Kopi Luwak: een letterlijk onbetaalbaar kopje koffie

Als enorme koffieleut ben ik altijd geïnteresseerd geweest in deze ‘onbetaalbare’ koffie. Alleen de naam vond ik al lekker klinken. Maar toch, koffie die gemaakt wordt van de uitwerpselen van een kat… niet echt een aantrekkelijk idee. Zeker als je bedenkt hoe er wordt omgegaan met deze dieren. Ik ben mede-eigenaar van de winkel Inproc Koffie & Thee, wij verkochten deze koffiesoort ook. Verkochten, verleden tijd dus. En ik vertel je graag waarom dat zo is.

Wat is het?

Kopi Luwak, Kopi Loewak oftewel koffie van de civetkat, is de duurste koffiesoort ter wereld. Niet omdat de koffiebes zo duur is, maar vanwege het zeer ‘speciale’ productieproces. De civetkat is namelijk dol op de rijpe koffiebes als klein onderdeel van zijn dieet. De bessen gaan door het lichaam – en dus het verteringssysteem van de kat – en vervolgens komen de koffieboontjes er in zijn geheel weer uit.

Vroeger mochten de koffieplukkers in Indonesië geen bessen voor eigen gebruik plukken, dus mochten zij het met de uitwerpselen van de Civetkat doen. Voor de duidelijkheid: vroeger liepen er dus vrolijk dartelende diertjes rond, tussen de koffieplukkers, die heerlijk van de koffiebessen aan het smikkelen waren.

Bucketlist

Door dit beeld en het verhaal dat er maar weinig van deze koffie geproduceerd wordt, wordt de koffie als “onbetaalbaar” gezien en staat het drinken van deze koffie bij veel mensen op de bucketlist. Mooie, schattige plaatjes bij #kopiluwak op Instagram en de vele reacties “I have always wantend to try this” en “I’m so jealous at you drinking this coffee” bevestigen hoe populair deze koffie is. De marketing is goed en zo weinig wordt er niet geproduceerd van deze koffie.

Hoe gaat het echt?

Nooit stilgestaan bij het werkelijke verhaal viel ik die ene ochtend, lekker genietend van mijn gewone bakje koffie, van mijn stoel door een vreselijk filmpje over de civetkat en de keiharde productie van kopi luwak koffie.

Voor wie ook herkenbaar? Omdat ik nog al een dierenliefhebber ben, komen er heel veel schattige dierenfilmpjes voorbij, maar soms ook die filmpjes die je echt niet wilt zien en waarbij je maag drie keer omdraait.

Helemaal geen vrij rondhuppelende smikkelende katten. Kleine kooien en eenzijdig volgepropt met alleen maar bessen. Terwijl:

  1. de civet dol is op koffiebessen, maar alleen als toetje op hun afwisselend dieet. Nu krijgen ze alleen maar deze bessen, met alle gevolgen van dien op hun gezondheid.
  2. de civet een enorm territorium nodig heeft, niet een kooi. De beestjes worden gek in kleine ruimtes.

Onbetaalbaar?

Oordeel zelf: is het echt waard om dit te drinken, ook al staat (en hopelijk vanaf nu – stond) het op je bucketlist? Is € 20 voor 100 gram echt onbetaalbaar? Als hier de echte prijs voor betaald zou worden die het kost (een levend wezen) dan is het in mijn beleving pas echt onbetaalbaar. Letterlijk.

Er zijn vele schrijnende filmpjes te vinden over de productie van Kopi Luwak. Dit filmpje geeft je een duidelijk beeld:

Cookie Alert

YouTube kan je kijkgedrag volgen en andere (persoons)gegevens verzamelen. Daarom laden we video's alleen als je daar expliciet voor kiest. Je kunt op elk moment cookies verwijderen via je browser.

Dit artikel is geschreven door Bianca Ippel. Nuchtere idealist, ondernemer, fan en trots bezitter van een retro Volkswagenbusje, worteltaart- en wijnliefhebber. Helpt bedrijven met duurzame ambities om hun business gedegen op te bouwen. Wandelt graag langs het strand en ruimt dan meteen zwerfvuil op.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven