Uitdaging: een plantaardige challenge!

Laat je vooral niet afschrikken door het woord challenge. Deze challenge is niet bedoeld om zoveel mogelijk punten te halen, zo min mogelijk fouten te maken of zo snel mogelijk bij de finish te komen. Ik heb het niet over een wedstrijd, de plantaardige challenge is een uitdaging die je aangaat met jezelf. En jij bepaalt zelf wat je doelen zijn. Natuurlijk kun je deze challenge wel gezellig samen doen met vrienden, familie, de buren of wie dan ook! Of juist elkaar uitdagen om nieuwe recepten uit te proberen. Het allerbelangrijkste: alle challenges die ik in dit artikel benoem zijn gratis en toegankelijk voor iedereen.

Wat is een plantaardige challenge?

Het zal je niet verbazen, een plantaardige challenge is erop gericht om mensen te helpen vaker plantaardig te eten. En door minder vlees te eten en vaker te kiezen voor plantaardig zorg jij voor een betere wereld! Je kunt je gratis aanmelden voor een plantaardige challenge en ontvangt vervolgens e-mails met recepten en weekmenu’s. Ook krijg je tips voor boodschappen doen in de supermarkt, welke kaas- en vleesvervangers je echt moet proberen en hoe je nog steeds lekker uit eten kunt gaan.

Sinds 2014 helpt de internationale organisatie Veganuary duizenden mensen van over de hele wereld om in januari de stap te zetten naar een plantaardige levensstijl. Een prachtig initiatief, maar wel gericht op de maand januari en voornamelijk in het Engels. Met de eveneens Engelstalige Challenge 22 kun je elke dag starten. Ook deze challenge is gericht op plantaardig eten en duurt zoals de naam al zegt 22 dagen. Volgens sommige wetenschappers duurt het 21 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. De meningen verschillen hierover. Eén ding is zeker, met 22 dagen ben jij sowieso hard op weg naar jouw nieuwe eetgewoonte!

Deze challenges kunnen best een drempel zijn, want misschien ben je niet zo handig in het omrekenen en vertalen van alle recepten. Wil je gewoon lekker suggesties ontvangen voor producten die je in jouw eigen supermarkt kunt kopen? Geen nood, er zijn gelukkig ook voldoende Nederlandse initiatieven.

Zo is er de VeganChallenge van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, waarbij je 30 dagen via een dagelijkse e-mail plantaardige recepten ontvangt. Is voor jou de stap naar veganisme wel heel groot en wil je liever beginnen met een aantal plantaardige maaltijden per week? Dat begrijp ik heel goed. Juist daarvoor is de Veggie Challenge van ProVeg Nederland ideaal. Met deze challenge kan je elke dag van de week beginnen en zelf je uitdaging aangeven. Je kunt ervoor kiezen voor een maandje vega, een maandje vegan of om een maandje minder vlees te consumeren. Zo richt je je op het doel wat bij jou past.

Je hebt je ingeschreven, wat nu?

Veggie Challenge
Veggie Challenge App – Foto: ProVeg Nederland

In dit artikel licht ik graag een van de challenges uit, namelijk de Veggie Challenge van ProVeg Nederland. De eerste stap is gezet, je hebt je aangemeld. Heel goed! Vanaf nu heb je toegang tot het volgende:

 • Een database met heel veel recepten. Hier zitten sowieso maaltijden tussen die jij lust! Wat dacht je van springrolls met pindadip? Of een vegan frittata? En als traktatie op een luie dag een echte English breakfast? Uiteraard de plantaardige versie! Deze database kun je zowel via de Veggie Challenge app als via de website bereiken.
 • Je kunt dagelijks een mailtje van jouw persoonlijke coach krijgen met advies en gekoppeld worden aan Veggie Challenge deelnemers in jouw omgeving. Wie weet kunnen jullie een keertje samen eten?
 • Je hebt toegang tot een online platform waar je ervaringen kunt delen met andere deelnemers en recepten kunt uitwisselen. Of natuurlijk tips uitwisselen voor plantaardige restaurants!
 • Elke maand kun je het online gratis spreekuur van diëtist Lobke Faasen bijwonen. Hier kun je terecht met al jouw vragen over voeding en dieet. Uiteraard kun je naar aanleiding hiervan ook een afspraak met Lobke maken voor verder persoonlijk advies in een consult.

Wat doe je na afloop van de challenge?

Joehoe, het is je gelukt! Je hebt een aantal weken geen of minder dierlijke producten gegeten en allerlei heerlijke plantaardige recepten uitgeprobeerd. Bovendien heb je een stap gezet in de richting van het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Het makkelijkste deel zit er op. Hoe ga je nou verder? Ja, het wordt nu echt een kwestie van doorzetten. Hoe zorg jij ervoor dat vaker plantaardig eten ook een vast onderdeel wordt van jouw dagelijkse routine?

 • Kies je favoriete recepten van de afgelopen maand uit en blijf deze maken.
 • Experimenteer, probeer nieuwe combinaties en producten uit.
  Koop bijvoorbeeld eens een veganistisch kookboek.
 • Kook samen met vrienden, familie of andere mensen in je omgeving die ook plantaardig eten.
 • Vraag om hulp als je er niet uitkomt! Bijvoorbeeld aan je challenge coach of in een van de Facebook groepen.
 • Word niet boos op jezelf als het een dagje niet lukt. We zijn allemaal mensen en maken allemaal foutjes. Morgen is weer een nieuwe dag, vol nieuwe kansen!

Mijn eigen ervaringen

In een ver verleden, oktober 2014, deed ik mee aan de VeganChallenge van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Ik was al jaren vegetariër en mensen in mijn omgeving hadden me geïnspireerd om eens een maandje vegan te proberen. En pfoe, dat ging nog niet van een leien dakje hoor. Sommige recepten vond ik echt niet lekker of waren totaal niet vullend en ik kreeg regelmatig stress in de supermarkt omdat ik het allemaal niet meer wist.

Toch heeft de VeganChallenge me ook positieve dingen gebracht. Zo leerde ik andere maaltijden koken, nieuwe ingrediënten gebruiken en ontdekte ik vele YouTube kanalen en Facebook groepen waar ik met al mijn vragen terecht kon. Er ging een wereld voor me open!

Veggie Challenge
Receptendatabase – Foto: ProVeg Nederland

Doe jij ook mee aan een plantaardige challenge?

Tegenwoordig gaat het allemaal nog vele malen makkelijker! In bijna elk restaurant vind je een vegan optie, in de supermarkt struikel je over de plantaardige producten en steeds meer mensen zijn bekend met veganisme. Ik kan iedereen aanraden om een keer mee te doen aan een plantaardige challenge.

Je leert niet alleen koken met onbekende producten, je probeert ook nieuwe recepten uit en kunt (als je wilt) een heleboel mensen on- en offline leren kennen! Bovendien doe je het niet alleen voor jezelf, maar ook voor het klimaat, de dieren en onze toekomst.

Meer motivatie heb je niet nodig toch?!

Heb ik jou enthousiast gemaakt om een keer mee te doen aan een plantaardige challenge? Of heb je al eens meegedaan aan een van de challenges uit dit artikel?

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen, deel ze vooral in de comments!

Kopfoto: ProVeg Nederland

Lauri van Oosterom

HISTORICUS | GROEN HART

Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor JOIN deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.

15 artikelen | 16 reacties

Sharing is caring

2 reacties op “Uitdaging: een plantaardige challenge!

 1. WAT GAAF! Klinkt super <3 Ik vind vooral fijn hoe toegankelijk plantaardig eten wordt gemaakt voor iedereen, ongeacht je situatie, portemonnee of fysieke behoeften.
  Het is een fijn laagdrempelig opstapje naar een prachtig uitzicht en een betere wereld. Dank!

  1. Dankjewel voor je enthousiaste reactie Julianne, leuk! Ik ben het helemaal met je eens, deze challenges laten heel duidelijk zien dat plantaardig eten makkelijk is voor iedereen.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven