten in de trein of openbare toiletruimtes plakken
 25. Een actie bij een slachthuis bijwonen
 26. Restaurants, supermarkten en/of andere bedrijven aanschrijven met verzoeken of juist kritische opmerkingen
 27. Je verkiesbaar stellen bij een politieke partij (voor gemeenteraad, waterschap, parlement)
 28. Folders over dieren(organisaties) achterlaten bij de bieb / sportschool / supermarkt / natuurvoedingswinkel / yogacentrum
 29. Een zichtstal of open dag van een boerderij bezoeken en daar foto- en videomateriaal maken om te verspreiden via social media
 30. Stickers plakken op je fietstas / afvalcontainer / toiletruimte / autoruit / laptop
 31. Op je werk een verzoek indienen voor plantaardige koffiemelk – al dan niet vergezeld van een mooi duurzaamheidsgrafiekje
 32. Als iemand vraagt of je een allergie hebt wanneer je om de ingrediënten van een product vraagt met een knipoog antwoorden “Ja, voor dierenleed”
 33. Tijdens een lezing of workshop in jouw vakgebied een voorbeeld aanhalen dat met dieren of veganisme te maken heeft
 34. T-shirts, sweaters of polsbandjes met een vegan boodschap dragen (zeker ook cool in de sportschool!)
 35. Bedrijven die toegangskaartjes verkopen voor dolfinaria, dierentuinen en circussen met dieren informeren waarom ze dat beter niet kunnen doen
 36. Niet-veganisten meenemen naar een volledig vegan restaurant
 37. Een bord met een prikkelende tekst vasthouden bij de ingang van een fastfoodrestaurant
 38. Bij de drogist vragen of ze een bepaald product ook zonder dieren(leed) verkopen
 39. Je sportclub/team laten sponsoren door een vegan merk, het liefst met bedrukte kleding (vergeet ook niet voorwerpen als bidons te bestickeren)
 40. In een winkel (chocolade)letters door elkaar husselen tot een vegan boodschap

Zoals je ziet is er een heel scala aan activiteiten waarmee je een stem voor de dieren kunt zijn. Kleine acties kunnen een groot verschil maken. Kies waar je hart sneller van gaat kloppen en go!

Activist in de winkel: Vegan in chocoladeletters
Subtiele boodschap in een winkel achtergelaten
Vegan boodschappen kun je overal achterlaten
Post-it in trein

Organisaties

Met groepsacties zoals demonstraties, protesten, marsen etc. kun je je boodschap breed verspreiden. Hoe groter een actie, hoe meer aandacht er voor zal zijn vanuit de media. En hoe meer aandacht er is, hoe meer mensen tot nadenken worden aangezet. Misschien niet na één keer, maar als men voortaan elke week een krantenartikel of nieuwsitem over dieren(leed) ziet, wakkert dat iemands bewustwording zeker aan.

Organisaties die regelmatig acties voor dieren houden zijn o.a.:

Dit soort organisaties worden grotendeels gerund door vrijwilligers. En vrijwilligers zijn er nooit te veel! Dus wil je naast deelnemer zijn een nog actievere rol spelen, informeer dan gerust waar jouw hulp en/of talent van pas komt.

Mijn eigen activisme

Ik zeg vaak dat ik pas een paar jaar activist ben, maar eigenlijk ben ik al sinds mijn tienertijd actief voor dieren. Als 15-jarige ging ik al met anti-bont petities langs de deuren. Later in mijn werk liet ik klanten tekenen tegen dierproeven. Voor mij was het logisch en natuurlijk om dat te doen.

Fast forward naar 2018, toen ik besefte dat het dierenleed alleen maar toenam en dat het eten van dieren nog altijd zo normaal is, dat ik er letterlijk verdrietig van werd. Dit besef maakte dat ik niet langer vanaf de zijlijn wilde blijven toekijken, maar dat ik daadwerkelijk zelf de handen uit de mouwen wilde steken. Het liefst als onderdeel van mijn dagelijks leven. Ik zocht online naar de mogelijkheden en die vond ik! Zo raakte ik bekend met diverse acties en organisaties en sindsdien zet ik mij dagelijks in om de wereld plantaardig te maken. Hoe? Dat lees je in een volgend blog!

Tips

Meer inspiratie
In een eerder artikel deelde ik 10 x inspiratie om de plantaardige revolutie te versnellen. Zo kun je eenvoudig actie ondernemen vanuit je eigen huis (en dus volledig coronaproof).

Praktische info
Demonstreren is een grondrecht. De overheid moet daarbij het demonstratierecht faciliteren en beschermen, zolang het vreedzaam verloopt en de veiligheid kan worden gewaarborgd. Lees op de site van de politie meer over je demonstratierecht.

Sluit je aan
Online vind je diverse Facebookgroepen om onderling evenementen, tips en informatie uit te wisselen, bijvoorbeeld Vegan Activism in the Netherlands en 1 Front Tegen Dierenleed.

Kopfoto: Ed Heesbeen

Tamara Tervooren

Ondernemer | Op caravanavontuur

Digital nomad, webdesigner en vrijwilliger in vegan activisme. Haar missie is om meer bewustwording in de maatschappij te creëren over waar ons dagelijks voedsel vandaan komt en om mensen te inspireren hoe (h)eerlijk plantaardig eten is. Voor JOIN schrijft zij over haar belevenissen tijdens voorlichtingsacties en geeft ze handvatten om over te stappen naar een plantaardig leven.

19 artikelen | 22 reacties

Sharing is caring

Eén gedachte over “In actie komen voor dieren? Dat doe je zo!

 1. Het houd niet op al de ellende. Al het dieren leed en de wereld die naar de knoppen gaat. Daar krijg ik slapeloze nachten van. Ik help al zoveel mogelijk. Maar het kan nooit genoeg zijn… Dus..

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven