Miriam Melchers – Plant Ahead [Interview]

Miriam Melchers is een echte duizendpoot. Toen ik haar leerde kennen en hoorde wat ze allemaal al gedaan heeft in haar leven, moest ik echt even drie keer met mijn ogen knipperen. Zo ging ze na haar afstuderen aan de slag voor bedrijven als Coca Cola en Heineken. De keiharde reclamewereld bleek niets voor haar. Miriam wilde haar energie liever besteden aan bedrijven die iets goeds doen voor onze planeet. Met deze missie in haar achterhoofd kwam ze bij Tesla terecht in de Verenigde Staten. De producent van duurzame, elektrische auto’s. In deze tijd leerde ze niet alleen meer over de CO2-uitstoot van voertuigen, maar vooral ook over de impact van vlees. Je kunt in je eentje zoveel verschil maken alleen al door je eetgewoonten te veranderen.

Miriam hoefde dan ook niet lang na te denken en stapte over naar een plantaardig dieet. Dit was de start van een nieuwe carrière. Ze keerde terug naar Nederland vol duurzame ideeën en startte haar eigen bedrijf, Plant Ahead. Ik ging met Miriam in gesprek over haar drijfveren en wilde natuurlijk graag meer horen over Plant Ahead.

Na een periode in het buitenland ben je in 2018 gestart met je eigen bedrijf Plant Ahead: prachtige coconut bowls en andere duurzame producten. Waarom ben je Plant Ahead gestart?

Ik heb altijd al een droom gehad om zelf te gaan ondernemen en tijdens mijn tijd bij Tesla in de VS werd die droom concreter. In de Verenigde Staten werd ik steeds bewuster van onze impact op de planeet. Ik begon met het verduurzamen van mijn eigen leven en voelde een enorme urgentie om dit met meer mensen te delen. Als individu heb je namelijk veel meer impact dan je denkt! In 2018 heb ik mijn droom werkelijkheid gemaakt en ben ik Plant Ahead gestart. Ik geef lezingen en workshops over duurzaam leven en daarnaast verkoop ik duurzame en handgemaakte producten zoals coconut bowls, coconut candle holders, bamboe rietjes, palm chopsticks en eco-friendly postcards. Allemaal met het doel om mensen te inspireren om duurzaam en plantaardig te leven.

Plant Ahead

Ik kan me zo voorstellen dat het best een uitdaging is om een eigen bedrijf op te zetten. Kun je ons een kijkje achter de schermen geven? 

Een eigen duurzame onderneming opzetten is al een behoorlijke uitdaging an sich, zeker als je alles goed wilt doen. Ik ben ervan overtuigd dat wij, als ondernemers van de toekomst, onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Wij moeten een nieuwe standaard zetten voor duurzaam en eerlijk ondernemen. Daarom maak ik me bijvoorbeeld heel hard voor eerlijke prijzen voor iedereen in het proces. Van onze boeren en ambachtslieden in Vietnam, tot ons Plant Ahead team in Nederland, en onze partners en klanten. Bij mij vind je dus geen crazy kortingen en hoge marges, maar eerlijke prijzen. Ik merk dat veel bedrijven producten willen kopen voor bodemprijzen. Die gaan ze bij mij niet vinden. Ik probeer bedrijven die hier om vragen altijd mee te nemen in onze missie en het proces. Al is het maar om een zaadje te planten. Soms krijg ik ze mee, soms ook niet. We zijn er met z’n allen nog lang niet!   

Je hebt eerder dit jaar de Vegan Thank You Cards gelanceerd. Kun je daar iets meer over vertellen?

Ja, dat klopt! Begin dit jaar heb ik op VeggieWorld de Vegan Thank You Cards gelanceerd. Dit zijn kaartjes waarmee je je dankbaarheid kunt uitspreken naar iedereen die vegan eten voor je maakt. Hoe leuk is het om de ober of chef te verrassen met een kaartje?! Op die manier laat je ze weten dat jij in dat restaurant eet, omdat ze vegan eten serveren. En zo kun je ze inspireren om nog meer vegan op de kaart te zetten.

Op VeggieWorld heb ik de kaartjes gratis uitgedeeld en dat liep storm. Helaas gingen vlak daarna alle restaurants dicht door corona… maar toch worden de kaartjes nog veel uitgedeeld. Van de zomer zag ik via social media dat ze in restaurants in Duitsland en Italië zijn beland. Superleuk! En het goede nieuws: je kunt ze nog steeds gratis bestellen in de webshop. Juist nu, tijdens de sluiting van de horeca, is het een mooi gebaar om (vegan) ondernemers in het zonnetje te zetten. Je kunt ze natuurlijk ook uitdelen als je eten afhaalt!

Plant Ahead

Je ontvangt regelmatig feedback en opmerkingen van klanten over je producten. Welk bericht is jou het meest bijgebleven?

Ik vind het heel leuk en ook heel belangrijk om direct contact met mijn klanten te hebben, zowel online als tijdens workshops en events. ‘Customer happiness’ staat bij mij voorop. Het is superleuk om te zien dat klanten je producten dagelijks gebruiken en dat delen op social media. Zo worden ze onderdeel van het verhaal en verspreiden we samen een belangrijke boodschap.

Ik ontvang heel veel positieve feedback (gelukkig!). Het mooiste vind ik als ik mensen echt kan raken. En als ze door mijn producten of workshops nieuwe duurzame acties gaan nemen. Een comment die me echt is bijgebleven, is van een klant uit de UK: ”I’ve never felt so earthy and vegan and I love it!”. Dat is precies mijn missie! Om via mijn producten mensen te laten (re)connecten met de natuur en hen zo te inspireren om plantaardig en duurzaam te leven.

Ondertussen ben je ook met allerlei andere projecten bezig. Volgens mij zit jij nooit stil. Hoe zorg je ervoor dat je hoofd niet ontploft?

Naast Plant Ahead werk ik ook als marketing manager en ben ik partner bij The Footprint ChallengeWij helpen organisaties met het verduurzamen van binnenuit. Tijdens een 40-daagse competitie helpen we medewerkers om hun voetafdruk te verkleinen en handafdruk te vergroten om zo bij te dragen aan een duurzame wereld.

Miriam Melchers Plant AheadEen 9 tot 5 baan is niets voor mij, haha! Het liefst werk ik de hele dag. Dat is ook tegelijk mijn valkuil, want ik kan niet meer stoppen. Ik denk weleens dat ze bij mij de pauzeknop vergeten zijn. Maar daar wordt aan gewerkt! 

Allereerst denk ik dat het heel belangrijk is om bewust te ondernemen. Weten waarom je het doet, waar je het voor doet en wat de stappen zijn om daar te komen. Ik heb heel veel plezier in mijn werk, ondanks dat het ook heel zwaar kan zijn. Het geeft me heel veel energie om een positieve bijdrage te kunnen leveren.

Ik ben de laatste tijd ook veel bezig met persoonlijke ontwikkeling. Dit helpt me om meer rust in te bouwen en de controle over mijn eigen leven te houden. Zo is het bijvoorbeeld heel fijn om een ochtendritueel te ontwikkelen, af en toe even bewust adem te halen, een dansje te doen als je ergens in vastloopt of juist mindful een wandeling te maken.

Plant AheadWat vind je het leukste aan je werk? En van wat zeg je: als ik dit niet meer zou hoeven doen, zou dat geweldig zijn!

Het allerleukste vind ik om nieuwe ideeën te bedenken en ze direct tot leven te brengen. Als ondernemer kan dat, want dat heb je het zelf voor het zeggen. Ik ben heel erg van ‘Getting Sh*t Done’. Ik kan heel slecht tegen lange meetings en interne politiek, wat je veel ziet bij grote bedrijven. Daar heb ik nu gelukkig een stuk minder mee te maken!

Wat doe jij het liefst in je vrije tijd? Waar krijg je echt energie van?

Eten, haha! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe vegan hotspots en vegan recepten. Hoe hard ik ook werk, I never skip a meal! De laatste tijd ga ik ook vaker de stad uit en de natuur in. Genieten van rust, stilte, groen en dieren. Dat is uiteindelijk ook waar ik het allemaal voor doe.

Heb jij naar aanleiding van dit interview nog vragen voor Miriam Melchers? Laat ze dan achter in de reacties! Natuurlijk kun je ook meer over Miriam en Plant Ahead lezen op haar website.

Heb jij suggesties wie ik verder kan interviewen? Ik hoor het graag! Alle eerdere interviews kun je hier terug lezen.

Lauri van Oosterom

HISTORICUS | GROEN HART

Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor JOIN deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.

15 artikelen | 16 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven