Manon van Leeuwen – ZustainaBox [Interview]

Een eigen duurzaam en groen bedrijf opzetten. Een prachtige idee! En vaak blijft het bij een idee. Want pfoe, wat komt er een boel kijken bij de daadwerkelijke uitvoering. En daar weet Manon van Leeuwen van de ZustainaBox alles van. Manon werkte jaren in allerlei verschillende functies in de zorg, hield van shoppen, kocht graag nieuwe spullen en vloog de hele wereld over. Tot ze in 2016 de documentaire ‘Before the Flood’, een Amerikaanse film over klimaatverandering, bekeek. Ze was in shock. Ze schaamde zich. Zij hielp ook mee aan het om zeep helpen van onze planeet. Ze besloot tot haar 50e verjaardag geen nieuwe kleding meer te kopen en extra duurzaam te leven.

Ze werd wel een beetje uitgelachen door haar omgeving, door haar zus. Maar haar zus was ook ontzettend trots en Manon zette door. Als beloning wilde ze graag alleen op reis naar Zuid-Afrika. Het vliegtuig is Manon nooit ingestapt, want ze moest geheel onverwacht afscheid nemen van haar zus.

Een duurzaam eco cadeau

Sindsdien is Manon een ‘vegan minimalist met vliegschaamte’. Samen met Ruben Havertz richtte ze ZustainaBox op. Waarbij de Z staat voor sustainable met een knipoog naar de Z van haar zus. De ZustainaBox is een duurzame cadeaubox vol plasticvrije, pure en plantaardige producten. Alle producten zijn dierproefvrij en veganistisch. En zoveel mogelijk lokaal geproduceerd. Wat zit er zoal in zo’n box? Wat dacht je van een shampoobar, heerlijke fairtrade thee, tandpasta tabletjes of plasticvrije kauwgom. De inhoud van de box wisselt per pakket.

Ik ging in gesprek met Manon over de ZustainaBox, haar plannen voor de komende tijd en vroeg of ze ook wel eens kan ontspannen. Lees jij mee?

Je bent nu al een aantal jaar bezig met de ZustainaBox. Waar ben je het meest trots op van wat je de afgelopen tijd hebt bereikt?

Nou, eigenlijk zijn we nog helemaal niet zo lang bezig! Wij (Ruben Havertz en ik) hebben de BV opgericht in maart 2019. Vervolgens zijn we live gegaan in juni 2019, tijdens de Libelledagen in Almere. Dat was een groot gekkenhuis, maar wel ontzettend leerzaam. We hebben daar meteen geleerd dat het de gemiddelde consument niet alleen gaat om duurzaamheid, maar ook (en vooral) om het zorgen voor je eigen lichaam. En zodra je goed voor je eigen lichaam zorgt, zorg je automatisch ook beter voor onze planeet. En voor de dieren. Het afgelopen jaar hebben we een enorme sprong gemaakt. We brengen ondertussen duizenden ZustainaBoxen bij mensen thuis. Mensen die allemaal de spullen uit de box in handen kunnen nemen. Die ze kunnen ruiken, kunnen proeven en kunnen testen. Op deze manier maken ze op een hele laagdrempelige manier kennis met plantaardige en duurzame producten.

Ik ben ontzettend trots dat we in korte tijd zo groot zijn geworden. Dat we ondertussen allerlei grote ministeries, diverse banken, advocatenkantoren en de politie in ons klantenbestand hebben staan. Dat is echt supertof! De afgelopen tijd heeft vooral de borrelbox het erg goed gedaan. Want wat blijkt, mensen drinkt graag eco biertjes en fairtrade wijn tijdens de digitale vrijdagmiddagborrel 😉

Recent ben je ook gestart met de ZustainAcademy. Kan je hier iets meer over vertellen? Wat kunnen we allemaal leren tijdens deze cursus?

Ja, dat klopt! Onze members en andere mensen die de ZustainaBox ontvangen vinden vaak de verhalen achter de producten ontzettend leuk. Ik heb de afgelopen tijd de training van het boek de Verborgen Impact gevolgd en geef vaak trainingen voor bedrijven als klimaatcoach. Dat gaat nu vanwege corona wat lastiger en daarom dacht ik: waarom ga ik mijn verhaal niet via Instagram vertellen? Zo is ZustainAcademy geboren! Op woensdag 28 oktober is de eerste module online gegaan en ik ga nog tot in december door. De training is gratis te volgen voor members van de Zustainabox en gewoon thuis op de bank te bekijken. Iedereen kan de cursus zo op zijn of haar eigen tempo volgen.

Ik hoop echt dat ik hier veel mensen mee kan inspireren. Dat ik ze meer kan leren over hoe je zelf je impact op de aarde kunt verlagen. Bijvoorbeeld door korter te douchen, vaker plantaardig te eten, je huis beter te isoleren en kritisch te kijken naar je shopgedrag. Want wist jij wat voor enorme impact de kledingindustrie heeft? En is een elektrische auto nou wel een goed idee? Voor het klimaat is het erg fijn dat we nu allemaal meer thuis werken en minder gebruik maken van auto’s en het vliegtuig. Maar ook elk mailtje, elke zoekopdracht op Google kost CO2. Toch wil ik mensen zeker niet afschrikken. Juist door mijn eigen verhaal te delen, mijn eigen ontwikkelingen, hoop ik dat mensen dit herkennen. Bovendien ben ik er heilig van overtuigd dat elke stap verbetering er weer een is. Samen kunnen we wat doen aan de verborgen impact!

Manon van Leeuwen ZustainaBox

Wat vind je het leukste aan je werk? En van wat zeg je: als ik dit niet meer zou hoeven doen, zou dat geweldig zijn!

De groene wereld is zo fijn! Iedereen is altijd blij en aardig. We krijgen geen nare reacties, mensen zijn altijd heel begripvol als iets mis gegaan is met de post of een artikel per ongeluk ontbreekt.

Wel vind ik het soms lastig dat de mailbox overstroomt. Natuurlijk is het geweldig dat ZustainaBox zo’n succes is. Maar soms weet ik gewoon niet meer waar ik moet beginnen, omdat er zoveel werk op de plank ligt. Ik wil graag iedereen persoonlijk te woord staan en kijken wat er goed bij een bedrijf past.

Je ontvangt natuurlijk een heleboel reacties op de ZustainaBoxen. Welke reactie is jou het meest bij gebleven?

Het is bijna onmogelijk een reactie te kiezen, want ik krijg zoveel fantastische reacties van mensen! Ik word echt ontzettend blij als ik ze lees en zet ze ook vaak online. Veel klanten en bedrijven zijn zo blij zijn met de persoonlijke benadering. Ik vind het ook echt belangrijk die persoonlijke benadering te houden. Wij pakken alle boxen allemaal zelf in. Op die manier geven we onze klanten en members een echt cadeau. Veel klanten komen ook weer terug na een aankoop. Zo merk ik bijvoorbeeld dat op dit moment de bestellingen voor een kerstbox erg goed gaan!

Zijn er bepaalde vaardigheden die je nog zou willen leren of ontwikkelen?

Ik zou graag een beetje zakelijker willen worden. Ik wil van nature eigenlijk iedereen helpen. Zelfs als mensen een klein budget hebben. Ik zeg daardoor te vaak ja bij de vraag om korting bijvoorbeeld. Wat niet erg praktisch is als je je eigen bedrijf ook draaiende wilt houden. Verder zou het fijn zijn als ik leer om wat meer structuur aan te brengen in mijn werkzaamheden. Ik ben een beetje een chaoot haha.

Wat doe je het liefst in vrije tijd? Waar krijg jij echt energie van?

Manon van Leeuwen ZustainaBoxNou, op dit moment heb ik eigenlijk helemaal geen vrije tijd. Zelfs in het weekend, op zaterdag en zondag, ben ik aan het werk voor ZustainaBox. Maar als ik een vrij momentje vind, ga ik heel graag naar buiten. Ik geniet ervan om in mijn moestuin te werken. Ik woon in Zuid-Holland vlakbij het strand. Door de duinen lopen is altijd heel ontspannend. En natuurlijk yoga en knuffelen met dieren. Sluit me op in een hut op een Waddeneiland en ik ben heel gelukkig.

Heb jij nog aanvullende vragen voor Manon van Leeuwen? Laat ze dan achter in de reacties! Natuurlijk kun je ook meer over Manon en Zustainabox lezen op de website. De ZustainAcademy is te volgen via Instagram.

Heb jij suggesties met wie ik de volgende keer in gesprek kan gaan? Ik ben benieuwd!

Lauri van Oosterom

HISTORICUS | GROEN HART

Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor JOIN deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.

15 artikelen | 16 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven