Traiënne Pasteuning-Watson – Trai Vegan [Interview]

Traiënne Pasteuning – Watson, beter bekend onder de naam Trai Vegan, was als jong meisje al veel in de keuken te vinden. Ze groeide op in een wijk met veel verschillende culturen. Wat zorgde voor een enorme variatie aan maaltijden om haar heen. Trai hielp graag mee met het klaarmaken van de gerechten en wilde hier ook alles over leren. Hoe gebruik je bepaalde ingrediënten? En hoe maak je de lekkerste maaltijden? Het was best een uitdaging om al deze traditionele maaltijden vegan te maken, maar het is haar gelukt! En wat het mooiste is? Trai kan jou ook leren hoe je heerlijke Caribische, Indonesische, Maleisische en Surinaamse gerechten klaarmaakt. Je kunt een workshop in haar kookstudio in Utrecht volgen of kiezen voor een van de online masterclasses.

Niet alleen perfect voor mensen met een achtergrond in een van deze culturen, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld nog nooit een Indonesische rijsttafel hebben gemaakt. Trai leert je jouw favoriete maaltijden te ‘veganizen’ en geeft je instructies hoe je allerlei nieuwe gerechten kunt klaarmaken. Het water liep me in de mond toen ik rondkeek op haar Instagram pagina en haar website. Wat ziet alles er verrukkelijk uit! Tijd om Trai aan de tand te voelen en meer te weten te komen over de start van Trai Vegan en haar inspiratiebronnen. Lees jij mee?

Kun je me wat meer vertellen over het ontstaan van Trai Vegan? Wanneer heb je je eerste kookworkshop georganiseerd? En kun je je nog herinneren wat voor reacties je toen kreeg?

Trai Vegan ontstond heel erg spontaan: na een burn-out ging ik weer in loondienst werken, maar na een aantal maanden wist ik al gauw dat dat het ook niet was. Ik werd op een ochtend wakker met het idee om iets te doen met vegan eten. Ik begon met één helder doel: gezond, duurzaam en vooral heel erg lekker!  Met zo veel mogelijk gebruik van lokale producten, zodat mensen leren dat duurzamer leven soms al met simpele stappen te realiseren is. Je hoeft niet ineens je hele leven compleet te veranderen om toch maatschappelijk verschil te kunnen maken.

Ik ben meteen aan de slag gegaan en heb mijn idee vormgegeven: eerst vegan afhaalmaaltijden en catering, toen leerzame vegan kookcursussen in een kleine en intieme setting. De eerste workshop gaf ik in april 2019 en ik kreeg geweldige reacties. Ik weet nog heel goed dat ik na de workshop in tranen uitbarstte, ik voelde namelijk in elke cel van mijn lichaam, dit is het, eindelijk.

Wat vind je het leukste aan je werk? En van wat zeg je: als ik dit niet meer zou hoeven doen, zou dat geweldig zijn!

Ik ben een echte ondernemer en al snel kwamen er nieuwe ideeën die ik zo snel mogelijk uit wilde voeren. Na de reguliere kookworkshops wilde ik meer kennis delen en ook een andere doelgroep aanspreken. Zo ontstonden de vegan masterclasses waarin ik mijn expertise deelde met enthousiaste amateurs én gevorderde koks. Toen dit een succes bleek was het voor mij weer tijd voor een volgende stap. Inmiddels zijn er bij Trai Vegan docenten in dienst die de workshops en masterclasses geven en heb ik tijd om door te groeien. Dat er nu meer tijd is voor de groei van mijn bedrijf wetende dat de workshops in goede handen zijn is voor mij echt een opluchting. Nu ben ik niet alleen in mijn bedrijf aan het werk, maar ook aan mijn bedrijf.

Omdat ik al heel vroeg heb geïnvesteerd in een fantastische business coach, ben ik eigenlijk direct vanaf de start van Trai Vegan begonnen met een goede strategie. Het mooiste en wellicht ook het waardevolste wat ik leerde is om niet alles alleen te hoeven, moeten en willen doen. Alle taken waar ik zelf geen energie van kreeg of niet blij van werd werden dan ook gauw uitbesteed. Zo heb ik een inmiddels een heel team van geweldige andere vrouwelijke ondernemers om me heen, die alles voor me doen en met taken bezig zijn waar zij in uitblinken.

Trai Vegan

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Hoe bedenk je de gerechten voor een kookworkshop? En krijg je ook wel eens verzoekjes?

Zelf ben ik van Surinaamse afkomst en groeide op in een wijk met veel verschillende culturen. Ik was soms tot laat in de avond als jong meisje bij vrienden of buren te vinden. Dan hielp ik mee in de keuken en wilde ik het liefst alles leren. Nu ben ik inmiddels een ervaren opgeleide kok én econoom, maar mijn inspiratie haal ik nog steeds uit verschillende wereldkeukens.

Zo heb ik een werknemer van Indonesische afkomst, samen zijn we de keuken ingedoken om een volledig vegan rijsttafel te ontwikkelen. Deze verschillende keukens en ons gevarieerde aanbod aan workshops zorgt ervoor dat Trai Vegan nieuwe klanten blijft aantrekken én dat klanten blijven terugkomen. Regelmatig krijgen we verzoeken van klanten die hulp nodig hebben met een bepaald recept of die wachten op een succesvolle vegan versie van een gerecht. Daar gaan we dan ook graag met en voor ze mee aan de slag.

Welk gerecht maak je graag voor jezelf klaar na een hele drukke dag? Of juist op een ultieme relax dag?

Na het testen van nieuwe recepten blijft er regelmatig wat lekkers over. Als het niet genoeg is voor mij en mijn gezin improviseer ik met ingrediënten die over zijn van de workshops om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Zo dragen we ook bij aan minder voedselverspilling en blijf ik creatief in de keuken. We eten daardoor als gezin enorm gevarieerd.

Een van mijn favorieten is Marokkaanse harira en Javaanse saoto soep. Makkelijk om te maken en zó heerlijk. En af en toe grijp ik ook gewoon naar mijn telefoon om een lekkere vegan maaltijd te bestellen en op de bank uit te rusten. Dat voelt dan na een lange dag werken ook wel als een luxe.

Zijn er bepaalde vaardigheden die je nog zou willen leren of ontwikkelen?

Momenteel stort ik mij echt helemaal in het ondernemerschap. Al werkende merk ik dat ik veel leer. Ik ben ook echt het type persoon, ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan. De rode draad in mijn leven is: ik kan alles, want als ik het niet kan, dan zorg ik dat ik het kan. Uiteraard realiseer ik, zoals ik eerder al aangaf, Trai Vegan niet helemaal in mijn eentje. Ik werk met een geweldig dream team, mijn cheerleading squad, mijn I call your bullshit people, die met me meedenken, mij supporten maar zeker ook scherp houden! Zij staan mij bij met hun expertise, kennis en ervaring. Het zijn specialisten die hun vak verstaan en die zich vol betrokkenheid inzetten, omdat zij net zo sterk geloven in de kracht van Trai Vegan én in mij als ondernemer.

Wat doe je het liefst in vrije tijd? Waar krijg jij echt energie van?

Mijn agenda is hartstikke vol maar af en toe kies ik er ook gewoon voor een dagje – of drie – op de bank te Netflixen of een boek te lezen omdat ik dat gewoon even nodig heb. Ik ken ook het andere uiterste, mezelf dagenlang opsluiten in mijn werkkamer om aan één stuk door te werken. Dan móet ik daar waar ik mee bezig ben gewoon af hebben. Een dagje heerlijk met mijn vriendinnen in de sauna geeft me echt energie. Heerlijk eten, ontspannen en het over onze ondernemingen hebben. Zo fijn!

De tijd die ik overhoud besteed ik het liefst met mijn gezin. Ik heb nog een jonge zoon die zelf druk bezig is met opgroeien en daar wil ik geen moment van missen!

Heb jij nog aanvullende vragen voor Trai? Laat ze dan achter in de reacties! Natuurlijk kun je ook alles over Traiënne en Trai Vegan lezen op haar website. Daar kun je je ook aanmelden voor een van de (online) kookworkshops.

Heb jij nog tips wie ik nog meer kan interviewen? Input is altijd welkom!

Lauri van Oosterom

HISTORICUS | GROEN HART

Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor JOIN deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.

15 artikelen | 16 reacties

Sharing is caring

Eén gedachte over “Traiënne Pasteuning-Watson – Trai Vegan [Interview]

  1. Ik geniet van alle artikelen. Top. Misschien eens langs gaan bij de mensen van Konijnenvoer in Arnhem. Een paar jaar terug was het nog een soort veredelde cafetaria en nu practisch een sterrenzaak. Super wat kunnen ze mooie vegan dingen maken

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven