Vegan around the world: Indonesië

In de rubriek ‘Vegan around the world’ vandaag weer een nieuw land. De laatste keer spraken we met Asal uit Irak. Dit keer is Indonesië aan de beurt. Laat je inspireren door het verhaal en de heerlijke gerechten van Margreet.

Hoi! Hoe heet je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Margreet Ledelay, mijn moeder komt uit Nederland, mijn vader uit Indonesië. Ik ben beeldend kunstenares, in mijn tekeningen, keramiek en ander werk, komen de natuur en het menselijk lichaam in een convenant samen. Organisch werk wat onder mijn handen ontstaat en vaak een gevoel weergeeft. 

Wat herinner je je van vroeger als het gaat om eten?

Mijn vader stond altijd in de keuken, soms tot ’s avonds laat. De heerlijkste geuren dreven dan mijn slaapkamer binnen. Dus ik heb lekker Indisch eten wel van huis uit meegekregen. Mijn favoriete gerecht nu is ketjap sate van vegan kipstuckjes. Maar ik ben ook dol op samosa’s. Bekijk hier hoe je die maakt: 

Cookie Alert

YouTube kan je kijkgedrag volgen en andere (persoons)gegevens verzamelen. Daarom laden we video's alleen als je daar expliciet voor kiest. Je kunt op elk moment cookies verwijderen via je browser.

Waarom heb je gekozen voor de vegan lifestyle?

In den beginne ben ik gestart met een 30-daagse sapkuur. Wat ik overigens niemand aanraad, want niet heel geschikt gebleken voor mijn schildklier. Maar toen kwam wel de bewustwording. En ik heb toen met mezelf afgesproken een jaar lang vegan/plantaardig te eten. En dat jaar is uitgelopen tot heel veel jaar. 

Ik vind ’the vegan movement’ een hele mooie ontwikkeling. En ik ben superblij met deze verandering en bewustwording. Een betere wereld waar mensen beter omgaan met dieren en de natuur.

Hoe draag je zelf bij aan de deze bewustwording?

Ik heb de website VeganIndo.nl, waarop ik veel recepten en verhalen deel. Ik merk dat daar veel belangstelling voor is. Je kunt er ook mijn familiereceptenboekje downloaden.

Met heerlijk koken verover je de harten van mensen om vegan te eten. Ik heb zelf gezien in mijn vriendenkring dat steeds meer mensen de vegan lifestyle zijn gaan aanhangen of in ieder geval vaker vegan eten daardoor. Met mijn website zorg ik dat mensen die meer willen ontdekken ideeën kunnen opdoen.

Bloemkoolroosjes in een deegjasje

Mijn vader maakte weleens deze bloemkoolroosjes in een deegjasje.

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • water
  • 5 eetlepels (rijst)meel
  • 2 eetlepels maizena
  • zout
  • beetje knoflookpoeder door het deegje
  • 2 eetlepels olie (kies zelf welke olie je wilt)

Zo maak je het klaar:

Snijd de bloemkool in mooie bloemkoolroosjes. Beetje zout over alle roosjes strooien voor de smaak. Doe alle ingrediënten voor het deegje in een kom. Leng het nu langzaam aan met water en voeg ook de olie toe. Je zou ook in plaats van het deegje, alleen de bloemkool door het meel kunnen halen voor de iets slankere versie.

Doe nu olie in de pan, verhit het goed. Bak daarin de bloemkoolroosjes in hun deegjasje mooi goudbruin. Niet teveel tegelijk bakken want dan koelt je olie te snel af. Zorg dat ze mooi bruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Je kunt dit bijvoorbeeld ook met courgette doen.

Zo heb je een heerlijk snackje tussendoor of als voorgerecht!

Over Margreet

Beroep: kunstenaresvegan indo margreet

Hobby’s: kookt graag en gezond en altijd te veel

Ik ben Vegan Indo – kind van twee culturen. Moeder uit Nederland en vader uit Indonesië. Opgegroeid in een groot gezin, twee broers en twee zussen, met veel dieren in een klein dorpje in Zeeland. Woestijnratjes, cavia’s, konijnen. En later in mijn eigen gezin katten en een hond. Al van jongs af aan, was ik dol op dieren. Ik ben mama van drie prachtige kinderen en al lang samen met de liefste man van heel Rotterdam.

In 2015 ben ik veganistisch gaan eten. In eerste instantie voor mijn gezondheid, maar naarmate ik me er meer in verdiepte wilde ik niet meer anders. Vegan eten zorgt ervoor dat ik een kleinere voetafdruk heb op deze aarde. Ik ben voor goed rentmeesterschap voor deze aarde, voor mijn kinderen maar ook voor mijn verdere nageslacht.

Ik hou enorm van eten en van lekker koken. Door mijn Indische roots is het niet meer dan logisch om ook Indisch eten vegan te maken. Mijn passie komt niet van een vreemde, mijn vader stond vaak in de keuken. Hij maakte graag mensen blij met zijn eten. En dat wil ik graag doorgeven.

You can’t use up creativity.

The more you use, the more you have.

Margreet Ledelay

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven