Reizen als veganist heeft zijn uitdagingen, want je wilt geen tijd verspillen aan het vinden van eten. Dat huiswerk heb ik alvast voor je gedaan en er zelfs mijn werk van gemaakt door het organiseren van vegan reizen. In dit artikel geef ik je zeven tips hoe je vakanties als veganist leuk én makkelijk maakt.
1. Ken je bestemming
Voordat je je tas pakt en op ontdekkingsreis gaat, is het goed je te verdiepen in je bestemming. Dit is nog meer van belang als je veganist bent en afhankelijk bent van restaurants voor je eten. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van de lokale gebruiken met betrekking tot het bereiden van eten.
- In Japan worden de meeste gerechten bijvoorbeeld bereid met dashi, een bouillon gemaakt van vis. Zelfs de meeste groenten worden hierin gekookt. Daarnaast worden er bonito flakes, visvlokken, gebruikt voor de garnering van veel gerechten.
- In India worden gerechten vaak bereid met ghee, geklaarde boter. Dit is niet iets dat je kunt zien als het gerecht voor je wordt geserveerd. En wat je niet weet kun je niet vragen.
- Stukken vlees en vis kun je vaak wel herkennen in je eten, maar toevoegingen zoals oestersaus, vis- of garnalenpasta of melkpoeder zijn moeilijker te herkennen.
Wanneer je op de hoogte bent van de gebruiken omtrent voedsel in het land van bestemming, kun je hiernaar vragen als je je eten bestelt. Zo weet je zeker dat je eten ook daadwerkelijk zonder dierlijke ingrediënten bereid wordt.
2. Hou je vertalingen bij de hand
Als je op het punt staat om een land te bezoeken waarvan je de taal niet spreekt, is het een aanrader om wat vertalingen bij de hand te hebben. Maak een lijst van woorden en zinnen die belangrijk zijn voor jou als veganist en vertaal deze. Dit is handig, en soms zelfs noodzakelijk, om te kunnen communiceren over je eten en andere zaken. Andere reizigers hebben als iets soortgelijks gedaan en bieden dit online aan, soms moet je hier iets voor betalen. Enkele voorbeelden vind je op Vegan Passport en Making Sense.
3. Leer de lokale gewoonten
In andere landen hebben mensen andere gewoonten en gebruiken. Het is handig als je hiervan op de hoogte bent. Deze gewoonten en gebruiken kunnen nogal afwijken van wat je thuis gewend bent, zeker als het gaat om het gebruik van dieren. Wees voorbereid op wat je kunt verwachten, zodat je er beter mee om kunt gaan en bepaalde plekken kunt vermijden.
In Bhaktapur, Nepal leven bijvoorbeeld veel geiten. Ze lopen vrij door de stad en lijken een ongestoord leven te hebben, iets wat de meeste veganisten wel aan zal spreken. Maar bij speciale gelegenheden worden deze geiten ook geofferd op het dorpsplein waarbij de hals wordt doorgesneden. Dit is niet iets wat je graag wilt zien als veganist als je dit kunt voorkomen.
4. Praat met mensen
Een goede manier om je reiservaring als veganist te verbeteren, is om met mensen te praten. En dan met name met de lokale bevolking. Als je twijfelt of het eten dat je wordt aangeboden wel veganistisch is, hoef je het alleen maar te vragen. Er zijn altijd mensen die je willen helpen, zelfs als de persoon in kwestie jouw taal niet spreekt.
Je kunt ook met mensen in gesprek gaan over andere dingen dan alleen eten, bijvoorbeeld hoe om te gaan met dieren of andere onderwerpen die een veganist bezig houden. Praat met ze over het gebruik van dieren, maar zonder hierover te oordelen.
5. Bezoek een opvangcentrum voor dieren
In bijna elk land ter wereld vind je wel een opvangcentrum of asiel voor dieren in nood. Deze centra worden vaak bemand door vrijwilligers die je graag rond willen leiden en vertellen over het goede werk dat ze doen. Je kunt een bezoek brengen aan één van deze opvangcentra om meer te weten te komen over de dieren die er worden opgevangen, indien mogelijk vrijwilligerswerk te doen en zelf een donatie te doen.
Zoek wel eerst even uit of een opvangcentrum aan alle ethische eisen voldoet, waarbij alles draait om het welzijn van de dieren en niet om geld en de wensen van toeristen. Dit kan bijvoorbeeld op de website van de Global Federation of Animal Sanctuaries. PETA heeft op de website tips voor het vinden van een echt opvangcentrum. In dit artikel geef ik zelf enkele tips waar je op moet letten als je van plan bent om een opvangcentrum te bezoeken.
6. Maak gebruik van online informatie
Er zijn veel websites die informatie verstrekken aan veganisten op reis. Een van de meest praktische is HappyCow. Ze hebben een groot bestand aan restaurants die veganistisch eten aanbieden. Vaak gaan deze vergezeld van foto’s en beoordelingen van andere reizigers. Andere websites geven informatie over specifieke landen en vegan voeding in supermarkten, zoals bijvoorbeeld isitveganjapan.com. Bijzonder handig als je de lokale taal niet machtig bent. Veel reizigers schrijven ook een blog over hun vegan reiservaringen, zoals bijvoorbeeld Wendy Werneth in haar blog The Nomadic Vegan.
7. Zoek veganistische reisgenoten
Hoe vaak heb je al aan tafel gezeten met mensen die geen veganist waren en moest je je verdedigen waarom jij het wel bent? Het leven wordt zoveel leuker als je wordt omringd door andere veganisten. Je hoeft je niet langer te verdedigen tijdens het eten, je hoeft het niet eens over veganisme hebben. Je wordt eindelijk geaccepteerd voor wie je bent en waar je in gelooft. Heb het gewoon over je vegan gerechten of over het land dat je aan het ontdekken bent. Het wordt zelfs nog beter als je in een 100% vegan restaurant kunt eten waar zelfs de serveersters en de kok je begrijpen. Dat is één van de redenen waarom Samsara Vegan Travels reizen organiseert voor kleinere groepen waarbij ook de reisleiding vegan is.
Met deze zeven tips ga je een stuk meer ontspannen op reis én geniet van je van heerlijk veganistisch eten. Fijne vakantie!
Dit artikel is geschreven door Stefan van de Wetering. Hij is reisexpert en eigenaar van On the Vegan Trail, een Engelstalig blog over vegan reizen, eten, minimalisme en spiritualiteit.
Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!
105 artikelen | 77 reacties