In een eerder artikel schreef ik over het diervriendelijk verjagen van wespen. Blijkbaar zijn veel mensen er niet op uit om insecten te doden, want dat artikel is inmiddels meer dan 75.000 keer gelezen en we ontvingen veel reacties over geslaagde verjaagacties. En waarom zou je een dier willen doodslaan, -spuiten of -trappen of verdrinken als het ook anders kan? Zeker met het oog op de dramatische insectenstand (en leven vanuit compassie) is het voor iedereen beter om deze ongewenste gasten op diervriendelijke wijze te verdrijven. In huis én tuin. En zonder chemische troep om ook het milieu, je huisdieren en (kamer- of tuin)planten geen schade toe te brengen. Fijn voor jou én goed voor de biodiversiteit!
Ik heb in dit artikel de meest effectieve manieren voor je op een rij gezet voor het diervriendelijk verjagen van:
- Muggen
- Mieren
- Rouwvarenmugjes
- Fruitvliegjes
- Vliegen
- Zilvervisjes
- Slakken
- Spinnen
- Muizen en ratten
Het grote voordeel: de meeste dieren verjaag je op dezelfde manier dus je hoeft geen arsenaal aan verdrijfmiddelen in huis te hebben. Sterker nog: het meeste heb je al gewoon in huis! Mis je nog een diersoort of heb je een briljante aanvullende tip? Zet het in comments onder dit artikel, dat voeg ik het graag toe.
Voorkomen is beter dan verjagen
De meeste insecten en ongewenste zoogdieren zoals muizen of ratten komen af op eten. Wil je voorkomen dat je aan de slag moet om de ongewenste gasten naar elders te krijgen, dan begin je daar. Zorg voor een opgeruimde keuken, ook de kastjes en lades waar soms kruimels in liggen. En datzelfde geldt voor de rest van je huis. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zonder dierlijke ingrediënten. Dicht waar mogelijk gaten en kieren en schaf horren aan voor de ramen die vaak open staan.
De ideale insectenvanger!
Soms wil je één insect uit je huis hebben. Een spin, bij, wesp, wants, kever, bromvlieg of wat dan ook. Veel mensen doen dat door een glas eroverheen te zetten en dan een papiertje er onder te schuiven. Werkt perfect! Er zijn ook handige insectenvangers te koop met een wat langere steel, zodat je er én altijd bij kunt én – mocht je echt bang zijn voor het kleine diertje – je hand er niet dichtbij hoeft te houden. Je zet de opening over het diertje en schuift voorzichtig het schuifje dicht, oppassen voor voetjes en vleugels! Buiten laat je de gast weer los die daar minstens net zo blij mee is als jij. Dit is een voorbeeld van zo’n insectenvanger.
Diervriendelijk verjagen: zo doe je dat
Muggen
Horentorendol kun je worden van een mug op de slaapkamer. Of als je ’s avonds op balkon of terras zit en er zoemt constant een mug om je hoofd. Een hor doet wonderen, mits je natuurlijk wel zo veel mogelijk de slaapkamerdeur dicht doet om ze niet uit te nodigen daardoor naar binnen te komen. Ook een klamboe is heel effectief, tenzij je – net als ik – geen zin hebt om maandenlang in een soort tent te slapen. Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren om deze zoemers op afstand te houden:
- Etherische oliën: citroen-, kruidnagel-, eucalyptus-, tea tree- of lavendelolie. Doe het in een verdampertje voor je naar bed gaat of zet het op je terrastafel voor een muggenvrije zwoele zomeravond. Wat ook kan: een paar druppels in een schaaltje heet water naast je bed zetten of wat op je hoofdkussen sprenkelen.
- Kruidnagels in een bakje (warm) water leggen naast je bed of op tafel zetten. Of prik er een aantal in een halve citroen.
- Leg een doekje met wat druppels azijn neer.
- Snij een ui doormidden en leg die in je slaapkamer.
- Een ventilator zorgt ervoor dat de muggen niet in de koele luchtstroom vliegen. Wel zo richten dat je er niet zelf uit je bed waait 😉
- Leeg bakken, potten of waterschotels van planten. Juist in dat soort laagjes water leggen muggen hun eitjes. Zet een (open) regenton niet te dicht bij je terras.
- De citroengeranium. Sowieso zijn planten op je slaapkamer een gezonde keuze en deze variant heeft als bijkomend voordeel dat de geur niet wordt gewaardeerd door muggen. Wrijf voor het slapen gaan zacht met je handen door de plant om de geur te versterken en veeg eventueel je handen over je gezicht of kussensloop om daar ook wat geur achter te laten. Deze planten worden in het voorjaar en de zomer bij vrijwel alle tuincentra verkocht.
Mieren
Deze harde werkers komen alleen in huis als daar iets lekkers te halen is. En dan vooral zoet lekkers, dus goed opruimen en schoonmaken maakt de kans minimaal dat je een heel spoor mieren in de keuken aantreft. Buiten zijn ze de ideale opruimers en heel nuttige diertjes. Ze leven in een kolonie en lopen altijd dezelfde route. Heb je die route eenmaal ontdekt, dan is mieren uit je buurt houden een fluitje van een cent. Door de route met geuren te verstoren, raken de mieren hun oriëntatie kwijt en gaan ze elders kijken. Deze geuren werken heel effectief:
- Azijn, of een mengsel van water met azijn. Spray of druppel het op en rond een deel van het mierenspoor.
- Milieuvriendelijk zeepsop (zoals het merk Ecover) oplossen in water en sprayen of de vloer ermee insmeren.
- Koffiedik. Een geur waar ze helemaal niet van houden, dus strooi dat op je terras en ze trippelen snel weg.
- Planten. Wil je de mieren van je terras weghouden, plant dat sterk geurende kruiden of planten om dat voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld: afrikaantjes, goudsbloemen, lavendel, munt, bieslook, knoflook, basilicum en rozemarijn.
- Specerijen en kruiden waarvan de geur geweldig werkt tegen mieren: kaneel, nootmuskaat, kruidnagels, zwarte peper, cayennepeper, chilipeper, laurierbladeren. En ook de (gedroogde) bladeren van munt en basilicum werken goed.
- Schillen van sinaasappel, citroen en komkommer zijn bekende sterke geuren om mieren weg te sturen.
Geen geur, wel effectief: koper. De oude vijf cent muntjes als je er nog aan kunt komen. Lukt dat niet dan is er bij tuincentra koperdraad of kopertape te koop.
Rouwvarenmug
Staan je kamerplanten er fris bij, kom je ineens overal hele kleine zwarte vliegjes tegen! De rouwvarenmug. De oorzaak is meestal te natte potgrond, wat tevens niet zo goed is voor je planten. Ook kan het zijn dat de larfjes al in de potgrond van het tuincentrum zaten. Dit doe je er aan:
- De grond laten uitdrogen. Niet te veel natuurlijk! Je wilt je planten wel graag houden. Als de bovenste laag van circa 2 centimeter maar goed droogt, want daar leggen ze eitjes.
- Strooi kaneel over de potgrond. Hebben ze een enorme hekel aan. Misschien een enkele keer herhalen tot de vliegjes allemaal weg zijn.
Fruitvliegjes
Zomers een veel geziene gast in menig keuken. Vers voedsel niet buiten de (koel)kast bewaren is de beste optie om ze weg te houden. Zitten ze er toch, maak dan een diervriendelijke fruitvliegjesval:
- Pak een pot of glas
- Leg op de bodem een stukje zacht fruit zoals appel of hele rijpe aardbei
- Rol een A4-papier op tot een trechter
De fruitvliegjes worden aangetrokken door de zoete geur van het fruit, gaan de trechter in en kunnen er dan niet zelf meer uit. Dat is aan jou om ze weer buiten vrij te laten.
Vliegen
Vliegen zijn er in alle soorten en maten, van zwart en groen tot klein en flinke bromvliegen. Vliegen uit huis of van de buitentafel weghouden begint met goed schoonmaken en geen etensresten laten liggen. Verder zijn er een aantal geuren waar ze niet dol op zijn:
- Kruidnagels in een halve citroen steken.
- Geperste knoflook in een bakje doen.
- Uien in parten of ringen snijden en in een laagje water leggen.
- Bakjes met azijn, eventueel ook met wat kruidnagels.
- Bosjes lavendel ophangen of in een vaasje zetten, of gewoon een lavendelplant.
- Basilicumplantjes neerzetten of losse blaadjes verspreid neerleggen.
Van deze geuren werken ook de etherische oliën goed.
Zilvervisjes
Supersnel schieten ze een minikiertje in en als je er eentje hebt gezien, dan kun je er vanuit gaan dat er nog veel meer zijn. Dol op papier en vochtige plekken. Vangen gaat opvallend eenvoudig en je zet ze dan een eindje van huis buiten weg. En ze vinden etensresten ook niet te versmaden, zo zie je maar dat je met goed schoonmaken veel ongewenste gasten buiten de deur houdt. De zilvervisjes komen vooral ’s nachts tevoorschijn, en dan doe je dit soort dingen:
- In de keuken leg of hang je (in de kastjes en lades) zakjes met kaneel en kruidnagel.
- Spray met citroen- of lavendelgeur.
- Pak een oude krant, maak die licht vochtig en leg op een plek waar je vaker zilvervisjes ziet. ’s Nachts doen ze zich tegoed aan deze lekkernij en ’s ochtends schud je de krant buiten leeg.
- Maak een bijzonder effectieve zilvervisjesval. Neem een jampot, omwikkel die met behangtape en leg iets lekkers op de bodem van de pot (stukje brood, nat papier, etc). Zet de pot waar je vaker zilvervisjes ziet. Ze kruipen dankzij het ruwe tape omhoog en de pot in, maar daar kunnen ze niet meer uit. Totdat jij ze buiten uit de pot schudt.
Slakken
Komen je nieuwe (moes)tuinplantjes net kijken, zijn ze ook meteen gespot door slakken. En dan heb jij het nakijken. Slakken zijn verder heel nuttige dieren die graag jouw tuin opruimen door dood materiaal te eten. Slakkenkorrels doden niet alleen de slakken, maar zijn eveneens schadelijk voor egels, vogels, kikkers en andere dieren die juist weer slakken eten. Een absolute no go dus voor dierenvrienden en iedereen met respect voor de natuur. Helemaal als je weet hoe simpel je slakken uit je moestuin of border kunt weten:
- Koper. Mijn persoonlijke favoriet en alle moestuinplantjes worden met rust gelaten. Verkrijgbaar bij (online) tuincentra en doe-het-zelf-zaken. Zowel de kopertape als koperdraad werken fantastisch. Wel zorgen dat er geen overhangende takjes of bladeren zijn, want dan gebruiken de slakken die als brug om alsnog de plantjes vol smaak te verorberen.
- Slakkenschrikdraad. Dat klinkt nogal luguber, in de praktijk valt het mee. Het is speciaal draad met hele lage spanning. Zodra de slak het aanraakt krijgt die een minischokje en kiest graag voor een ander doel.
- Paneermeel. Slakken zijn er dol op! Zet ’s avonds schoteltjes met een laagje paneermeel neer en ’s ochtends neem je schoteltjes vol slakken mee om een eindje van jouw tuin weer in de natuur weg te zetten.
- Slakkenborstels of -randen. Je legt of vouwt ze om een pot, vak of plant en het is voor veel slakken een onneembare hindernis. Behalve voor een enkele naaktslak, die pluk je dan de volgende dag gewoon van de plant om hem naar een nieuwe woonomgeving te brengen.
- Op droge grond komen slakken niet graag, geregeld schoffelen helpt net als in de ochtend in plaats van avond sproeien. Datzelfde geldt voor het strooien van scherp zand, zaagsel, houtas en koffiedik.
- Plant geurende planten waar slakken niet van houden. Denk aan: munt, rozemarijn, basilicum en peterselie of bijvoorbeeld voor een bloemrijk geheel azalea’s, fresia’s, vingerhoedskruid en boerenwormkruid.
Nodig dieren die graag slakken – en insecten – eten uit in je tuin om een natuurlijke balans te creëren. Plaats padden- of egelhuisjes en zorg voor voldoende nestmogelijkheden voor vogels. Nog meer reden om alle chemie uit je tuin te weren, dan hou je al deze tuinvrienden ook in leven.
Spinnen
Bijzonder hoe bang sommige mensen voor deze achtpotige dieren kunnen zijn, het levert soms hilarische situaties op. Die spin is nog veel banger voor jou dan jij voor hem, dus die maakt zich het liefst snel uit de voeten en haalt het al helemaal niet in zijn hoofd om jou op te zoeken. Vangen met een glas of insectenvanger (zie kader boven) werkt heel makkelijk. En ook spinnen zijn gevoelig voor bepaalde geuren, daar hebben ze ronduit een hekel aan. Die geuren kun je inzetten op bijvoorbeeld de vensterbank waarvan je weet dat er kieren zijn waardoor spinnen naar binnen wandelen:
- Spray met munt-, eucalyptus- of tea tree-olie of azijn. Vermengen met water om de geur voor jezelf iets lichter te maken.
- Grootmoederwijsheid: doormidden gesneden kastanjes en walnoten hebben een geur die spinnen niet waarderen. En laten die noten nou net in het seizoen zijn als de meeste spinnen tevoorschijn komen, dus daar zit zeker wat in om te proberen!
Muizen en ratten
Binnen komen ze per ongeluk wel eens terecht, in oudere huizen wat makkelijker dan in nieuwbouw. Je vangt ze op heel eenvoudige wijze met een diervriendelijke muizenval of rattenval. Te koop bij doe-het-zelf-centra en online bij allerlei webshops. Leg er wat cruesli en pindakaas in en zodra het diertje er in loopt klapt het luikje dicht. Vrijlaten wat verder weg van je huis, anders vinden ze misschien de weg terug. En uh…waar één muis is zijn er meestal meer. Dus zet de val nog maar een aantal dagen neer om het hele nestje weg te krijgen.
These animals are just little souls that want to live too
Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!
105 artikelen | 75 reacties
Zou je in het artikel bij het gedeelte over slakken ook extra aandacht willen geven aan het onderwerp ‘naaktslakken’? Alvast bedankt!
Hi Nelleke, dat wil ik uiteraard doen. Het verjagen/verdrijven gaat als beschreven in dit artikel. Wat wil je verder precies weten over naaktslakken? Ze ik dat voor je erbij. Groeten, Danielle