Op vakantie in Nederland kan ook prima als veganist

De vakantie staat weer voor de deur! Door de aanhoudende coronacrisis is het maar de vraag of je deze zomer naar het buitenland kunt. Gelukkig kun je als veganist ook prima op vakantie in eigen land. Ik heb hieronder enkele mogelijkheden op een rij gezet, variërend van hotel inclusief diner tot een B&B of zelfs kamperen.

Omdat niet elke locatie hetzelfde te bieden heeft, heb ik de accommodaties opgedeeld in drie categorieën: volledig vegan, met vegan eten en vegan eten op verzoek. Je kunt zelf kiezen wat het beste past bij jouw wensen. In elke hoek van Nederland is wel wat te vinden, zelfs op de Waddeneilanden.

Onderstaande informatie is gebaseerd op gegevens die ik heb ontvangen van de eigenaar/beheerder van de betreffende accommodatie. Ik heb de locaties (nog) niet zelf bezocht.

Accommodaties die volledig vegan zijn

De eigenaren van deze accommodaties hebben er alles aan gedaan om het verblijf volledig vegan en dus diervriendelijk te maken. Uiteraard is al het eten dat wordt geserveerd plantaardig. Daarnaast is ook de volledige inrichting vegan. Hier vind je dus zeker geen leren banken, donzen dekbedden of tijgervellen op de vloer. Ook is gedacht aan vegan zeep en shampoos.

B&B Valkenbos

Locatie: Den Haag (Zuid-Holland)

Eten: vegan

Inrichting: vegan

B&B Valkenbos is gevestigd in het bruisende Den Haag vanwaar je al snel op het Scheveningse strand bent. De kamers zijn sfeervol en hebben een eigen dakterras met een weidse blik over de stad Den Haag. Genieten terwijl je de zon langzaam onder ziet gaan! Het vegan ontbijt wordt door gasten hoog gewaardeerd. Denk aan broodjes, huisgemaakte jam, huisgemaakte chocopasta, hartig broodbeleg of juist een heerlijke yoghurtcombinatie met zelfgemaakte cruesli, wentelteefjes of de befaamde scrambled tofu. Alles is 100% plantaardig.

Bezoek de website

Villa la Vida

Locatie: Egmond aan Zee (Noord-Holland)

Eten: vegan

Inrichting: vegan

Villa la Vida bevindt zich aan de rand van centrum en op 8 minuten lopen van het strand. Je wordt gastvrij ontvangen door Michel en Selma, ze zijn erg trots op hun Bed & Breakfast zonder dierenleed. Je kunt kiezen uit 4 verschillende kamers, allemaal met eigen badkamer. Naast een overnachting met vegan ontbijt bieden ze ook diverse extra’s, zoals een boeket bloemen op de kamer, een yogales of een bezoek aan een ontspanningssalon.

Bezoek de website

Vegotel Blije

Locatie: Blije (Friesland)

Eten: vegan

Inrichting: volledig vegan, de andere locaties zijn mogelijk niet volledig vegan (zie onder)

Ze omschrijven zichzelf als “specialisten in milieuvriendelijke B&B’s en hotels die alledaagse gerechten serveren op basis van lokale producten en/of de best mogelijke vlees- en zuivelopvolgers”. Ze hebben inmiddels 17 locaties waarvan 6 in Nederland. Je kunt hier ook terecht voor een half- en volpension vakantie. De locaties worden gekenmerkt door natuur, rust en ruimte.

Bezoek de website

Nederlande natuur

Accommodaties met vegan eten

Bij deze accommodaties is al het eten dat wordt geserveerd 100% plantaardig. Bij de inrichting is er vaak wel rekening mee gehouden dat het ecologisch en minder milieubelastend is, echter kan er niet worden gegarandeerd dat alles vegan is.

Bed & Breakfast FireJuice

Locatie: Amsterdam (Noord-Holland)

Eten: vegan

Inrichting: ecologisch en duurzaam, maar mogelijk niet volledig vegan

Ben en Sonia ontvangen je graag in hun Bed & Breakfast in Amsterdam. Een kunstig ingericht huis waar mensen van alle opvattingen en overtuigingen welkom zijn. Er is veel positieve energie en een zonovergoten tuin. Je kunt kiezen uit twee zeer mooi gedecoreerde kamers, uiteraard in combinatie met een vegan ontbijt. Bij de inrichting is er rekening mee gehouden dat het zo ecologisch en duurzaam mogelijk is. Ze houden niet van verspilling, dus het kan zijn dat er nog ergens een donzen dekbed ligt (maar dat heb je in de zomer in ieder geval niet nodig).

Bezoek de website

Vegotel

Locatie: Heegermeer (FR), Schoonoord (DR), Wyns (FR), Coevorden (DR), Esbeek (NB)

Eten: vegan

Inrichting: mogelijk niet volledig vegan, maar ieder geval geen leren stoelen of banken

Deze vijf locaties zijn van dezelfde keten als hierboven al beschreven. De accommodaties zijn per locatie compleet verschillend, van een woonwagen in een weiland tot een molenaarswoning of een compleet hotel. Kijk op de website om ze allemaal te verkennen. Bij deze accommodaties kan het zijn dat de inrichting niet volledig vegan is. Op sommige locaties kan worden gekozen voor een vegan lunch en diner.

Bezoek de website

Picknick

Accommodaties met vegan eten op verzoek

Bij deze accommodaties kan op verzoek vegan eten worden geserveerd. Meestal is de keuken vegetarisch. Bij de inrichting is er vaak wel rekening mee gehouden dat het ecologisch en minder milieubelastend is, echter kan er niet worden gegarandeerd dat alles volledig vegan is.

Bed & Breakfast Het Achterhuis

Locatie: Dalfsen (Overijssel)

Eten: vegan op verzoek (i.p.v. vegetarisch)

Inrichting: mogelijk niet volledig vegan

Het Achterhuis ligt aan de rand van Dalfsen, aan alle kanten omringd door schitterende natuur. Het gastenverblijf is een apart deel van het huis en ingericht als volwaardige woning inclusief keuken en televisie. Ontbijt is niet standaard inbegrepen, maar kan wel op verzoek worden geserveerd, evenals een diner. De keuken is vegetarisch, maar op verzoek kunnen alle maaltijden vegan worden gemaakt.

Bezoek de website

Bed & Breakfast Kahakai

Locatie: De Koog (Texel, Noord-Holland)

Eten: vegan op verzoek (i.p.v. vegetarisch)

Inrichting: mogelijk niet volledig vegan

Kahakai is een Bed & Breakfast op het Waddeneiland Texel. Eigenaren Yerko en Ilona heten je graag welkom in hun gastenkamer die sfeervol is ingericht. Voor het ontbijt worden zoveel mogelijk lokale en biologische producten gebruikt, op verzoek is dit volledig plantaardig. Ilona maakt zelf haar eigen brood.

Bezoek de website

Kamperen

Of ga lekker kamperen

Als je graag alles zelf in de hand wilt hebben kun je er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan kamperen. Neem je eigen eten mee, je weet dan zeker dat alles 100% plantaardig is. Let bij het aanschaffen van een kampeeruitrusting wel even op de volgende zaken:

  • slaapzak: kies er één die een synthetische of andere vulling zonder wol heeft
  • tent: het vinden van een niet-vegan tent is al best moeilijk, de meeste tenten zijn 100% synthetisch met aluminium stokken

Veel vakantieplezier deze zomer!

Dit artikel is geschreven door Stefan van de Wetering. Hij is reisexpert en eigenaar van On the Vegan Trail, een Engelstalig blog over vegan reizen, eten, minimalisme en spiritualiteit.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

2 reacties op “Op vakantie in Nederland kan ook prima als veganist

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven