Maartje Borst – Koffie ende Koeck [Interview]

Droom jij ook weleens van je eigen koffietentje of lunchroom? Een plek waar je elke dag je klanten blij kunt maken met heerlijke drankjes en hapjes? Ik wel hoor! Ik zou mijn tentje helemaal vol zetten met plantjes, veel boeken neerleggen en natuurlijk een heleboel kussens om lekker op neer te ploffen. Maar een koffietentje is natuurlijk niet alleen maar feest, er moeten ook een heleboel minder leuke dingen gebeuren. Want ja, die afwas maakt niet zichzelf schoon. Maartje Borst, de eigenaresse van Koffie ende Koeck in Amsterdam, weet hier alles van! Ik ging met haar in gesprek over haar eigen horecazaak, haar nieuwste kookboek Taart ende Koeck en natuurlijk, hoe kan het ook anders, haar favoriete recepten. Lees je mee?

Je bent Koffie en de Koeck in 2014 gestart, je bent dus ondertussen al meer dan 6 jaar bezig! Waar ben je het meest trots op van wat je de afgelopen jaren hebt bereikt?

Klopt ja! Ik denk dat ik het meest trots ben op het feit dat alles structureel ‘loopt’. Ik was echt nog een kuiken toen ik de zaak begon en moest leren hoe het is om een bedrijf te runnen. Dit is gelukt, ik ben er nog steeds! Ik was ook heel trots op mijn team, we waren tot voor kort met zijn zessen. Iedereen had het werk echt goed in de vingers. Helaas zijn een aantal dames van baan geswitcht toen de coronamaatregelen doorgevoerd werden. Heel begrijpelijk natuurlijk omdat er er nu veel minder uren beschikbaar zijn. Hopelijk kan ik binnenkort weer een groter team opbouwen.

Je eerste kookboek Taart ende Koeck is net uit, gefeliciteerd! Met welk recept ben je het langst bezig geweest tot je tevreden was? En van welk recept denk je: iedereen vindt dit lekker!

Ja, ik ben er zo blij mee! Ik ben al sinds jaar en dag bezig de tulband van mijn vader te veganizen. Het is ondertussen heel aardig gelukt! Maar ik zal blijven experimenteren tot hij éxact hetzelfde smaakt en dezelfde textuur heeft.

 

Maartje Borst
Trotse Maartje Borst met haar boek Taart ende Koeck – Foto: Lisette Kreischer

De passievrucht cheese cake is écht een aanrader voor iedereen. Ik zou deze elke dag en de hele dag door kunnen eten. De textuur is zo rijk, zalvig en luchtig tegelijk, en het frisse passievruchtlaagje bovenop maakt de taart lekker licht en fris. Het aroma van de passievrucht brengt mij echt in de zevende hemel.

Wat vind je het leukste aan je werk? En waarvan zeg je: als ik dit niet meer zou hoeven doen, zou dat geweldig zijn!

Het leukste aan mijn werk vind ik de vrijheid die ik heb om creatief te zijn. Ik heb vaak creatieve kriebels en experimenteerdrang en word ongelukkig als ik deze niet voldoende kan uiten. Het is dus super fijn om hier de ruimte voor te hebben!

Er zijn ook wel nadelen aan een eigen zaak runnen en in het bijzonder in de horeca. Het grootste deel van de dag ben je aan het opruimen, ordenen, afwassen en schoonmaken. Niet heel erg om af en toe te doen, maar het maakt een groter deel uit van het werk dan ik zelf leuk vind. Ik krijg ook heel veel e-mails met veel uiteenlopende vragen. Het lukt op drukke dagen niet altijd om overal meteen antwoord op te geven. Ik vind het een vervelend idee dat mensen soms een paar dagen op antwoord moeten wachten.

Je krijgt klanten van over de hele wereld die speciaal naar Koffie ende Koeck komen om te genieten van je lekkernijen. Welke bezoeker ga je nooit meer vergeten?

Leuke vraag! Er zijn heel veel bezoekers die ik niet meer vergeet. Er was eens een dame uit Londen die heel graag een afternoon tea wilde doen. Dit kan vanaf twee personen. Ze wilde het zo graag dat ze in haar eentje een afternoon tea voor 2 bestelde.

 

Maartje Borst
Maartje Borst met vriendin Lisette Kreischer
– Foto: Lisette Kreischer

Zijn er bepaalde vaardigheden die je nog zou willen leren of ontwikkelen?

Het lukt steeds beter om meer structuur aan te brengen, maar dit blijft wel een leerpunt voor mij. In mijn hoofd is alles op orde, maar mijn omgeving weerspiegelt dat niet altijd.

Wat doe je het liefst in vrije tijd? Waar krijg jij echt energie van?

Bakken en koken! Ook buiten werk om 🙂 Daarnaast krijg ik energie van muziek luisteren/maken, tekenen, een fijne boswandeling maken en gezellig samen zijn en eten met vrienden en/of familie.

Heb jij nog aanvullende vragen voor Maartje Borst? Laat ze dan achter in de reacties! Natuurlijk kun je ook meer over Maartje en haar lunchroom Koffie ende Koeck lezen op de website. Hier kun je ook haar kookboek Taart ende Koeck bestellen!

Heb je tips met wie ik nog meer in gesprek kan gaan? Ik hoor het graag!

Lauri van Oosterom

HISTORICUS | GROEN HART

Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor JOIN deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.

15 artikelen | 16 reacties

Sharing is caring

2 reacties op “Maartje Borst – Koffie ende Koeck [Interview]

  1. Ik zou zo graag willen weten hoe je de stroperige massa maakt, die zo heerlijk is in veel vegan gebak..Wilt u een topje van de sluier lichten? Of is dit beroepsgeheim?

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven