PLOF! Daar viel een serieus pakket op de deurmat. Ik wist meteen wat het moest zijn: het nieuwe kookboek ‘Vegan East’ van Milou van der Will. Daar had ik naar uit gekeken.
Het wachten werd beloond. Vegan East is een mooi gebonden boek met stijlvol geïllustreerde kaft, prachtige foto’s en meer dan 100 pagina’s vol Oosterse inspiratie. Al bladerend loopt het water je letterlijk in de mond.
Vegan East: @thegreenchopstick
Milou, die je kunt kennen van het foodblog en Instagram-account @thegreenchopstick, heeft het koken geleerd van haar vader en opa. Ze heeft alleen de familietraditie een eigen plantaardige twist gegeven.
Het boek begint met de basis, want je hebt wel een aantal kenmerkende smaakmakers nodig in je keukenkast om lekker Aziatisch te koken. In veel recepten worden best een boel ingrediënten gebruikt, om met kruiden en specerijen de rijke smaken te bereiken waar veel Aziatische keukens bekend om staan.
Pittig, street- of comfortfood
Dan hoofdstuk 2: Pittig. Dumplings, verschillende gerechten met tofu, kimchi, pompoen rendang en spicy zuurkool. In het hoofdstuk Streetfood vegan gehaktballen, springrolls en verschillende gevulde pannenkoekjes.
Het zal het seizoen wel zijn maar ik sloeg vooral aan op hoofdstuk 4: Comfortfood. Ik noem er een paar: sticky crispy aubergine (het recept mogen we met je delen, zie verderop!), misocurrysoep met linzen en sobanoedels en een geroosterde bloemkool met gember-sojasaus. Daar word je toch blij van in de herfst?
Ze sluit af met het hoofdstuk Zoet: toetjes, ijs en vegan spekkoek (jaaah) en een paar smakelijke cocktails om je Oosterse etentje mee af te sluiten.
Wat ook fijn is: een uitgebreid recept- en ingrediëntenregister achterin. Heel handig als je een bepaald ingrediënt in huis hebt en je weet niet zo goed wat ermee te maken.
Vegan East is een heel compleet boek met veel inspiratie voor een aantal smaakvolle nieuwe favorieten. Sommige vragen wat meer tijd en werk, maar er zijn ook veel recepten bij voor de luie kok die snel klaar zijn. Ik ga maar eens op bezoek bij een goede toko en aan de slag!
Sticky crispy aubergine
Hier kreeg ik thuis applaus voor, een heerlijk groentegerecht dat ik nog vaak op tafel zal zetten. Met toestemming van de uitgever deel ik het graag met jullie.
Ingrediënten
- 2 aubergines in plakken
- 1 tl zout
- 50 gram bloem
- 110 ml havermelk
- 3 el sojasaus
- 75 gram panko
- 1 el arachideolie
- 2 knoflooktenen fijngesneden
- 1 rode peper fijngesneden
- 4 el ketjap manis
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl tamarindepasta
- 2 el ahornsiroop
- 60 ml water
- 1 tl maizena + 2 tl water
- 1 el geroosterde sesamzaadjes
- 1 handje verse kruiden ter garnering
- witte rijst om erbij te serveren
- 1 zakje emping om erbij te serveren
Bereiding 35 minuten – voor 4 personen
Verwarm de oven tot 180 graden.
Leg een schone theedoek op een snijplank. Leg de plakjes aubergine er naast elkaar op. Bestrooi met zout, keer om en bestrooi nogmaals. Dek af met een theedoek en zet er iets zwaars bovenop zoals een gietijzeren pan. Laat 10 minuten staan.
Maak beslag van de bloem, havermelk, 1 tl zout en 1 eetlepel sojasaus. Strooi de panko op een bord.
Veeg het zout grotendeels van de aubergine. Haal de plakken door het beslag en vervolgens door de panko. Leg naast elkaar op een bakplaat met bakpapier. Bak 20 minuten in de oven of tot het beslag goudbruin kleurt.
Maak ondertussen de saus. Verhit de olie in een wok. Fruit de knoflook en rode peper. Voeg de ketjap, de rest van de sojasaus, tomatenpuree, tamarindepasta, ahornsiroop en 60 ml water toe. Laat zachtjes koken. Maak een papje van de maizena en 2 theelepels water. Voeg toe aan de saus en laat binden. Leg de aubergine voorzichtig in de saus en wentel totdat elk plakje bedekt is met saus. Garneer met de sesamzaadjes en verse kruiden. Serveer direct met rijst en emping.
Vegan East is genomineerd voor een Vegan Award in de categorie Beste vegan (kook)boek.
Jouw exemplaar bestel je bij de bekende webshops of natuurlijk je lokale boekhandel.
Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!
105 artikelen | 76 reacties