Een nieuwe rubriek: vegan around the world! Vegan inspiratie uit andere landen door de mensen die er vandaan komen. Het eerste land waar we op bezoek gaan is Bulgarije.

Hoi! Hoe heet je en waar kom je oorspronkelijk vandaan?

“Ik ben Mihaela en ik kom uit Sofia, Bulgarije. Ik kwam naar Tilburg voor de liefde en woon er al 10 jaar. Vrijheid is me aangeboren; ik spring bijna in alles wat op mijn pad komt. Ik ben yogastudent en -docent, sfeermaker en deel van het denkteam van Stadscamping Tilburg, modeconsulent en ambassadeur van het merk Komoshi, ik ontwikkel creatieve concepten en werk soms als artiest, ook werk ik in de horeca op oproepbasis. Niet in de laatste plaats, steek ik mijn energie en tijd in de relatie met mijn kind en mijn geliefde.”

Wat kun je je nog herinneren van het eten in Bulgarije?

“Ik was 19 jaar oud toen ik naar Barcelona verhuisde en tien jaar later verhuisde ik naar Tilburg. Maar de smaak in mijn herinneringen komt uit mijn kindertijd. Wie kan nu de gerechten van zijn oma vergeten? Wijnbladeren, koolbladeren en puntpaprika allemaal gevuld met rijst zijn mijn favorieten. Als ik terug naar mijn land ga, is het eerste wat ik na de landing doe: eten. Altijd!” 

Wat merk jij van the vegan movement in Bulgarije?

“Ik zie veganisme als een ‘environmental concept’. Maar je kunt natuurlijk ook vegan worden om spirituele, gezondheids-, religieuze of andere redenen. Uiteindelijk dragen alle redenen bij aan het grotere doel. Het doel om een beter mens te zijn, om bewust te leven, samen te werken met de natuur. Bulgarije heeft een sterke traditie in vlees en melkproducten, maar ook in spiritualiteit. De vegan movement is daar net zo populair als hier in Nederland.

Als iemand wiens leven bestaat uit ‘constante verandering’ vind ik het moeilijk om één bepaalde beweging te volgen. Ik heb verschillende periodes gehad wat betreft voeding en ben altijd op zoek naar wat iets voor mij betekent. Ik heb mezelf nooit vegetariër of vegan genoemd. En als ik ergens ga eten meld ik het ook nooit specifiek.

Straight Edge lifestyle

Rond m’n 16e stopte ik met het eten van vlees, ik leefde een soort Straight Edge lifestyle. Met de jaren veranderde dat. Ik heb ook wel periodes gevast. Dit jaar heb ik opnieuw een vastenperiode gedaan voor Pasen. Vasten is voor mij een manier om mijn geest te trainen om ‘nee’ te kunnen zeggen en niet te reageren op verlangens. Het werkt ook als reiniging voor je lichaam. Deze keer kwam ik er achter dat je melk heel makkelijk kan vervangen, wat het vasten eigenlijk minder betekenisvol maakte voor mij. 

Mensen die vegan leven zijn een inspiratie; hoop voor een betere wereld. Vanuit duurzaamheidsoogpunt steun ik de vegan movement van harte. Ik draag er op mijn eigen manier aan bij. Ik ben blij dat er tegenwoordig veel vleesvervangers te vinden zijn, alleen niet zo blij met de prijzen ervan.”

Wat is je favoriete gerecht? 

“Tikvenik! Haha, dit is een zoete taart gemaakt van gerold filodeeg of vergelijkbaar met Strudel, gevuld met gezoete geraspte pompoen en gebakken in de oven. Je vindt het recept vast wel ergens online (ik heb het alleen in het Bulgaars).” 

tikvenik bulgarije
Foto: topactualno.com

Welk recept uit jouw geboorteland wil je met ons delen?

“Een van mijn favoriete groenten als kind was brandnetel, die mis ik wel! Daarom deel ik graag twee recepten met je, want die zijn heel makkelijk te maken. En lekker!”

brandnetel recept

Brandnetel met rijst

Het recept voor brandnetel met rijst is smakelijk, gemakkelijk en heel praktisch om je lentemenu aan te vullen. Het gerecht verzadigt en geeft kracht, maar het is ook erg licht. Het recept voor brandnetel met rijst is ook zeer economisch en geschikt voor elk budget.

 • 45 minuten
 • Voor 8 porties
 • Brandnetel 500 g
 • Wortelen 2 stuks
 • Tomaten 2 stuks
 • Bosui 1 link
 • Knoflook bieslook of verse knoflook 2 tenen
 • Rijst 1 kop
 • Rode paprikapoeder 1 theelepel

1. Was en pel de uien, wortelen, tomaten en knoflook en snijd ze fijn. Was de brandnetels met koud water en laat deze uitlekken.

2. In een diepe koekenpan of pan een kopje olie opwarmen, dan de gehakte groenten erin en roeren. Voeg na ongeveer 2-3 minuten de gewassen en uitgelekte rijst, rode paprikapoeder en ½ theelepel zout toe. Voeg drie kopjes water toe en laat het koken.

3. Ondertussen overgiet je de brandnetels met kokend water om het gemakkelijker te verwerken. Snij de brandnetel plat en voeg de brandnetels toe als de rijst gekookt is en het water volledig is opgenomen. Roer en laat 2-3 minuten koken.

Brandnetel met champignons

 • Brandnetel 700 g
 • Bosui 1 link
 • Knoflook 1 teentje
 • Champignons 250 g
 • (plantaardige) boter 20 g
 • Olijfolie
 • Zout
 • Zwarte peper
 • Rode paprikapoeder
 • Munt

Was de brandnetels goed met kokend water. Snijd het niet erg fijn (ik gebruik een schaar). Verwarm in een koekenpan een lepel olijfolie en stoof de bosuien en knoflook. Voeg de champignons en boter toe. Wanneer de champignons zachter worden, op smaak brengen met wat zout, zwarte peper en paprikapoeder en dan de brandnetels toevoegen. Meng goed en bedek met deksel. Laat het gerecht ongeveer 5-10 minuten op laag vuur sudderen. We eten dit als hoofdgerecht of we gebruiken het voor garnering.

Het hoeft niet super precies te zijn met de hoeveelheden. Brandnetel moet alleen worden geplukt uit “wilde velden” – weg van vervuilende menselijke activiteiten. Met een paar handschoenen aan plukken, is het makkelijkste. Niet aanbevolen voor mensen met een hoog ijzerniveau.

Slow living volgens oma

Een tijdje geleden, mijn oma was al overleden, kreeg ik drie van haar schriften met recepten. Ik was zo verbaasd! Dat ze in die tijd alles opschreef, en wat ze allemaal kookte. Mensen leefden toen veel langzamer, slow living, meer bewust en toegewijd. Een recept voor Valentijnkoekjes hangt op mijn muur, echt lief met hartjes. Mijn project is om mijn keuken te decoreren met meerdere recepten uit mijn oma’s schriften.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven