Lisette Kreischer & Maartje Borst verleiden stoere mannen. Zoals Joost. [dubbelinterview]

Eten om flink op te kauwen, saus die in je snor blijft hangen en elke hap met een hoog smaakgehalte: typisch manneneten. Van dat eten zoals stoofpotten, stevige burgers of – heel origineel – de ‘beercan cabbage’. Met ingrediënten die je makkelijk kunt krijgen en waarmee je met een paar simpele technieken een stoere maaltijd op tafel zet. En dan ook graag gezond en met oog voor het milieu, want dat is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Dus mannen: neem het keukengerei in de hand en kook ‘the hell out of your kitchen’! Vinden vrouwen namelijk ook heel leuk 😉

Man.Eat.Plant. kookboek mannen recepten vegan
Lisette Kreischer is al jarenlang een bekendheid als het gaat om plantaardig eten. Ze stond bijvoorbeeld aan de wieg van The Dutch Weed Burger en ze schreef meerdere bestsellers zoals ‘Veggie in pumps’, ‘Ecofabulous koken in alle seizoenen’ en recent ‘The Plant Pharmacy’. Boeken die vooral bij vrouwen heel populair zijn, mannen spreken een andere taal. Nu is het tijd om dat gat in de markt te vullen: stoere recepten waar mannen hun vingers bij aflikken en die ze bovendien makkelijk zelf kunnen bereiden.

Vandaag verschijnt het boek ‘Man.Eat.Plant.’, waarin een rijke verzameling recepten te vinden is. Ze schreef het boek samen met Maartje Borst, eigenaresse van vegan lunchroom Koffie ende Koeck in Amsterdam. “Maartje lééft vegan eten, zij ontwikkelde alle recepten. Ik heb de teksten geschreven en de fotografie op me genomen. We laten zien dat er ontzettend veel mogelijk is als het gaat om goed, volwaardig en stevig eten. Met amper kant-en-klare producten zoals vegaburgers uit de supermarkt, we kiezen juist voor échte en pure ingrediënten. En dan komt het aan op de bereiding. Roken, smoken, braden, grillen: dat is de clou om mannen te verleiden. Het boek staat vol kleine technieken die iedereen kan toepassen om het maximale uit de keuken te halen. Zo maakt mijn partner Jonathan vaak ‘Pasta à la Johnny’: uitje snipperen en in een goede laag olie een minuut of tien karamelliseren. Verse, rijpe trostomaten erbij, lang laten sudderen, courgette en veel knoflook kort meebakken en afmaken met zwarte peper en zout en dan met spaghetti. Overheerlijk!” vertelt Lisette enthousiast. Kookboeken met plantaardige recepten voor mannen zijn nog maar beperkt verkrijgbaar, het is een missing link in deze tijd waarin meer en meer mensen eten met oog voor milieu, dierenwelzijn en eigen gezondheid. Man.Eat.Plant. is een ware verrijking in de keuken.

Joost van Beek laat zich verleiden en neemt verantwoordelijkheid

Als man is het stoer om te barbecueën en bier te drinken, je ziet het volop in advertenties en reclamecampagnes. Joost is er van overtuigd dat Man.Eat.Plant. een actueel thema raakt, omdat het laat zien dat het juist heel stoer is als mannen kiezen voor plantaardige voeding. En het appelleert aan iets wat we eigenlijk allemaal wel weten. Hij vertelt ”Het komt voort uit het groeiende modern warriorship om op een respectvolle manier te leven. Ik zie dat ook steeds meer terug komen bij mannen, die zijn er echt mee bezig. Dat leidt tot een andere omgang met eten. Een boek als dit geeft net dat extra zetje om wel die stap te maken en geen vlees of vis te eten. Het maakt het eenvoudig om excuses opzij te zetten, want je hoeft niks te missen. Mensen zijn vaak bang voor de verandering, weten niet hoe te koken of we sluiten onze ogen voor iets wat niet goed is. Die verantwoordelijkheid moeten we echt meer nemen.”

Joost – eigenaar van een aantal bedrijven, waaronder ‘Ondernemers van nu’ – eet vegetarisch en kiest daarnaast voor zo min mogelijk dierlijke producten. “Ik eet soms biodynamische geitenkaas. Pas zei iemand “waar denk je dat de bokjes blijven dan?”, waarbij ik me weer eens realiseerde dat volledig plantaardig eten er ook bij mij wel aan zit te komen. Leer koop ik al niet meer – de schort op de foto is van Corkwood – en ook in bredere zin let ik op de afkomst van materialen of ingrediënten van spullen die ik gebruik”. Zijn favoriete recept uit het boek – Indian Masala Dosa – vind je onderaan dit artikel.

Joost van Beek Man.Eat.Plant. vegan kookboek mannen

Verantwoordelijkheid nemen kan soms best een lastige weg zijn in deze wereld. Hoe Joost dat denkt te doen? “Ik ben heel gedisciplineerd. Als ik beslissingen neem en er in geloof ben ik goed in staat mijn gedrag aan te passen voor een hoger doel. Ik constateer in de huidige tijdsgeest dat mensen het lastig vinden om iets te moeten laten voor een ideaal. We zijn op onszelf gefocust, krijgen continu impulsen in deze consumptiemaatschappij en die willen we direct bevredigen. Ik train me er in, koppel mijn gedachten er van los en ben dan in staat het de baas te worden. Met Lisette heb ik een heel diepe vriendschap ontwikkeld, zij is op dit vlak voor mij een enorme support en helpt me opladen. Ze inspireert me doordat ze al zo lang bezig is met een ideaal, ze geeft niet op,” vertelt Joost.

Lisette herkent het heel goed dat verantwoordelijkheid lastig kan zijn. ”Veel mensen doen wat ze gewend zijn en gebruiken dat als excuus, ‘Ik heb het altijd zo gedaan, het hoort toch zo, dit heb ik geleerd’. Ze vergeten uit te zoomen en te zien wat het gedrag betekent voor de planeet. We hebben als consument, bedrijfsleven en politiek de verantwoordelijkheid te nemen en die stap te zetten. Besef waar we zijn en wat we kunnen, dan maak je andere keuzes. In harmonie leven en mensen, dieren en natuur ondersteunen. En dan kun je nog steeds goed geld verdienen, er komt een ander soort bedrijfsvoering uit voort.”

De weerbarstige praktijk van alledag

De wereld is sterk beïnvloed door carnistisch denken, het is voor velen een normaal denkbeeld om dieren te gebruiken. Lisette: “Ik ben gezegend met lieve mensen om me heen die mee (willen) doen. Één stap buiten die groep en dan is het anders, daar begint dan ook het activisme waar ik voor sta. Ik hou het altijd bij mezelf: hoe boos ik ook ben, ik wil niet een ander de schuld geven. Carnisme zit nog zo diep verankerd dat het verleden, heden en nabije toekomst schrijft. Ik zet me er met alles wat ik kan voor in om het beeld te kantelen. En dat doen velen met mij gelukkig. Neem als voorbeeld de Animal Rights March die in 2018 voor het eerst in Nederland werd georganiseerd. Tienduizenden mensen liepen in grote steden om aandacht te vragen voor dierenrechten. De warmte, de saamhorigheid, de waardering van mensen die het zagen: dat ontroert mij enorm.”

Joost ziet duidelijk dat die verandering gaande is: “In het straatbeeld zie ik meer vega(n) eetgelegenheden. Laatst was ik in de Weimarstraat in Den Haag en zag onder meer een wijnwinkel, kapper, supermarkt, eettentjes, koffiezaken, allemaal vegan! Het wordt steeds normaler. Het is goed dat de impact op milieu in beeld wordt gebracht. Dat maakt dat het topic over plantaardig leven nu veel sterker behandeld wordt. De vervuilende industrie, regenwoudkap voor veevoer, veel geweld zoals het doden van natuuractivisten: al dit soort zaken worden zichtbaar voor het grote publiek.”

De horeca loopt nog achter, maar het begint door te komen. En lekker plantaardig koken is niet lastig, het vraagt van chefs om hun talenten beter te benutten. Vergeet falafel en groenteburgers op het menu, kies voor spannende gerechten zoals stevige curry’s. Als groente het hoofditem wordt is er zoveel mogelijk en behoren vlees en zuivel snel tot het verleden in ons eten. Een van Lisette’s favoriete restaurants – naast Koffie ende Koeck – is Kebec, een kleine pizzeria in Amsterdam-Noord. Als je daar vraagt of ze een vegan pizza voor je willen maken is het zeker weten de beste die je ooit op hebt. Hun saus en bodem is de beste!

Gezond, groenterijk eten wordt steeds meer mainstream. Als je er daarbij voor kiest om groente en fruit van het seizoen te eten, merk je bovendien dat de prijzen veel lager zijn. Lisette tipt om een abonnement op een groentetas te nemen: “Zo ontdek je veel nieuwe soorten en krijg je nog meer variatie. Ik heb geleerd om te voelen wat goed voor mij is, wat mijn lijf aangeeft en waar het behoefte aan heeft. Ik eet met de seizoenen, dus elk seizoen verlang ik naar iets anders en kies voor veel variatie. In een groentetas zitten precies die groenten – en fruit – die ons op dat moment het beste voeden. Zelf doe ik mijn boodschappen onbetwist bij de biologische winkel, want bespuiten verarmt en verzuurt bodemleven, water en lucht. Ik vind het heel goede ontwikkeling dat de supermarkten ook die richting steeds meer op bewegen. Kiezen met je boodschappenkar is een van de grootste sociale bewegingen die je kunt maken!”

“Plantaardig leven is een mooie symbiose: goed voor de mens, de aarde en de dieren blijft elkaar versterken. In harmonie. Ik weet dat we het kunnen als je compassie voelt voor de ander en jezelf,” besluit Lisette met instemming van Joost.

Lisette Kreischer Maartje Borst vegan Man.Eat.Plant kookboek mannen

Man.Eat.Plant. heeft natuurlijk een eigen website (met recepten!) en is verkrijgbaar bij alle (online) boekwinkels. Lees meer over Lisette Kreischer op haar uitgebreide site en ga eens genieten van het heerlijks bij Koffie ende Koeck.

Tips om stoere mannen te verleiden

  • Denk: ik verander niet veel, ik haal dier er uit en stop plant er in. Niet denken dat alles anders moet en dat je tofu moet eten.
  • Verwelkom smaakbommen in je keukenkast. Omarm rookzout, soyu, kruiden, kala namak, knoflook en andere – sterke – smaakmakers.
  • Erken groenten en zie ze niet als not-cool of typisch-voor-vrouwen. Er hoeft niks voor te sterven wil iets super lekker zijn, dat is pas cool.

Joost’s favoriet uit M.E.P.: Indian Masala Dosa

Deze kruidige Indiase wrap smaakt heerlijk bij een koud biertje! Lekker makkelijk fingerfood. Maak er een frisse salade bij en je hebt een complete maaltijd vol Indiase smaken waar Joost dol op is.

Indian Masala Dosa vegan mannen kookboek Man.Eat.Plant

Voor 2 tot 3 personen

VULLING
4 el olie om in te bakken
1 sjalot, gesnipperd
2 grote aardappels, in kleine blokjes
1 grote zoete aardappel, in kleine blokjes
een stukje gember, fijn geraspt
2 tl garam masala (Indiaas specerijenmengsel)
2 tenen knoflook, gehakt
versgemalen zwarte peper en zeezout
2 stengels bosui, in ringetjes
1 bosje koriander, fijngehakt

PANNENKOEKEN
100 g tarwebloem
100 g kikkererwtenmeel
halve tl bakpoeder
150 ml bier
150 ml plantaardige melk (soja-, rijst- of havermelk)
versgemalen zwarte peper en zeezout
olie om in te bakken

Zo maak je de vulling

Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalot op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de aardappel, zoete aardappel en gember toe en bak ze gaar. Bak tegen het einde van de gaartijd de garam masala mee, gevolgd door de knoflook. Doe het mengsel over op een grote snijplank en hak het met een koksmes tot een grove puree. Breng op smaak met peper, zout, de helft van de bosui en het merendeel van de koriander (houd een beetje achter voor de garnering).

En zo de pannenkoeken

Meng alle ingrediënten in een kom tot een glad beslag. Verhit een beetje olie in een koekenpan en giet er wat beslag in. Kantel de pan zodat het beslag over de hele bodem uitloopt en je een grote dunne pannenkoek krijgt. Bak de pannenkoek gaar. Zodra de bovenkant droog is, schep je er een paar eetlepels van de vulling op en rol je de dosa in de pan op. Leg de gevulde dosa op een grote schaal. Herhaal met de rest van het beslag tot alle vulling op is. Garneer de dosa’s met de achtergehouden bosui en koriander.

Lisette tipt!

Dat meer en meer mannen zich uitspreken om anders te leven, laat deze schitterende speech zien. De CEO van Citibank – Philip Wollen – zet ijzersterk uiteen waarom hij voor leven vol compassie kiest.

Cookie Alert

YouTube kan je kijkgedrag volgen en andere (persoons)gegevens verzamelen. Daarom laden we video's alleen als je daar expliciet voor kiest. Je kunt op elk moment cookies verwijderen via je browser.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 75 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven