Banket Yvette: vegan taarten als kunstwerkjes! [interview]

Dit noem je dus een vliegende start: ze plaatst net voor de opening van haar banketbakkerij een berichtje op Facebook, een uur later staan de eerste klanten binnen, werd haar bedrijf opgepikt door lokale media, binnen een week heeft ze meer dan 1000 FB-volgers en nog geen maand later hebben diverse restaurants uit het land het lekkers wat ze bakt op de kaart staan.

Wie deze vrouw is? Yvette Kox, de beste taartenbakster van Breda als je het mij vraagt. En met taarten doe ik haar tekort, want het gebak ziet er uit als eetbare kunst. Komt mooi uit ook, want de banketbakkerij is gevestigd in galerie Pol38. Een mooie combi!

In april 2017 werd het zaadje geplant voor de banketbakkerij. Yvette: “Ik bakte voor de verjaardag van een vriendin glutenvrije taarten, die zeer uitbundig door de gasten werden ontvangen. Ik maakte er foto’s van en had het gevoel dat het ‘een begin was van iets’, dat klopte dus helemaal! Van chocolade-mocca- tot raw citroen- en appeltaart: iedereen wilde van elke smaak een stukje proeven. Zoveel waardering had ik niet zien aankomen, maar nieuwsgierig plaatste ik wat foto’s in Facebookgroepen. Ook daar een en al enthousiasme en zelfs de vraag of de taarten te bestellen waren. Toen nog niet, maar het zette mij aan het denken. In juli mocht ik op een Limburgs festival taarten versieren van een andere raw-bakster. Het werden plaatjes om te zien volgens de bezoekers. In december brachten diezelfde vriendin en haar vriend mij in contact met Anita – vega en op weg naar vegan – en ontstond het concept voor de winkel die een aantal maanden later haar deuren opende.” Met direct het grote succes als gevolg dus.

banket yvette vegan taart in breda

Het assortiment is niet alleen vegan, het is ook nog eens glutenvrij, sojavrij, vrij van geraffineerde suikers en volledig biologisch. Een aantal producten zijn bovendien notenvrij. Om eens een paar smakelijke varianten te noemen: vanille-frambozentaart, tiramisu, bosbessentaart, chocolade-banaantaart, verschillende cupcakes, superlekkere mueslikoekjes en limoen-kokos-energieballetjes. En ook: brood en vrolijke zomers gekleurde ijsjes! Wat een heerlijkheid om rond te kijken bij deze twee bedrijven.

De galerie verkoopt unieke kunstobjecten van kunstenaars met een missie en passie om de wereld beter te maken voor mens, boom en dier. Eigenaresse Anita Doornekamp bruist van de energie en neemt je mee in een creatieve ontmoeting, je bent er echt even uit de drukte van de dag. Onder het genot van koffie met rijst- en amandelmelk lonken vanuit de vitrine taarten, koekjes en andere delicatessen.

Ze schrok zich rot

“Veganistisch leven is sterk in opkomst merk ik. Veel van mijn klanten eten plantaardig en zijn bewust bezig met hun voeding. Zelf eet ik inmiddels vijf jaar vegan, daarvoor een aantal jaren vegetarisch. Ik schrok me rot toen ik bij het tekenen van petities ontdekte wat voor leed er in de zuivel- en eierenindustrie omgaat. Koeien geven geen melk. Dat wordt gewoon afgepakt, net als het kalfje. Ik ben acuut veganistisch gaan eten, heb er geen moment moeite mee gehad. En ook op andere terreinen voer ik dierenleedvrij leven door”, vertelt Yvette.

Ze kocht bij Vega-life een aantal nieuwe schoenen en riemen, want wilde niet met dierenhuid om haar huid lopen. Ook bij verzorgingsproducten kiest ze de diervrije varianten. Vanuit interesse in gezondheid volgde ze een cursus orthomoleculaire voeding en kookt en bakt daardoor niet alleen smaakvol maar ook voedzaam.

Hoe plantaardig eten voor iedereen toegankelijker te maken is, heeft Yvette een heldere mening: “Ik eet het liefst bij een volledig vega(n) restaurant, daar mogen er meer van komen. In mijn omgeving doet niemand moeilijk over vegan eten, ze zijn juist nieuwsgierig en vinden het lekker wat ik maak. Ik vind dat elk restaurant op z’n minst een goede vegan optie op de kaart moet hebben staan. Iets waar over nagedacht is. Dan hoeft iemand die graag plantbased eet niet vooraf te bellen of uit te zoeken waar ze terecht kunnen. Als bedrijfskantines dan ook nog vegan opties gaan aanbieden, leren meer en meer mensen hoe lekker en gezond het is.”

Goed doen als levensstijl

Yvette: “Als je naar plantaardig eten kijkt is het veel gevarieerder en lekkerder dan het conventionele eten waarbij vlees of vis de boventoon voert. Er komt veel meer bij, er gaat een nieuwe eetwereld voor je open. Bovendien is bijna alles een-op-een te vervangen, je wordt er vanzelf handig in. Ik gun mensen deze gezonde levensstijl, als is er ook genoeg ongezonds te krijgen. Dat is een keuze. Maar ik gun het vooral de dieren.”

Ze zet zich actief in om the vegan movement uit te dragen. Naast haar winkel is ze heel zichtbaar op Facebook waar ze onder meer recepten deelt, ze tekent veel petities, doneert cadeaubonnen voor charity-dinners, doneert zo nu en dan een taart, is lid van Proveg Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en op de toonbank liggen prominent de flyers van Bite Back en De Nobele Hoeve.

Bewustwording creëren is haar op het lijf geschreven. En ook het ‘goed doen’ is in haar leven een vanzelfsprekendheid. “Ik ben heel zuinig met energie, gas en water. De keuken waarin ik mijn koekjes en taarten bak heeft energie van Vandebron en is van een bedrijf dat niks met dieren en dierlijke ingrediënten doet. Ik bankier bij Triodos bank, die zetten zich ook in voor een betere wereld.”

Yvette's Favorieten

Winkel voor vegan boodschappen

Natuurwinkels voor wekelijkse boodschappen en www.vmarktutrecht.nl voor vegan kazen. Ik koop niet veel kant-en-klaar, maak het liever zelf met verse producten.

Vijf tips voor wie vaker plantaardig wil eten

  1. Kijk naar de mogelijkheden in plaats van naar wat er wegvalt. Die zijn eindeloos en er komt uiteindelijk juist veel meer bij. Je gaat gevarieerder en lekkerder eten, en het veel meer waarderen.
  2. Besef wat je ervoor terug krijgt, het fijne gevoel van het goede dat je doet voor de dieren en planeet weegt zwaarder en duurt langer dan een moment smaak.
  3. Laat bij vervangende producten de smaak van het echte product los en beoordeel de smaak op zichzelf staand. Is dit lekker ja of nee? Niet, lijkt dit precies op…?
  4. Kijk rond op webshops als veggie4u.nl en vmarktutrecht.nl. En maak recepten van bijvoorbeeld onegreenplanet.org en bosh.tv.
  5. Word lid van vegan groepen op Facebook, ook de vegan groepen van specifieke steden zijn erg handig en leuk om vegans uit de omgeving te ontmoeten. En volg ook daar pagina’s voor recepten en andere informatie.

Favoriete eten

Allerlei curry’s en andere Oosterse gerechten vol groente. “Sowieso altijd veel groenten, anders heb ik niet gegeten.” En de quinoa nuggets van Soto zijn voor haar niet te weerstaan.

Restaurant waar je graag komt

Loff in Breda, De Groene Chef in Tilburg en Spirit in Rotterdam of Amsterdam.

Wat is jouw mooiste wereldbeeld

Een wereld waarin iedereen elkaar behandelt zoals zij zelf behandeld willen worden, inclusief de dieren natuurlijk. “Be the energy you want to attract”, dan zul je het ook aantrekken.

Yvette tipt!

Dit filmpje heeft haar een paar jaar geleden veel goed gedaan en kracht gegeven.

Cookie Alert

YouTube kan je kijkgedrag volgen en andere (persoons)gegevens verzamelen. Daarom laden we video's alleen als je daar expliciet voor kiest. Je kunt op elk moment cookies verwijderen via je browser.

Het succes van Banket Yvette nam grootse vormen aan! Daardoor heeft ze besloten om vanaf 2019 haar bedrijf anders in te richten en zich te focussen op twee pijlers:

  • Taarten en ander gebak maken op bestelling, zoals bijvoorbeeld een huwelijk of verjaardag.
  • Haar scope uit te breiden naar de retail en horeca, waardoor haar eetbare kunst verkrijgbaar is bij onder meer diverse winkels van Odin en tal van restaurants.

www.banketyvette.nl

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven