Een van dè tips voor lekker plantaardig eten is – wat mij betreft – het gebruik van kruiden en specerijen. Daarvoor laat ik me graag inspireren door allerlei wereldkeukens. Maar wat is nou leuker dan het te laten vertellen door mensen die het echt kunnen weten?

Een tijdje geleden las je al de ervaringen en tips van Mihaela uit Bulgarije. De tweede in de reeks is Asal uit Irak. Haar persoonlijke ervaringen leidden tot haar YouTube channel Vegan Arab Foodie. Weten hoe dat ging? Lees snel verder.

Hoi! Hoe heet je en waar kom je oorspronkelijk vandaan?

“Hoi! Mijn naam is Asal Isabella. Ik kom oorspronkelijk uit Bagdad (Irak). We zijn jaren terug gevlucht uit Irak wegens onze (christelijke) geloofsovertuiging. Wij maken onderdeel uit van een baptistengemeenschap, waarvan een groot deel in ballingschap leeft in Europa, de Verenigde staten, Canada en Australië. Sinds 11 jaar woon ik in Nederland.

In onze religie is het in bepaalde periodes zo dat wij totaal plantaardig horen te eten. Hoe ouder ik werd, hoe leuker ik het vond om mee te doen aan deze periodes van plantaardig eten. Dit in combinatie met steeds spraakmakendere opkomende documentaires deed mijn liefde, interesse en overtuiging voor het veganisme groeien.”

Vertel eens wat over jezelf, wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben 25 jaar oud, woon samen met mijn echtgenoot in het noorden van het land, namelijk Groningen en ben werkzaam in de horeca. Ik ben erg leergierig en hou ervan om nieuwe dingen te leren. Mijn hobby’s zijn daarom ook o.a. talen. Ik spreek Nederlands, Engels, Duits, Arabisch en ben momenteel Spaans aan het leren.”

Wat kun je je nog herinneren van het eten in je land van herkomst?

“Het eten in Irak gaat altijd gepaard met het gebruik van vele kruiden en specerijen. In de Nederlandse cultuur is het normaal om alleen zout en peper te gebruiken in veel gerechten. Dit zou je in Irak nooit tegenkomen. Ze zijn een sterk gekruide smaak gewend bij elk gerecht.

Wat ook ‘opvallend’ en grappig is, is dat er in Irak héél veel rijst wordt gegeten. Het liefst eten ze het elke dag. Misschien kun je het een beetje vergelijken met hoe vaak de gemiddelde Nederlander aardappelen eet, zo vaak wordt er rijst gegeten in Irak.”

Wat merkte jij van the vegan movement in Irak?

Om eerlijk te zijn erg weinig. De vleesconsumptie zit erg vastgeroest in de cultuur. Het wordt gezien als luxe. En als je gerechten met veel vlees bereid voor bijvoorbeeld visite, dan wordt dit (helaas) gezien als teken van respect en waardering.”

Wat is je favoriete gerecht?

“Mijn favoriete gerecht is dolma, dit zijn uitgeholde groentes, denk aan uitgeholde tomaat, aardappel, paprika, courgette, ui, druivenbladeren en ga zo maar door. Deze groenten vul je met een rijst en ‘gehakt’vulling vol met heerlijke smaken van verschillende kruiden. Natuurlijk maak ik hem altijd vegan en gebruik ik alleen plantaardige producten.”

dolma's

Wat betekent ‘the vegan movement’ voor jou?

“The vegan momevent betekent voor mij, dat als jij overtuigd bent van het veganisme, je er met alle liefde altijd voor openstaat om hier meer informatie over te geven aan anderen. Als anderen jou bijvoorbeeld vragen waarom je geen dierlijke producten eet, je dit kunt uitleggen en vertellen wat voor impact het heeft op het dierenwelzijn en op de planeet en niet geheel onbelangrijk op je eigen lichaam. Als jij openstaat voor een dialoog, dan zet je mensen misschien wel aan het denken. En zo ontstaat stapje voor stapje een ‘movement’. 

Waarom heb je gekozen voor de vegan lifestyle?

“In allereerste instantie heb ik gekozen voor de vegan lifestyle omdat ik wat gezonder wilde gaan eten. Ik had de documentaire ‘What the health?’ gezien en was erg onder de indruk van de effecten van vleesconsumptie op ons lichaam. Ik begon steeds vaker documentaires te kijken omtrent het veganisme en raakte ervan overtuigd dat het welzijn van dieren net zo belangrijk is als ons eigen welzijn. Ik werd er zeer door geraakt als ik erover na dacht hoe egoïstisch de mens eigenlijk is, dat we dieren doden voor onze eigen smaakpapillen en besloot hier niet verder aan mee te doen. Dat was bijna anderhalf jaar geleden.”

maqluba

Welk plantaardig recept uit jouw geboorteland wil je met ons delen?

“Het recept uit mijn geboorteland dat ik graag met jullie wil delen is Maqluba. Dit is een rijstgerecht dat je opbouwt vanuit de bodem van de pan, eerst een laagje groenten, dan een laagje rijst, dan weer groenten enz., een beetje aanstampt en vervolgens de pan omdraait. ‘Maqluba’ betekent dan ook letterlijk ‘op z’n kop’ in het Arabisch. Vaak garneer je de maqluba nog met amandelen.”

Je bent actief met het delen van video’s van Arabische plantaardige recepten. Hoe ben je op dat idee gekomen?

“Voor mijn gevoel is het zo dat – veel meer dan in andere culturen – de vleesconsumptie vastgeroest zit in de Arabische cultuur. Er wordt vaak gegrepen naar vleesspiesjes, shawarma, kebab, döner en dat soort dingen. Veel Arabieren zijn zich er misschien niet bewust van dat ze ook al jaren 100% plantaardige gerechten eten. Zoals bijvoorbeeld: falafel, hummus, baba ghanouch, fatoush, tebouleh en ga zo maar door. Natuurlijk zijn dit ‘lichte’ gerechten en zul je vast en zeker als tegenargument krijgen dat dit geen hoofdgerechten zijn en niet ‘diner-waardig’. Daarom ben ik begonnen met een kanaal waarbij ik ook hoofdgerechten 100% plantaardig maak. Zo kunnen mensen inzien dat er zeker ook heel lekker en Arabisch plantaardig gegeten kan worden. 

Voordat mijn man in Nederland woonde, woonde hij eerst een tijdje in Dubai en vervolgens in Zweden. Hij kon niet goed koken en vroeg me altijd om recepten. Hij is erg gehecht aan de Arabische gerechten. Tegelijkertijd probeerde ik hem ervan te overtuigen om meer plantaardig te eten. Ik begon video’s naar hem op te sturen wanneer ik kookte. Zodat hij stap voor stap kon zien wat ik deed. Niet zo heel lang geleden dacht ik: Hey! Deze video’s kan ik ook aan andere Arabische mensen laten zien op internet. Zodat zij ook kunnen zien dat het helemaal niet moeilijk is om heerlijke gerechten te maken en toch dichtbij je cultuur te blijven. En ik dacht misschien hebben mensen van andere culturen er ook wel baat bij. Zo is mijn YouTube-kanaal ontstaan.”

Hoe gaat het met je channel?

“Afgelopen zomer ben ik ermee begonnen. De video’s had ik al heel lang, maar afgelopen zomer bedacht ik dat ik dat ik ze kon bewerken en online kon zetten. Vanaf augustus ben ik actiever gaan plaatsen en nu heb ik gemiddeld 200 weergaven per video. Best wel oké voor het begin, lijkt me. Ik heb het zelf op YT bekeken hoe het editen werkt met iMovie en dat gaat eigenlijk heel makkelijk. Mijn kijkers komen voornamelijk uit Nederland en daarnaast Duitsland, Zweden, Denemarken.”

Ook benieuwd naar de vegan Arabische keuken? Check Asal’s YT kanaal dan zeker even! Op de foto boven dit artikel zie je Börek met ‘kaas’, het recept vind je natuurlijk op haar kanaal.

Ook het recept van Maqluba, het gerecht met aubergine, rijst en vegan gehaktballen, vind je hier terug.

حه و عافيه

Oftewel eet smakelijk!

Cookie Alert

YouTube kan je kijkgedrag volgen en andere (persoons)gegevens verzamelen. Daarom laden we video's alleen als je daar expliciet voor kiest. Je kunt op elk moment cookies verwijderen via je browser.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven