Parfum: daar zit een dierlijk luchtje aan

Het aantal vegans neemt toe en het vegan-aanbod op het gebied van cosmetica breidt zich steeds verder en sneller uit. Het vinden van vegan parfum daarentegen vraagt om nog wat speurwerk. Een paar ingrediënten moet je daarbij in de gaten houden. Welke? Dat lees je hier!

Wat maakt parfum niet-vegan?

Als parfum-fan op zoek naar een vegan variant hoef je niet te letten op het mijden van melkextracten, honing of bijenwas. Deze dierlijke ingrediënten zitten vrijwel nooit verwerkt in parfum. Wel, moet je kijken naar het woordje parfum op de ingrediëntenlijst.

Daar zit een dierlijk luchtje aan!

Wat er achter dat woordje parfum op de ingrediëntendeclaratie zit, kan van alles zijn. Zo vallen de dierlijke geuren ook onder deze noemer. Denk hierbij aan:

Civet

Met civet wordt de afscheiding van de Afrikaanse civetkat bedoeld; een sterk geurend goedje. In ruwe vorm is deze geur dan ook niet zo aangenaam. Wanneer dit verdund wordt, blijft er een muskustachtige geur over. Civet wordt gebruikt als geur en stabilisator in niet-vegan parfums.

Bevergeil

Het stofje bevergeil is afkomstig uit de klier van een gedode bever en vind je vaak terug in aftershaves en parfum. In pure vorm ruikt het naar een combinatie van schoensmeerolie en een ziekenhuisgeur. Niet zo lekker dus. 

Ambergris

Ambergris is in feite wat een haarbal voor een kat is, maar dan voor de potvis; een vettige afscheiding die de potvis uitspuugt, nadat hij inktvis heeft gegeten. Een bijzonder kostbare stof en grondstof van bijvoorbeeld Chanel No. 5. 

Muskus

Het ingrediënt muskus wordt ‘gewonnen’ uit het muskushert dat leeft in de Himalaya en Tibet. Muskus is een sterk geurende substantie dat alleen de mannetjes bij zich dragen. 

Hyraceum

Hyraceum staat ook wel bekend als de Afrikaanse steen. Simpelweg is dit goedje de urine of ontlasting van de Hyax, een klein zoogdier uit Afrika. En, net als de rest in dit rijtje, een geurende substantie. 

vegan parfum

Vegan-proof parfums

Nu wil je natuurlijk weten welke parfums wél vegan zijn. Nou, die heb ik voor je op een rij gezet. De volgende merken hebben (een aantal) vegan parfums in het assortiment die ook nog eens dierproefvrij zijn. De moeite waard dus om eens te bekijken! Zeker wanneer je huidige parfum aan vervanging toe is.
Let op: niet alle parfums van onderstaande merken zijn dus vegan.

 • Abel
 • Balm Balm
 • Boho
 • Essence
 • Erica
 • Lush
 • Pacifica
 • Rituals
 • The Body Shop
 • The Ohm Collection
 • Walden Perfumes 

 

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

5 reacties op “Parfum: daar zit een dierlijk luchtje aan

  1. Hoi Belinda,
   Ik heb de exacte ingredientenlijst niet kunnen vinden, dus kan je geen antwoord geven op de vraag. Als ik kijk naar de ingredienten die ze benoemen in de productomschrijving: noten, eikenhout, Italiaanse bergamot, paarse peper en jasmijn uit India, dan klinkt het vegan. Echter is het bij parfum extra moeilijk te achterhalen (zeker zonder ingredientendeclaratie), aangezien het ingredient ‘parfum’ op de ingredientendeclaratie (wat er meestal in zit) zowel dierlijk als niet dierlijk kan zijn. Je weet het dus eigenlijk zeker alleen als ze hier openlijk over communiceren of door het simpelweg na te vragen bij de maker/leverancier.

 1. Super dat je dit artikel schrijft! Er is nog zoveel onwetendheid.

  Ik verkoop zelf de parfums van Essens. Ze zijn volledig vegan en dierproefvrij. Super producten. Binnenkort krijgen zelfs Vegan make-up. Zo blij mee.

  Top dit artikel schrijft!

  1. Bedankt voor je reactie Daphne. Inderdaad zijn niet alle parfums van Rituals vegan. Daarom hebben we ook erbij vermeld dat alle genoemde merken “(een aantal) vegan parfums in het assortiment hebben”. Maar om verwarring te voorkomen zal ik de overige tekst nog iets verduidelijken. Dank voor je tip!

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven