Natuurlijke hulp bij griep en verkoudheid

Het is weer de typische tijd van het jaar voor griep en verkoudheid. Om je heen hoor je mensen niezen en proesten. Wat kun je doen om jezelf op de been te houden? Of beter nog, hoe voorkom je dat je ten prooi valt aan deze ongemakken?

Umeboshi: superbooster om te eten of te drinken

Een van de meest sterke oplossingen om je weerstand te verbeteren is het eten van een umeboshi pruim, elke dag. Umeboshi is een gedroogde pruim die door het fermentatie proces vooral een zure smaak heeft. Als je behoefte hebt aan zuur, dan is umeboshi uitstekend. Umeboshi is versterkend en kan helpen bij algemene moeheid, het neutraliseert je lichaam, en helpt om de bloed en energie circulatie te verbeteren.

Je kunt de pruim zo eten, let wel op de pit. Maar je kunt hem ook in een kop kruidenthee doen met wat shoyu of tamari (soja saus) er bij. Dan wordt het een heerlijke drank die je direct een boost geeft! Werkt perfect als je de verkoudheid of griep aan voelt komen. Je drinkt de drank en eet daarna de pruim op (die dan veel minder zuur smaakt). Als je de umeboshi pruim elke dag gebruikt loop je een stuk minder kans op verkoudheid of griep. Umebohi koop je bij biologische supermarkten en gezondheidswinkels.

Koortsverlagende thee

Heb je koorts tijdens de griep dan is de Daikon-Shiitake-Kombu thee een hele goede oplossing om koorts te verlagen:

  • week 2 shiitakes en een postzegel formaat kombu gedurende een half uur.
  • voeg 1/4 kop geraspte daikon toe met 2 koppen water
  • breng dit aan de kook en laat het 20-30 minuten borrelen

Drink de helft direct en warm de andere helft later op.

Nog meer natuurlijke middelen om jezelf op te peppen

Lente-ui, gember en citroen zijn voedingsmiddelen die je helpen de warmte in je lijf te brengen. Zo kun je herstellen en vooral lekker uitzweten.

  • Gebruik lente-ui in een soep. Kook ook de worteltjes mee, daar zitten veel voedingsstoffen in.
  • Gember en citroen drink je als thee. Dit helpt bovendien goed als je last hebt van je maag tijdens griep.

Last van vastzittende hoest of een verstopte neus? Voeg wat lotuspoeder aan je thee of granenkoffie toe. Dit is poeder gemaakt van de lotus wortel. Je koopt het biologische supermarkten – daar heet het Kohren van distributeur  TerraSana.  Verse lotuswortel vind je bij toko’s, die smaakt heerlijk in de soep. Als je de knol door snijdt zie je ronde gaten waardoor het lijkt op longblaasjes.

Meestal heb je niet echt honger als je griep hebt. Zorg dat je regelmatig een kruidenthee drinkt en voeg af en toe wat citroen toe voor een andere, frisse smaak. Zodra je weer trek krijgt begin dan met het eten van bruine rijst of zilvervlies rijst. Hier zit alles in wat je lichaam nodig heeft om weer op kracht te komen.

Wees zorgzaam voor je lichaam

Body scrub

Een dagelijkse body scrub zorgt voor een goede doorbloeding, wat weer zorgt voor een spoedig herstel. Neem twee droge en schone washandjes of een handdoek en wrijf over je gehele lichaam. Je verwijdert hiermee de dode huidcellen, dus je huid wordt er meteen mooi en zacht van.

Shiatsu – Do-In – Yoga

Er zijn allerlei vormen van lichaamswerk die je helpen bij je herstel, of preventief bij het verbeteren van je weerstand. Shiatsu is een (zelf)massagevorm die gemakkelijk aan te leren is en je heerlijk ruimte geeft in je lijf. Do-In en Yoga zijn vormen van rekken en strekken die zorgen dat je energie vrij stroomt. Ga op zoek naar een centrum bij jou in de buurt waar je deze vormen kunt leren. Voor jezelf, maar ook om je partner of kind een goede en heerlijke massage te geven.

Als je dan toch…

Als de griep je dan toch in z’n ban heeft geef je dan vooral over aan de behoefte aan rust die je lichaam zoekt. Zet je telefoon uit. Laat de computer even weg. Slaap lekker veel. Met het raam open. En laat je verwennen met bovenstaande hulpmiddelen. Luister naar waar je lichaam behoefte aan heeft en neem de tijd om te herstellen. Beterschap!

Dit artikel is geschreven door José Otte, specialist in appreciative inquiry en kenner van aikido en macrobiotiek.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven