Ben jij ook aan het struggelen om een nieuw evenwicht te vinden nu je veel meer binnenzit, misschien minder sport en meer eet? Ik wel in ieder geval.. 🙁 Het yogacentrum is dicht, de looptrainingen zijn afgelast, geen woonwerkverkeer meer. En hoe verleidelijk is die fles wijn en die zak chips ’s avonds als je toch niet heel vroeg op hoeft.

Hoog tijd voor een interventie!

Ik heb weleens een detoxweek gedaan. Een soort reset om je automatismen te doorbreken en weer bewuste keuzes te maken over wat je eet. En een paar kilootjes kwijt te raken als mooie bijvangst. Heel eerlijk, het werkt voor mij het beste als je ergens in een warm vakantieoord zit en de hele dag alleen maar bezig hoeft te zijn met yoga, relaxen, zwemmen, massage, sauna. Dat werk. Dat zit er voorlopig niet in. 

Second best: thuis detoxen. En dat hoeft niet perse met een sapkuur. Een detox kan heel goed met vegan voeding, zodat je geen enorme honger hoeft te lijden. Je kunt natuurlijk zelfstandig overstappen op een vegan voedingspatroon, maar als je een handje hulp wilt is daar het detoxprogramma ‘The Vegan Switch’. Ik was benieuwd hoe dat werkt, daarom sprak ik met Nancy von Ranzow, zelfstandig voedingsadviseur, die al anderhalf jaar met The Vegan Switch werkt.

Nancy von Ranzow

Detox en vegan, hoe hangt dat samen volgens jou?

“Zodra je veel plantaardig eet, switch je de snelheid waarmee jouw lichaam ontgift naar een hogere stand. Hierdoor worden alle gifstoffen die je inneemt of opgeslagen hebt, sneller verwijderd. Eet je relatief weinig plantaardige voeding, dan ontgift je heel langzaam. Bovendien krijg je met plantaardige voeding veel mineralen en andere natuurlijke stoffen binnen die nodig zijn voor het ontgiften van jouw lichaam.”

Hoe ziet de Vegan Switch er uit?

“Door de Vegan Switch kuur te volgen, ontgift je jouw lichaam effectief. Hierdoor krijg je meer energie en een slanker en fitter lichaam. Je bouwt je normale voeding eerst af naar een 100% veganistisch voedingspatroon, zodat je veel goede natuurlijke stoffen binnen krijgt. Plantaardige voeding prikkelt je lichaam maximaal. Daarnaast slik je elke dag speciaal geselecteerde voedingssupplementen. Deze voedingssupplementen ondersteunen het ontgiften van jouw lichaam en zorgen voor een hogere energieproductie. 

Verder is sporten een belangrijk onderdeel van de kuur. Sport zorgt er namelijk voor dat je gaat zweten en dit helpt om gifstoffen uit te scheiden. Heb je jouw lichaam goed ontgift en je energieproductie op een hoger niveau gebracht? Dan kun je met enkele Vegan Switch dagen per week jouw behaalde resultaten onderhouden.”

Wat kun je vertellen over de ervaringen van deelnemers met de detox? 

“Wat mij opvalt is dat veel cliënten in eerste instantie de Vegan Switch willen doen om een paar kilo af te vallen. Gemiddeld is dit tussen de 2 en 4 kilo in 10 dagen. Maar de meeste deelnemers worden vooral verrast over het feit hoe lekker het is om plantaardige maaltijden te eten en hoeveel energie ze ervoor terug krijgen. Dat is voor veel mensen het grootste effect. De darmen worden veel rustiger, je bloedsuikerspiegel veel stabieler. Naast een protocol van 10 dagen, krijg je een receptenboek vol met recepten voor heerlijke ontbijtjes, lunches en diners.” 

healthy breakfast

Wat is, denk je, de grootste eye-opener?

“Vegan is niet moeilijk, maar anders en heel goed te doen. Zeker met hulp van een voedingscoach die je hierin begeleidt. Cliënten eten ook na de Vegan Switch veel meer plantaardige eiwitten, denk aan noten, linzen, havermout, amandelmelk, kokosyoghurt, sojaproducten etc. en consumeren minder vlees en vis.”

Hoe ziet jouw eigen ervaring met vegan voeding er uit? 

“Ik heb spierreuma en in het verleden problemen gehad met mijn lever. Dierlijke producten verhogen bij snel mijn ontstekingswaarde, daarom eet ik met regelmaat vegan. Sindsdien denk ik: niet alleen ik, maar iedereen verdient een gezond leven!” 

Wat zijn jouw drie ‘gouden tips’ voor mensen die (vaker) plantaardig willen leven?

1. Start de dag met een plantaardig ontbijt: denk hierbij aan een heerlijke smoothie met amandelmelk en vers fruit en een handje noten voor de goede vetten 

2. Geniet van gezond eten! Kies ingrediënten die bij je passen, die je lekker vindt en vegan zijn. 

3. Kies geen sapdieet, maar ga gewoon goed en overwegend plantaardig eten. 

Wat raad jij mensen aan die net die paar kilootjes kwijt willen raken?

“Luister altijd naar je eigen lichaam en gezond verstand. Kies voor de juiste koolhydraten voor goede energie, gecombineerd met eiwitten voor herstel en verbranding. Vergeet vooral de goede vetten niet. Het lichaam heeft alles nodig. Ontzeg jezelf niet van alles, geniet van gezonde voeding. En plan de momenten wanneer je bijvoorbeeld even niet gezond wil doen. Denk hierbij aan een verjaardag van je kind, je wil heel graag dat stukje taart eten, plan dit, geniet hiervan met een grote G. Pak daarna je gezonde eetpatroon weer op. Laat je vooral niet verleiden door emoties. Accepteer dat je het niet altijd even goed kan gaan. En laat je begeleiden door een Voeding en Lifestyle coach, je krijgt hierdoor, kennis, discipline en creativiteit, je hoeft het niet alleen te doen!” 

Over Nancy

Nancy von Ranzow

Zelfstandig ondernemer en moeder van twee kinderen. Ik werk sinds 2009 in mijn eigen lifestylecentrum Solid Health & Bodytec als voeding en lifestyle coach en in mijn praktijk Food en Mood by Nancy waarin ik cliënten begeleid op voeding en gedrag en stress/emotie eten. 

Waarom stap jij elke ochtend fluitend uit bed? 

Ik ben positief ingesteld, mijn glas is altijd half vol! Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. 

Wie of wat inspireert jou? 

Mijn cliënten. Ik bewonder hun kracht, dat ze de stap maken naar mijn praktijk, bereid zijn om samen met mij te werken aan de beste versie van henzelf, ik zie hoe hun vertrouwen groeit. 

Welke opleidingen heb je gedaan m.b.t voedingsadvies?

 • Voedingsleer 
 • BGN gewichtsconsulent 
 • Kind en Voeding 
 • Sport en Voeding 
 • Sportvasten en Vegan Switch coach 
 • Emotie eten 
 • ACT (Acceptance & Commitment Training) coach voor voeding en gedrag 

Hobby’s

Wandelen met mijn trouwste vriend Labradoodle Guus, op vakantie naar Ibiza met mijn man en kids.  Genieten van goede gesprekken met vrienden en familie. 

Favoriete recept: warme 'appeltaart-havermout' 

 • 200 ml amandelmelk 
 • 50 gr biologische havermout 
 • 75 gram appel in blokjes 
 • 10 gr rozijnen 
 • 1 tl kaneel 
 • 10 gr walnoten 

Meng in een steelpannetje de amandelmelk met de havermout. Laat het  3 a 5 min gaar koken. Draai het vuur uit, voeg de appel, rozijnen en kaneel toe. Laat 2 min staan en giet de havermout in een kom. Hak de walnoten grof. Bestrooi de havermout met de walnoten en voeg een snufje kaneel toe. 

Eet smakelijk!

Meer weten? 

Food en Mood by Nancy

Solidhealth 

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven