TV-presentator Milouska Meulens: tips voor een topkerst!

2018 was een bijzonder jaar voor BNNVARA-presentator Milouska Meulens. In mei kwam de documentaire ‘Boter, kaas noch eieren’ uit. Een heel persoonlijk portret – ze eet zelf vegan – waarin haar naasten aan het woord komen en ze zichzelf de vraag stelt of de veganlifestyle wel zo gezond is. De documentaire maakte bij zowel de verstokte vleeseters als veganisten veel los. Van scherpe reacties tot mensen – zoals haar broer – die direct besloten minder vlees te eten. Hoe kijkt ze erop terug?

‘Ik ben in het begin heel erg geschrokken van de hoeveelheid negativiteit uit de veganhoek. Ik kreeg om m’n oren dat ik vegans in een kwaad daglicht stelde’, vertelt Milouska over de eerste dagen nadat de documentaire te zien was. Ze kreeg vooral op social media stevige kritiek. Veganisten waren ontstemd over het beeld dat volgens hen uit de docu rees. Met name het deel over Milouska’s B12- tekort en de beweringen die daarover werden gedaan, schoten in het verkeerde keelgat.

Zetje

Maar na de eerste week zag ze ook dat er ontzettend veel mooie, positieve reacties van vleeseters en vegetariërs kwamen. Die zeiden: ‘Ik had net dat zetje nodig om vegan te worden’. Of ze wilden laten weten dat ze minder vlees gingen eten. Ook vonden mensen het dapper dat ik mijn worsteling liet zien’. Een van de meest verrassende reacties kwam uit onverwachte hoek. ‘Mijn broer is een hardcore vleeseter, maar heeft door de documentaire besloten veel minder vlees te gaan eten. Hij hoort mijn verhalen al twaalf jaar en ik heb echt niets nieuws verteld’.

Nieuwe blik

‘Toch denk ik dat hij, en ook mijn moeder, door de documentaire voor het eerst zien wat het écht voor mij betekent om vegan te zijn. En dat ik er zelf mee stoei. Dat het geen betweterigheid is of het ánders willen doen. Ze hebben me gezien met mijn gezin aan de ontbijttafel, daar zijn ze natuurlijk nooit bij. Ze hebben me denk ik bekeken met een nieuwe blik’.

‘Boter, kaas noch eieren’ zette mensen aan het denken over hun eetgewoonten. ‘Op mijn werk, in mijn vriendenkring, onbekenden. Dat vind ik echt veel meer waard dan de teleurgestelde reacties. Ik ben dus heel blij dat ik heb kunnen laten zien dat het voor mezelf niet makkelijk is, dat ik mijn best doe en dat ik me kwetsbaar heb opgesteld’.

Milouska's kerstmenu

Milouska is getrouwd met Jeugdjournaal-presentator Joris Marseille. Ze vormen een samengesteld gezin met hun drie kinderen uit eerdere relaties. Dit jaar zijn de kinderen met kerst bij hun andere ouders en is Joris eerste kerstdag aan het werk. Helemaal prima, vindt Milouska. ‘Wij zijn niet zo van kerst vieren. Wij onttrekken ons daar een beetje aan. We eten wel gewoon heel lekker, het liefste simpel, met mooie, eerlijk seizoensgroenten’.

Op eerste kerstdag is ze on tour. ‘Ik vier het eerst met de kinderen en hun vader. Daarna ga ik langs bij familie, een uurtje bij die en een uurtje bij die. Dan is er voor mij iets vegans. ’s Avonds eten Joris en ik samen. Bijvoorbeeld:

Luxe genieten

Geroosterde pompoen met Trompettes de la Mort, geroosterde amandelen, knoflookjus, soyaschuim met vanille en cavolo nero. En taart toe. Pompoen, in de schil geroosterd in de oven. De vitamines blijven bewaard, het vult lekker en het ziet er superfeestelijk uit. Ik doe er dan Trompettes de la mort bij. Dat zijn mooie, zwarte paddenstoelen, die bij een heleboel groenten passen. De aardesmaak is heel lekker met pompoen en de textuur is vlezig.

Je kunt er bijvoorbeeld geroosterde amandelen of pijnboompitten overheen strooien. Een jus van een gefruit uitje en knoflook is ook heerlijk erbij. Beetje peterselie er overheen snipperen, dat zit bomvol vitamine C. Of in plaats daarvan cavolo nero (palmkool). Het wordt nóg feestelijker als je er opgeschuimde soyaroom bij maakt, eventueel met vanille erdoor. Zoiets lichtzoetigs erbij is lekker. Met kerst vind ik het leuk om dan verse vanille te kopen. Maar een flesje met essence kan ook.

Vegan ijs of taart?

Ik ben niet zo van de toetjes, ijs of zo. Maar gelukkig bakt mijn dochter de heerlijkste taarten. Zij zoekt recepten op en heeft er veel lol in om ze zó te maken dat er voor mij geen bezwaren aankleven. Zelf is ze vegetariër. Ze is bewust bezig met ingrediënten en haar streven is het om het zo veganistisch mogelijk te maken.

milouska Meulens proeft soep vegan

Kleurrijk eten

Kleur vind ik belangrijk, dat het water in je mond loopt als je het al ziet. Ik las ergens dat hoe meer kleur er op je bord ligt, hoe zekerder je bent dat je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Seizoensgroenten geven de voedingsstoffen die je op dat moment nodig hebt.

Ik zou wel graag zelf bouillon willen leren maken en dan invriezen, zodat je altijd een goede basis in huis hebt voor soep. Dat is trouwens ook fijn met kerst. Een heel simpel bouillonnetje, bijvoorbeeld heldere paprikasoep. Ik zou dat alleen doen als je nog een bestemming hebt voor de paprika. Anders zou ik er een romige paprikasoep van maken, geel en oranje door elkaar.

Milouska's kersttips

Hoe kom je de kerstdis gezellig door als vegan tussen non-vegans?

  1. Ik bied altijd aan: ik kook wel! Dan heb ik meteen ook wat te doen. Ik hou niet zo van rond de kerstboom zitten. Kom maar gezellig bij mij. Als je voor lekker eten zorgt, is iedereen heel blij want veel mensen zitten met de handen in het haar: wat moeten we maken? Ben je ook nog de held van de kerst! Het is heel leuk, ook met gewone etentjes, om te laten zien hoe je een geweldige maaltijd op tafel kunt zetten zonder dierlijke producten. Zorg voor lekker veganijs met een veganchocosaus, wie is daar nou op tegen? Laat zien: ‘Kijk ‘s: zelfs met kerst kunnen we heel lekker plantaardig eten’.
  2. Mensen vinden het fijn als je hulp aanbiedt, heb ik gemerkt. Dus dan zeg ik: ‘Het is zo fijn dat we welkom zijn, dank je wel! Als je wilt, kan ik meedenken over het menu voor mij. Dan heb je geen zorgen over wat ik wel en niet eet. En ik ook niet. Dat is lief, luchtig en behulpzaam. En stop voor de zekerheid een crackertje in je tas.
  3. Flauwe opmerkingen horen er ook bij. Er is altijd wel iemand in de familie die zegt: ‘Ik ben geen konijn!’ En het voelt dan niet fijn om niets terug te zeggen. Boos worden is ook niet handig. Vind ik ook moeilijk hoor. Ik probeer er een grapje over te maken en het luchtig te houden. Achteraf, nu ik het zelf gewend ben, kun je zeggen: ‘Hey, die grap had je vorig jaar ook’’. Of: ‘Ik heb konijnen nog nooit zulke mooie paddenstoelen zien eten’ of: ‘Konijnen mochten willen dat ze zulk lekker ijs te eten kregen’. Met een kwinkslag de sfeer goed houden.

“Uiteindelijk gaat het er toch niet om wat de samenstelling van het diner is maar dat je met elkaar bent, een liefdevolle avond hebt met respect en gezelligheid. Als mensen je tóch iets voorzetten wat je niet eet, dan zou ik heel rustig zeggen: ‘Ik eet dit niet. Zonde dat het nu verloren gaat, ik hoop dat een ander het kan eten. Heb je ook iets anders voor me?’ Je kunt daarin best aangeven dat je het niet vindt passen bij de kerstgedachte. Dit had ik ook vooral in het begin. Mijn ervaring is dat mensen het op een gegeven moment toch accepteren”.

Tip voor een fijn vegan kerstcadeau?

‘We doen aan ontspullen, dus: geen kerstcadeautjes en ook geen kerstboom. Ik vind het een bespottelijke traditie om bomen te kappen en na twee weken weer bij het vuil te zetten. Daar doe ik niet meer aan mee. Wel een tip: we hebben een tak gezocht en daar een kersttak van gemaakt. Die hangt vol met oude, zelfgemaakte en nieuw gekregen versieringen. Een vriendin heeft met vislijnen een kerstboom op haar muur gemaakt met lichtjes en versieringen erin. Dat is ook heel mooi!

kersttak Milouska Meulens vegan

Dit artikel is geschreven door Mariëlle Groenendijk. Zij interviewt bekende en minder bekende vegans. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor plantaardig leven!

Fotocredits afbeeldingen van Milouska: Annemiek van der Togt

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven