Aandacht voor de details maakt de maaltijd nog lekkerder. Want nee, we eten niet alleen maar blaadjes sla. Zo schreef ik eerder al over mijn favoriete pitten en zaden. En er is nog zo’n ding wat elke salade of hartige boterham lekkerder maakt: kiemen. Kiemen zijn jonge, net ontkiemde plantjes uit peulvruchten, zaden of noten. De meest bekende zijn taugé en alfalfa, maar je kunt allerlei soorten noten, zaden, pitten en peulvruchten kiemen. Leuk om mee te experimenteren. En ook nog supergezond.
Kiemen zijn heel gezond
Kiemgroenten bevatten relatief veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Je kan er eigenlijk niet teveel van eten. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten en veel vitaminen en mineralen, meer nog dan de oorspronkelijke zaden. De zaden nemen water op en bij dit proces ontstaan enzymen. Supergezond dus!
Je kunt echt allerlei verschillende kiemen zelf kweken. De gemakkelijkste soort om zelf te kiemen zijn mungbonen (taugé!). Maar ook adukibonen, alfalfa, fenegriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, quinoa, radijszaad, broccolizaad, gierstkorrels, kikkererwten, boekweit en zonnebloempitten zijn hiervoor geschikt.
Zelf kiemen
Het is echt heel simpel om zelf zaden te kiemen. Koop een zakje rauwe zaden, pitten of bonen, neem een grote (jam)pot en stuk katoen of deksel met gaatjes en je kan beginnen.
- Doe een eetlepel zaad in de pot, spoel het goed, vul de pot half met water en dek hem af. Laat hem een nachtje staan.
- Spoel het zaad twee keer per dag met koud water. Laat het goed uitlekken, dek de pot weer af en zet hem weg. Herhaal dit tot het zaad gaat kiemen. Zet de pot liefst schuin weg, zodat de kiemen de ruimte krijgen om te groeien.
- Na een paar dagen zijn de kiemen klaar om op te eten. Je kunt ze ook nog een dag of twee bewaren in de koelkast.
Let op: bewaar ze niet te lang, dan kunnen ze muffig gaan ruiken en kunnen er bacteriën in ontstaan.
Cressen
Tuinkers en waterkers ken je vast en zeker. Cressen groeien op een voedingsbodem, maar ook dit zijn kleine, net ontkiemde plantjes. Je koopt cressen met voedingsbodem en al, dus ze blijven leven en groeien door terwijl je ze al in huis hebt. Ook cressen bevatten relatief veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. En ze smaken vaak heerlijk pittig. Probeer eens broccoli cress, rucola cress of rock cress (smaakt naar knoflook!). Cressen kun je ook zelf kweken, maar dat moet dus op een voedingsbodem. Ik ben daar dan weer niet zo geduldig voor, dus ik hou het bij kiemen 😉
Helemaal handig: doe-het-zelf kiempotje
Eerst probeerde ik kiemen te kweken in een schaal die je telkens vochtig houdt. Ging wel redelijk, maar sinds kort heb ik een kiempotje en dat werkt echt veel makkelijker! Handig om te spoelen en te laten uitlekken. En de kiemen groeien er ook sneller in.
Het kiempotje wat ik heb vind je hier.
Naast dat het leuk is om te doen, is het ook nog eens voordelig. Je hebt al een zak linzen of bonen voor een paar euro en daar kweek je potten vol kiemen mee.
Veel plezier met kweken!
Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!
105 artikelen | 77 reacties